TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Onkyo TX-NR1010

Komplett njutning

Nya finesser gör Onkyos receiver mer användarvänlig och ljudkvaliteten finns också på plats. Detta är en snudd på helt komplett receiver.

Av / 2012-10-31 - 00:00
Onkyo TX-NR1010

Ljud & Bild tycker

  • Kraftfull Finkornigt ljud Spotify
  • Saknar AirPlay

Onkyo har uppdaterat efterföljaren till den redan välutrustade TX-NR1009. Nykomlingen NR1010 har faktiskt fått två färre förstärkarsteg, sju i stället för nio. Varje kanal har däremot fått lite högre effekt, 200 watt i stället för 180 (mätt i 6 ohm). Receivern är också THX Ultra 2-godkänd, vilket är en certifiering som är avsedd för lite större rum, 30–40 kvadratmeter. På baksidan har den två subbasutgångar med individuell processning. Du kan alltså ange olika avstånd, delningsfrekvenser och nivåer till två subbasar för att anpassa ljudet efter rummet.

En väldigt tuff funktion är ett inbyggt digitalt tvåvägs delningsfilter till högtalarna. Har du högtalare utan inbyggda delningsfilter så tar NR1010 hand om den saken. Funktionen kan även användas för högtalare som klarar bi-wiring, då ställs rätt tidsfördröjning till varje element för att fasresponsen ska bli optimal.

Onkyo har inte AirPlay men däremot direkt tillgång till Spotify, som är enkelt att styra med fjärrkontroll-appen Onkyo Remote 2 till Apple- och Android-mobiler och -surfplattor. Dessutom kan den strömma de flesta musikformat direkt från en nätverksansluten dator eller hårddisk.

På bildsidan stöds 4K-upplösning och receivern kan till och med skala upp till den högupplösta standarden med hjälp av Marvells Qdeo-chip.

Onkyo TX NR1010sølv front

Annons

Användning
Första gången man sätter på receivern möts man av en meny som frågar vilket språk som ska användas. Sedan är det bara att köra den automatiska installationen. Audyssey MultEQ XT32 är en 32-bitars digital rumskorrektion som korrigerar ljudet från högtalare på maximalt åtta mätplatser i rummet, allt för att få reda på så mycket som möjligt om akustiken innan korrektionen utförs.

Något som förbättrar användarvänligheten är funktionen InstaPreview. Tryck på knappen på fjärrkontrollen så visas miniatyrer av alla anslutna källor på skärmen. Gå till den du vill använda och välj helt sonika den, utan att behöva fundera på om Blu-ray-spelaren är inkopplad till HDM1, spelkonsolen till HDMI2 och så vidare.

Prestanda
Audyssey-rumskorrektionen som Onkyo har är mindre aggressiv än Pioneers. Ljudbilden blir varmare och fylligare, och det känns som om övertonerna har bättre upplösning. NR1010 är inte lika extrem i sina försök att förbättra högtalarnas fas, vilket faktiskt kan vara en fördel. Om man försöker göra för stora förändringar kan fasresponsen tvärtemot bli sämre.

När allting är kalibrerat automatiskt är jag mer överens med Onkyos korrektion än Pioneers – i vårt testrum, vill säga, det behöver inte vara likadant i alla rum. Hur som helst föredrar jag även här att lyssna på musik i Pure Direct-läge.

Film i surround
Med Procellas High End-högtalare P6 i alla kanaler plus en P15-subbas blåser Onkyo-receivern verkligen liv i hemmabion. Ljudspåret till den uttjatade (men otroligt välljudande) ”The Dark Knight” på Blu-ray kommer verkligen till sin rätt med Pioneer. Dialogen är tydlig och har mer fyllighet än med Pioneer. Batmans hesa röst rungar mer i basen, utan att jag får en känsla av att det sker på bekostnad av klarheten. Tvärtom, dialogen är oerhört öppen och ren.

Bankrånet i början, där det skjuts och krossas glas så det står härliga till och allting blandas med dialog, är krävande eftersom receivern måste tackla extrema effekter samtidigt som den ska vara finkänslig. Och den disciplinen klarar NR1010 med glans.

I rättegången med Harvey Dent mot maffiabossen Sal Maroni lyckas Onkyo flytta in klangen från domstolen i testrummet. Ljudspårets detaljer återges subtilt men tydligt, och bakkanalerna är sömlöst integrerade med vad som händer längre fram så att ljudet verkligen omringar oss.

Actionscener låter kraftfullare och mer oansträngda än med Pioneer SC-LX76. Onkyo har ännu bättre kontroll, och där vissa ljudeffekter kan vara lite tunna och därför kännas lite jobbiga med Pioneer är de en mer naturlig del av hela ljudspåret med Onkyo. Subbasen upplevs också som mer livad, även om den har en helt egen förstärkare. Huruvida detta beror på den påstådda förvrängninsfria konverteringen av digitalsignalen kan jag bara spekulera om, men det låter som om Onkyos ljudprocessning är ännu ett snäpp bättre än Pioneers.

Musik
Flerkanalig klassisk musik i form av Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray svävar runt omkring oss, med stor och luftig rumsklang och en delikat hantering av stråkarna. Attacken är inte riktigt likadan som med konkurrenten från Pioneer, men i gengäld finns det mer kropp och fyllighet i instrumenten. Cellorna är varma och behagliga, och kontrabasen har större kropp. Fiolerna känns också mer upplösta och luftiga i övertonerna. Det låter helt enkelt ännu lite bättre.

Med musik i stereo, inkopplad till de briljanta DALI Epicon 6, låter NR1010 mer upplöst och raffinerad i Pure Direct-läge. Men med en del musikstilar är det kul att kunna använda subbasen även i stereo, vilket är omöjligt i Pure Direct. Lite mindre upplösning till fördel för mer djupbas kan passa bra ibland. Fast i slutändan återvänder jag alltid till Pure Direct.

George Bensons extremt funkiga version av ”The Ghetto” återges med järnkoll på dynamiken. Trummorna smäller till ordentligt, samtidigt som Georges röst är stor och fyllig, och har lenare övertoner än med Pioneer. S-ljud kan till exempelvis bli lite fräna med Pioneer, medan Onkyo återger dem mer subtilt. Om musikproduktionen är platt och livlös, som mycket av dagens sönderkomprimerade listpop är, låter Onkyo-receivern mer förlåtande. Eftersom den får fram fylligheten i lägre mellanregistret på ett annat sätt blir man inte lika irriterad över dåliga inspelningar. Inte så att NR1010 färgar ljudet, den återger bara detaljerna en smula mer subtilt än LX76.

Slutsats
Onkyo TX-NR1010 är en otroligt välljudande receiver. Den har lysande kontroll på ljudspåret samtidigt som övertonerna framträder med luftighet och detaljer. På film är dialogen klar, luftig och med fin pondus i röster. Samtidigt har den mycket bra kontroll på ljudeffekterna. Har du inte råd med toppmodellen är detta en väldigt bra kompromiss. Fast är klart, för 20 000 kronor ska man inte känna att man köpt någon halvmesyr. Och det har du inte heller, för det här är verkligen ”the real thing” för flerkanalig hifi och hemmabio.

Att TX-NR1010 dessutom är användarvänlig är ett stort plus i kanten. Sedan får vi bara förlåta Onkyo för att de inte lyckats få in AirPlay i sina receivrar ännu.

Onkyo TX NR1010bak

Också i detta test:

Pioneer SC-LX76

D som i dynamik

Med klass D-förstärkning satsar Pioneer på hög effektivitet och låg värmeutveckling. Här finns gott och anslutningar och ett potent och bra ljud.

Snabb och dynamisk AirPlay
Lite väl tunn i klangen
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Annons
Ljud & Bild