Till skillnad mot Samsung UE55S8005 är inte 55LM860V någon toppmodell. LG har nämligen en ännu mer exklusiv 960 ”Nano LED”-modell överst på TV-tronen. LM860V är en lite billigare modell utan det så kallade nano-filtret, men har ändå en liknande bildpanel med LED-bakbelysning. Rent designmässigt är detta en snygg men minimalistisk TV, här finns nästan ingenting kvar av ramen så bildpanelen går nästan helt ut mot kanten av TV:n. LG har också satt extra högtalare på undersidan, men det medför en nackdel: högtalardelen sticker ut lite på baksidan och förhindrar att den här TV:n hängs tätt intill väggen.
Anslutningar
LG-skärmen har riktligt med anslutningar, inklusive 4 HDMI-ingångar och 4 USB-portar. Det senare är bland annat för anslutning av USB-hårddisk så att TV:n kan pausa och spela in TV-program. LG-skärmen har inbyggt Wi-Fi och på insidan sitter en (dubbelkärnig) Dual Core-processor som ser till att surfning och andra interaktiva tjänster går snabbt.
Användning och funktioner
Rörelsestyrning är i ropet nu för tiden och LG var en av de första som lanserade detta genom sin Magic Motion Remote. Den fungerar lite annorlunda än Samsungs lösning. Fjärrkontrollen påminner om Nintendos Wii Remote och har ett gyro som registrerar handens rörelser och sedan översätter dem till händelser på skärmen. Genom att peka kontrollen mot skärmen styr du en pil, skakar du den så flyttas pilen automatiskt tillbaka till mitten. Kontrollen används för att peka och flytta saker, och har en scroll-knapp som gör det enkelt att läsa längre ned i webbläsaren. Den är väldigt enkel att lära sig och gör vissa TV-funktioner mycket effektivare. Det går otroligt mycket snabbare än att göra saker som skulle ta förfärligt långt tid med en vanlig fjärrkontroll, till exempel att knappa in nätverkslösenord eller andra ord i sökfält. Till skillnad från röststyrning och armrörelser tyckte vi att detta var en funktion som vi faktiskt hade användning för till vardags.
Magic Motion-fjärrkontrollen är också utrustad med mikrofon för röstkommandon, men de var inte aktiverade på vårt testexemplar (de kommer först med en senare firmware-uppgradering).
Bildkvalitet
LG-skärmen har en av de tunnaste bildramarna vi någonsin har sett på en TV. Bilden går nästan hela vägen ut till kanten. Resultatet är att själva TV:n nästan försvinner och det känns som om bilden svävar i luften. Detta har tveklöst en positiv effekt på bildupplevelsen jämfört med TV-apparater som har tjockare eller blankare ram. Det innebär också att 55LM860V tar förvånansvärt lite plats för att vara en 55-tummare.
Trots att den är tunn har LG-skärmen otroligt nog en bildpanel med LED-belysning på baksidan. LG är hittills de enda som lyckats förena en så här tunn form med ”äkta ”LED-bakbelysning där lysdioderna sitter tätt sammanpackade bakom panelen. Fördelen mot kant-LED är en mycket mer exakt ljussättning och därmed en bättre kontrast.
55LM860V har också ett mycket imponerande första intryck. Bilden har en fenomenal kontrast, med en bländande ljusstyrka och nästan bottenlös svärta. Samtidigt är det uppenbart att LG, i likhet med Samsung, har tagit till alla trick de har för att förmedla ett bra förstaintryck. Svärtan har en mycket låg inställning som ger riktigt djupt svart, fast samtidigt ”kvävs” de mörkaste gråtonerna. Det innebär att mörka filmscener gror igen till en enda svart matta som tappar mycket detaljer. På samma gång är färgnyanserna en smula onaturliga, de ljusa färgerna är för ljusa och de mörka för mörka.
Lyckligtvis kan LG skryta med en betydligt mer naturlig bild i filmläget. Färgerna är mycket mer korrekta, även om färgtemperaturen fortfarande är aning låg vilket innebär att bilden är lite rödlätt i tonen. Genom att fintrimma kontrollerna lyckades vi ändå komma nära det optimala D65/6500 Kelvin-målet.
LG har utrustad skärmen med ett expertläge där man kan justera de flesta parametrar. Ändå saknar vi en mer exakt inställning från fabriken, i stil med THX-inställningen som LG har i sina plasmaskärmar.
LG:s TruMotion-teknik ser till att rörelserna är jämna, men det blir inte lika mjukt och sömlöst som hos Samsung-rivalen. Det märks att bilden bryter upp och får lite eftersläpningar i konturerna när det går undan på skärmen. Även här föredrog vi att minimera eller stänga av funktionen helt när vi tittare på film.
Sammantaget har LG-skärmen en överlägsen kontrast och svärta jämfört med Samsungs modell, men ligger lite efter när det gäller färgåtergivning och skärpa. Vi sätter en slant på LG som filmskärm, men till mer varierat TV-tittande ligger Samsung fortfarande steget före.
3D
LG har gått i bräschen för passiv 3D, eller Cinema 3D som LG kallar det, där man har polariserande glasögon i stället för aktiva slutarglasögon. Den omedelbara nackdelen med detta är att den vertikala upplösningen halveras till 540 linjer eftersom båda halvbilderna till vänster och höger öga måste visas samtidigt på skärmen. Den lägre upplösningen uppvägs dock i mångt och mycket av fördelarna: du märker inte av något flimmer från passiva glasögon, som därför är mer behagliga att ha på sig en längre tid när du tittar på film. En annan uppenbar fördel är att glasögonen är enklare och billigare. I TV-kartongen ligger 7 par, och med ett pris på en femtiolapp är de dessutom billiga att ersätta.
Bildkvaliteten i 3D är mycket realistisk, med imponerande djup och skärpa, och så länge man sitter på minst 3 meters avstånd känns inte den lägre upplösningen som något problem. För dig som vill titta mycket på film och spela spel i 3D tvekar vi inte att rekommendera LG-skärmen före de aktiva varianterna.
Ljudkvalitet
LG har som sagt avsatt lite extra plats för högtalare längst ned under skärmen. Det verkar dock inte ha gjort särskilt stort utslag på ljudet, som fortfarande är i tunnaste laget, särskilt för en TV i den här prisklassen. Samsung-skärmen som står bredvid i testrummet har ett klart tydligare och fylligare ljud.
Slutsats
LG har i många år betraktats som en ”underdog” på TV-marknaden, men efter flera års hårdträning konkurrerar de nu i toppen. 55LM860V är en strålande kontrastrik TV med väldigt bra svärta. Färgerna är dock inte fullt lika nyanserade och rika som hos konkurrenten Samsung, som skiljer på färgdetaljer bättre. Om du däremot mest är intresserad av film och spel i 3D bör du välja LG-skärmen, som är klart mer behaglig att titta på tack vare passiva glasögon.
Också i detta test:
Samsung UE55ES8005
Stilsäker bildskönhet
Samsungs nya toppmodell tar över stafettpinnen från en av förra årets mest populära TV-apparater. Lever ES8005 upp till alla förväntningar?
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser