TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer SC-LX76

D som i dynamik

Med klass D-förstärkning satsar Pioneer på hög effektivitet och låg värmeutveckling. Här finns gott och anslutningar och ett potent och bra ljud.

Av / 2012-10-31 - 00:00
Pioneer SC-LX76

Ljud & Bild tycker

  • Snabb och dynamisk AirPlay
  • Lite väl tunn i klangen

SC-LX76 har THX Select 2 Plus-certifiering, vilket bland annat garanterar tillräckligt med kraft för att fylla ett medelstort vardagsrum (20–25 kvadratmeter) med levande filmljud.

LX76 har fått en HDMI-ingång och -utgång mer än sin föregångare, och kan nu streama det högupplösta DSD-ljudformatet samt har anslutning av smartmobil via den MHL-anpassade HDMI-ingången. MHL gör det möjligt att överföra HD-video från mobilen via HDMI samtidigt som mobilen laddas. Pioneer-receivern stöder också video med superupplösning, bättre känt som 4K. Skulle du vilja driva en anläggning i ett annat rum finns dessutom en tredje subbasutgång som är särskilt avsedd för zon 2.

AirPlay gör att du enkelt kan strömma musik trådlöst direkt från en iPhone eller iPad, eller från iTunes på en PC eller Mac. Mycket praktiskt. Med hjälp av en uppdatering av programvaran kan du dessutom få tillgång till ditt Spotify-konto (i skrivande stund är funktionen inte officiell ännu, men bör vara tillgänglig när du läser detta).

Användning
Pioneer får höga poäng för användarvänlighet tack vare en speciell CD som ingår. Du stoppar den i PC:n, som måste vara ansluten till nätverket, och startar programmet AVNavigator. Detta leder dig genom inkopplingar och kommunicerar direkt med receivern, så att du även får grafiska data med mätningar och ändringar som är gjorda av den automatiska högtalarkalibreringen. Lätt som en plätt!

Fjärrkontroll-appen iControlAV2012 (Android och iOS, inte Windows) gör allting enklare att sköta och hålla koll på än receiverns vanliga fjärrkontroll.

Annons

En annan kul app till smartmobiler heter Air Jam och är kul på fester. Med den kan upp till fyra bärbara Apple-enheter länkas ihop och skapa en gemensam spellista. Fyra personer kan med andra ord leka diskjockey och stuva om på spellistan. Allt görs då via bluetooth i stället för AirPlay, vilket ger ett sämre ljud. LX76 kan kompensera för det genom att sänka topparna för att minimera förvrängning, samt lägger till lite tyngd i basen för att ge en illusion av bättre ljud. Det fungerar ganska bra, men låter inte direkt fantastiskt.

Prestanda
LX76:s rumskorrektion beter sig lite olika i olika rum. Den kompenserar för fasfel och stående vågor, men när allt har korrigerats låter det lite väl hårt och kliniskt i vårt akustiskt ombonade lyssningsrym. Faskorrektionen – särskilt om man väljer Full Band Phase Control – spikar visserligen ljudbilden mer på plats med tanke på perspektiv, men den lägger också till en skarpare klang som jag inte uppskattar. Jag stänger hellre av funktionen. Stående vågor-korrektionen kan man däremot ha påslagen, särskilt om rummet har basproblem. Basen kan bli lite tunnare, men snabbare och mer korrekt.

Film i surround
Vårt referenssystem, som består av Procella P6-högtalare och P15-subbas (125 000 kr), vittnar helt klart om att LX76 har explosiva krafter. Dialogen i ”The Dark Knight” är klockren samtidigt som det är fin kontroll på extrema effekter. Som i rånet i början av filmen, där det skjuts genom fönster och sprutar splitter, och med dialog mellan varje skottsalva. Pioneer-receivern är ett fint exempel på vad man får om man lägger en extra slant på förstärkare i hemmabion. Ljudbilden är stor och omringande och orkar med ett krävande ljudspår.

Rättegången mot maffiabossen Maroni, där vi träffar Harvey Dent för första gången, har realistisk dialog, med subtil klang från rättssalen. För att få en äkta illusion måste receivern ha bra kanalseparation och en korrekt fasrespons mellan de olika kanalerna – ljudet ska alltså träffa örat samtidigt från alla högtalare. Pioneers autokalibrering klarar jobbet galant, klangen är stor och sömlös.

LX76 kan bitvis kännas lite tunn i klangen. Även med en kraftfull, aktiv subbas som Procella P15 tycker jag att det saknas lite fyllighet i basen. Genom att nollställa EQ-inställningarna i basfrekvenserna blir det bättre, och man kan alltid öka på subbasens ljudnivå. Ändå är klangen en smula steril, vilket märks särskilt på filmer med sämre ljudspår. Dessvärre tillhör ”The Avengers” på Blu-ray den kategorin, och har av någon anledning för lite tryck i basfrekvenserna vilket innebär att den låter lite för tunn med Pioneer SC-LX76.

Musik
Musik i surround, som Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray med HD-ljud, målas upp med en prydlig och dynamisk ljudbild, där varje stråkinstrument får gott om plats. Receivern är mycket snabb på att leverera transienterna, alltså ansatserna, i musiken och har ett bra fokus på allt som händer. I förhållande till en absolut referens saknas bara den allra sista lilla biten upplösning i övertonerna. Jag tycker att de kunde ha varit en gnutta mer finkorniga och luftiga. Dessutom känns kontrabasens klangstruktur enkel, den är lite tunn. Men visst, sammantaget låter det väldigt bra och receivern fixar klassisk musik utmärkt.

Till musik i stereo får receivern ge sig på DALI Epicon 6, extremt fina högtalare med en fantastisk upplösning och en neutral klang helt utan förvrängning. Inkopplade med bi-amping får LX76 fram inspelningarnas dynamik på ett befriande sätt. Perkussion på ”The Ghetto” med George Benson smäller till explosivt, och rösten framträder tydligt i mitten av musiken. Återigen lägger jag märke till att rumskorrektionens faskompensation gör ljudet en smula för vasst, så jag behåller den avstängd. Det låter faktiskt klart bäst i ”Pure Direct”-läge, där ingen ljudbearbetning görs alls. Då kommer musiken fram, neutral och upplöst och allting låter städat och fint.

Även med musik saknar jag dock en aning fyllighet i basregistret, och LX76 når inte heller upp till de allra bästa när det gäller upplösning i diskantregistret.

Slutsats
Pioneer SC-LX76 är en tjusig receiver med gott om anslutningar och som illustrerar att det verkligen lönar sig att lägga en extra slant för att få ordentligt med kraft och hög ljudkvalitet. Den gör det mesta rätt och målar upp en välstädad och naturlig ljudbild med mycket pondus. Det den saknar i upplösning i diskanten och värme i basen tar den igen med dynamik och attack, och en stor och sömlös ljudbild i såväl två som flera kanaler.

SC-LX76 når inte riktigt hela vägen till toppen när det gäller ren ljudkvalitet. Men den låter ändå bra, och med AirPlay, hela nio förstärkarkanaler och all flexibilitet, är det svårt att inte bli förälskad i den.

Pioneer SC LX76 bak

Också i detta test:

Onkyo TX-NR1010

Komplett njutning

Nya finesser gör Onkyos receiver mer användarvänlig och ljudkvaliteten finns också på plats. Detta är en snudd på helt komplett receiver.

Kraftfull Finkornigt ljud Spotify
Saknar AirPlay
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild