AudioNote är en brittisk firma ledd av dansken Peter Qvortrup. En gång i tidernas morgon stod Peter för den europeiska distributionen av Snellhögtalare, som han personligen var mycket förtjust i. Snell var nog först med att handmatcha delningsfilterkomponenterna till att passa elementen i varje högtalarexemplar och dessutom ha högtalarlådor som konstruerats för att få fram helt specifika egenskaper.
När Peter Snell dog lyckades Peter Qvortrup efterhand få tillstånd att fortsätta bygga Snells originalserier, som han under årens lopp förfinat och optimerat till en serie som spänner vida i pris och prestanda. Men grundkonstruktionen är kvar.
Så började han representera japanska Kondos AudioNote-produkter och hade snart tagit fram en serie brittiska varianter av dessa konstruktioner. Kondo och Qvortrup gick sedermera skilda vägar och AudioNote namnet ligger nu hos Qvortrup.
Anläggningen ger inte intryck av att kosta så mycket som den gör. Det är inget som en icke insatt inbrottstjuv skulle ägna mycket tid åt. Han skulle bara veta…
Toppmodellerna
AudioNote har produkter från det billiga till det ohyggligt dyra. I Köpenhamn ligger AudioConsult, en butik som grundades och ägs av Qvortrup och som tidigare sköttes av hans far. Den starke mannen under många år i butiken är emellertid Anders van Espensen, som byggt upp butiken till att vara en av de största hifi-butikerna i Danmark. Detta trots att grunden är ett högt specialiserat brittiskt hifi-märke.
Inne i ett relativt nytt lyssningsrum, butiken har blivit större på senare år, står bland det bästa som AudioNote kan åstadkomma. Anläggningen var inte helt inspelad vid mitt besök, men ”det tar närmast år”, som Anders van Espensen säger.
Som slutsteg används Ongaku, och genom att ändra volymen på den kan man också ändra ljudkaraktären då det medför en impedansändring. Här lät det bäst när man ställde volymen ett par snäpp under max. Det löste samtidigt en del rumsproblem och exempelvis blev cembalon på ett musikexempel också mer krispig.
Jo, högtalarna är konstruerade för att placeras i hörnet.
Systemet är AudioNotes så kallade Level 5, där ingen möda eller kostnader har sparats för att optimera grundkonstruktionerna. Försteget heter M9 och har en separat strömförsörjning, cd-transporten heter CDT5 och har rör i digitaldelen och den separata dac:en med NOS 6463 i analogdelen heter – DAC5.
Allt detta var kopplat till AN-E Signature högtalare med separata delningsfilter som betingar runt en halvmiljon i pris. Hela anläggningen går på gott och väl tre miljoner.
Den integrerade förstärkaren Ongaku användes endast som slutsteg i den här uppställningen.
Tidsmaskin?
Ja, det är vad Anders van Espensen själv säger om anläggningen. Det fick jag först reda på när jag gjorde den sista faktakollen med honom och jag berättat om mina intryck. Jag håller helt med. Så här stod det i mina anteckningar: Man liksom växer ihop med anläggningen – låter lite som optimerad ”förr i världen återgivning”.
Vad betyder då det? Jo, det betyder att man faktiskt får lite av den där känslan man fick när man var ung och bara fokuserade på det som spelades. Det var upplevelsen och musiken det handlade om, vilket gjorde att jag på den tiden satt och spelade en röra av exempelvis Deep Purple, Pink Floyd, Cornelis, Bach, Led Zeppelin och inte minst Beatles med största nöje av det intryck musiken gav.
Det är faktiskt detta som den här anläggningen kan – men här får man också med både detaljer och en avsevärd rumskänsla. Det låter dock inte som det du normalt får lyssna till på hifi-utställningar och demos. Men, du blir väldigt avslappnad när du lyssnar…
Det är en varm och stor – och rätt annorlunda – återgivning där det inte fokkuseras på pinpoint-upplevelen av de olika instrumenten eller musikerna i rummet. Istället är det helheten som är i fokus. Och helhetsupplevelsen. Till en början tycker man att man saknar något, men det avlöses snart av en sorts inre lugn i kroppen – och det är en skön känsla att få när man lyssnar på musik.
En kund kom in och tog plats medan vi spelade en låt med Supertramp – han gick nästan i självsvängning! Å andra sidan var det också en låt som kanske visade upp de allra bästa sidorna i den här anläggningen. Mannen var nästan chockad över det intryck musiken gjorde på honom. Det lät på honom som om han skulle gå hem och räkna pengar och se vad han kunde få råd till – han var helt såld.
Vi bytte kort också slutsteg tll Shorshu, som är en modell Jinro med ingångstransformatorer. Det gav ytterligare lite mer bas men också kanske aningen för mycket annat också. Bara det bytet ställde krav på att man borde justera högtalaruppställningen en smula. Det handlar som vanligt om att man ska lägga ner den omsorg som krävs för att få det så bra som möjligt.
Anders van Espensen har varit med i butiken från första dagen.
In och lyssna!
Vår rekommendation? Har du vägarna förbi Köpenhamn är det bara att passa på att gå in och få en lite annorlunda hifi-upplevelse, en ”tidsmaskin”. Dra dig inte för att gå in i hifi-butikerna och vidga dina referenser – det är först när du fått en massa olika ljudupplevelser som du vet i vilken riktning just DU ska gå. Och det är inget köptvång…
Här får du i varje fall en upplevelse som sätter verklig krydda på ditt intryck av den musik du hör.
En vy från en recencents vardag. Skivhögar, anteckningsblock och telefon…
AudioNote Level 5
Ongaku
M9
CDT5
DAC5
AN-E Signature
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser