Googles egen surfplatta är tillverkad av Asus, som därmed blir det tredje företaget efter HTC och Samsung som byggt en Nexus-produkt. Det har den taiwanesiska tillverkaren lyckats bra med, för Google Nexus 7 är faktiskt snudd på den bästa Android-baserade surfplattan vi har testat. Någonsin!
Ändå kostar Nexus 7 med 16 GB minne bara 250 dollar i USA, medan vi här hemma i Sverige får hosta upp ungefär tio gånger så många kronor för den lilla plattan – som för övrigt är utrustad med allra senaste Android-version, 4.1 som också kallas Jelly Bean. Det innebär bland annat att användarupplevelsen har förbättrats med hjälp av så kallade Project Butter, som i enkla ordalag försöker förutse vad användaren ska göra på skärmen innan han eller hon gör dem. Google Voice Search och fler möjligheter för notifikationer kan vi också tacka Jelly Bean för. Nexus 7 har dessutom NFC och Android Beam, så att man kan överföra filer och länkar till en annan NFC-enhet genom att bara låta dem nudda vid varandra. Läckert!
Nexus 7 får 1512 i Geekbench-resultat (som jämförelse får Apples iPad 3 bara 749 i detta benchmark-test), och på en red andra områden är Googles platta rena rama guldägget. Upplösningen är 1280 x 800 bildpunkter, fördelade på en 7-tums skärm vilket ger en pixeltäthet på 216 ppi – även om det är en bit under Apples Retina-skärm som kan skryta med 326 ppi.
Allting reagerar blixtsnabbt när man navigerar runt med fingrarna, det känns som om fingret är ett med skärmen. Det är en imponerande känsla och inget vi sett förut. Resultatet är en suverän webbläsarupplevelse med blixtsnabba svarstider och en helt felfri navigering befriad från hackningar och pauser. Vårt testspel, Shadowgun, ser förbaskat bra ut på Nexus 7 och även där reagerar skärmen så snabbt på handens rörelser att det nästan känns som om spelet styrs med tankekraft!
Man kan naturligtvis inte få allt för 2 500 kronor, det finns alltid lite smolk i glädjebägaren. Google Nexus 7 har inte någon riktig kamera inbyggd, så man får nöja sig med frontkamerans 1,2 megapixlar om man vill ta bilder med sin lilla surfplatta. Och även om ljudet är enastående och bildkvaliteten likaså, märker vi av rätt stora problem med avspelning av diverse videofiler. Vi kunde inte få Nexus 7 att spela en film i vare sig AVI-format (XviD-kodek) eller MKV-format (MPEG4-kodek). Detta går antagligen att avhjälpa med en tredjeparts-app, men är ändå ett irritationsmoment.
Nästan oförlåtligt är dock att Nexus 7 bara finns med 8 eller 16 GB minne och inte går att utöka med SD-kort. Googles argument är att vi ska lagra våra data i molnet i stället – till exempel Google Drive – men det har man inte mycket nytta av om man befinner sig någonstans där det inte finns Wi-Fi, till exempel ombord på ett flygplan.
Sammantaget är Google Nexus ändå rena rama fyndet, och på samma gång så läcker att den måste göra även de mest ihärdiga Apple-anhängarna sugna på att byta till Android!