Visst är högtalarna i HRS-serien kompakta. Men man behöver inte göra mer än kasta en blick på dem för att inse att detta är seriösa saker. I de små kabinetten med vacker svart klarlack har Sunfire monterat in en mellanregisterbas av Kevlar, och på toppen tronar en bland hifi-entusiaster välbekant ringradiatordiskant. Liknande diskanter sitter i svindyra högtalare från Magico, Sonus faber och T+A, fast just den här har Sunfire gjort själva. Centerhögtalaren HRS-SAT4C har på beprövat manér två mellanregisterbasar och diskanten mittemellan dem.
Bättre kontroll
Spolen på baksidan av baselementen är gjord av extra tunn koppartråd, i tre lager. Sunfire hävdar att det ger uppemot 80 procent bättre kontroll över elementet, så att HRS-högtalarna spelar högre än andra liknande högtalare. Viktigt i hemmabiosammanhang, men också när musik ska spelas med stenhård kontroll över dynamiken!
Subbasen
Subbasen HRS-10 är den mellersta i serien. Det lilla kabinettet (bara 29 cm åt alla håll) har precis plats för 10-tummaren och dess stora magnet och långa slaglängd. För att driva elementet har Sunfire byggt in en förstärkare som lämnar hela 1 000 watt RMS. Det borde räcka!
Högtalarna säljs som komplett system för 30 000 kronor och kan kompletteras med stativ eller enkelt hängas upp på väggen med en skruv tack vare ett enkelt fäste på baksidan.
Enkel installation
Eftersom de små högtalarna inte går djupt i basen (de specas till att rulla av vid 95 Hz) är de inte heller svåra att placera så att ljudet blir optimalt. Det går utmärkt att hänga dem på väggen, eller så kan man ställa dem på stativ en bit ut från bak- och sidoväggen för att få lite bättre upplösning och en smula mer holografisk ljudbild.
Det är subbasen som är krånglig. Övre frekvensgränsen är 100 Hz, vilket är lite lågt när man ska höra hur subbasen hänger ihop med resten. Ju lägre subbasen delas av desto svårare är det att ställa in rätt tidsfördröjning till den i hemmabioförstärkarens menysystem. Detta gäller även för den automatiska inställningen i många hemmabioförstärkare, eftersom långa basvågor är svåra att mäta helt exakt. Men efter lite arbete fick vi ordning på subbasen också. I vårt testrum var den lite väl ivrig kring 100 Hz, så vi kompromissade genom att dela av den vid 80 Hz, trots att högtalarna rullar av redan vid 95 Hz.
Ljudkvalitet
När allt är inställt, med förstärkarkombinationen Rotel RSP-1572 och RMB-1575 samt multispelaren Electrocompaniet EMP 2, är det framför allt en varm och fyllig ljudbild som uppenbarar sig. Ta till exempel den stora klangen från kyrkan i den gotiska a cappella-kören Consortium Vocales och ”Crux Fidelis” på skivan ”Exaudiam Eum – Gregorian Chant” från 2007, i 5.1-surround på Blu-ray med full 24 bit/192 kHz-upplösning. Rösterna breder ut sig sömlöst omkring oss och har en stor och fyllig klang. Där andra högtalare målar upp en ljusare ljudbild har Sunfire en lugnare diskant och i stället ett varmt mellanregister. Och förväxla inte en lugn diskant med instängt ljud. Det är det inte alls, det finns gott om luft här, och det går att höra härligt lite förvrängning. Sunfire är faktiskt mer realistiskt att lyssna på, eftersom klangen från en stor kyrka inte har mycket ”diskant” i verkligheten.
Elektronisk tango
Gotan Projects Blu-ray-skiva ”Tango 3.0” beskrivs bäst som tango med elektroniska rytmer – eller elektrotango, om man så vill. Här sätts rytmiken på prov, och Sunfire klarar sig utmärkt. I synnerhet satellithögtalarna återger ljudbilden bestämt och med god dynamik. Christina Vilallongas sensuella röst framträder fylligt ur centerhögtalaren, med större klang än man kan förvänta sig av en så liten krabat. När dragspelet och pianot kommer in ger det ett fint intryck av PA-anläggningen i lokalen, och när rytmerna sätter igång låter det fett och tufft. Högtalarna fungerar väldigt bra tillsammans i surround.
Film
Även filmkänslan drar nytta av högtalarnas egenskaper. Med stort ljud i dialogen och en omringande ljudbild som har fin kontroll på dynamiken, är det ett väldigt underhållande ljud som presenteras. Subbasen hänger också med fint, även om det är högtalarna som verkligen skiner. Jag hade gärna haft ännu lite mer fart och fläkt i subbasen. Den är ingen tunnis på något sätt och den skakar loss ordentligt, så det är möjligt att jag blivit bortskämd den senaste tiden med majestätiska baslådor som Ken Kreisel MX5000 mk3 (28 500 kr) och Procella P15 (55 000 kr). HRS-10 kostar 9 000 kronor och kan inte jämföras med dem, men faktum är att den inte riktigt uppför sig som andra slutna konstruktioner – åtminstone inte i vårt testrum – eftersom den har lite mjukare anslag än jag helst föredrar. Om detta har med den långa slaglängden att göra är jag inte säker på. Det borde inte ha det, för Sunfires egen True Subwoofer EQ är snabb som bara den, och den har minst lika lång slaglängd. Det kan också ha något med frekvenskurvan att göra, att den bara uppfattas som lite seg eftersom att den förstärker vissa basfrekvenser för att ge ett ”fetare” ljud. Hur som helst är det ändå en underhållande historia som tål tuffa tag så länge rummet inte är för stort. Jag kan tänka mig att ett vardagsrum på 20–30 kvadratmeter funkar hur fint som helst!
Musik i stereo
Sunfire-systemet fungerar utmärkt även med musik i stereo. Kontrabasen i singer/songwriter Josefine Cronholms ”In Your Wild Garden” är fyllig, med god tonstruktur, och hennes röst markeras fint i centrum av en bred ljudbild – som är bredare än djup, men den ger ett intryck av att sträcka sig utanför högtalarnas placering. Rytmisk rock har fin attack och fyllighet, och med en korrekt inställd subbas känns HRS 5.1 mer som fullvuxna fullregisterhögtalare än ett sub/satellit-system.
Behöver kraft
Sunfire-högtalarna spelar i en högre division än deltagarna i detta nummers stortest, både vad gäller pris och ljudkvalitet. Jag vill däremot påpeka att högtalarna inte har särskilt hög känslighet, så de sväljer en hel del effekt. Ge dem därför en ganska så potent förstärkare. För skojs skull provade jag med Onkyo TX NR616 som vann budgetreceivertestet i förra numret, men resultatet var tämligen tamt. Högtalarna kan inte heller spela lika högt som THX Ultra-certifierade system (M&K, Procella) även om reklamen utlovar helt vansinniga ljudtryck. Fast med tillräckligt med kraft (en receiver för 10 000 kronor eller mer) och ett inte alltför stort rum (20–30 kvadratmeter) låter de helt lysande.
Slutsats
HRS-serien är Sunfires satsning på högtalare med hög upplösning. Och 5.1-systemet med 10-tumssubbasen HRS-10 levererar varorna.
Högtalarna har en total avsaknad av missljud och spelar med ytterst låg förvrängning. Ljudbilden är fyllig och har en försiktig men precis återgivning av övertoner. Åt det lite mörkare hållet av helt neutralt, fast bara så mycket att man får en fin och fyllig klangbalans.
Högtalarna fungerar väldigt bra tillsammans i surround och har järnkontroll på dynamiken. De måste pressas riktigt hårt för att ljudet ska plattas till.
Sångröster och dialoger är fylliga och stora och rumsklangen breder ut sig snyggt i rummet. I stereo är ljudbilden bred och fin, och i surround markeras den extra dimensionen fint.
Subbasen spelar en fyllig och fin bas och har ganska så bestämt attack. För de här pengarna låter den riktigt bra och fyller rummet. Det finns subbasar med mer snärt, och det finns de som spelar ännu djupare bas. Frågan är bara om du kan hitta något särskilt mycket bättre än Sunfire HRS 5.1 för de här pengarna, om både ljudtryck och ljudkvalitet är viktigt – och i ett litet format. Detta är helt enkelt ett mycket bra högtalarsystem med hög, amerikansk underhållningsfaktor.
Se bara till att ha gott om förstärkarkraft, högtalarnas känslighet är inte enorm.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser