Det är lättare att strömma en film online än att ha alla sina filmer på VHS hemma i källaren. Förespråkarna för molnspel vill gärna övertyga dig om att samma logik gäller för datorspel.
Logitech G Cloud är en handhållen konsol som uteslutande är utformad för att strömma spel i stället för att köra dem lokalt på konsolen. Även om den ser ut som Nintendo Switch, Asus Rog Ally och Steam Deck på utsidan, är dess hårdvara lika dålig för tunga spel som en surfplatta i mellanprisklassen. Men med en bra internetuppkoppling kan den ändå spela de senaste och bästa spelen med de mest krävande inställningarna, allt tack vare cloud-gaming.
Det finns många seriösa aktörer på marknaden för molnspel, bland annat Nvidia och Microsoft. För en månadsavgift kan man spela sina spel på en av deras speldatorer långt borta, som sedan strömmar det direkt till den egna skärmen i perfekt upplösning.
Ljudlös och lätt som en fjäder
Skärmen är den enda delen av G Clouds hårdvara som verkligen måste prestera. Lyckligtvis har den en kristallklar 7-tums pekskärm med en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Uppdateringshastigheten är 60 Hz. Pekskärmen är i nivå med nyare surfplattor i mellanklassen, och trots de fastsatta kontrollerna på sidan är den lätt att använda.
Skärmen sitter i en hård men ergonomiskt bekväm plastkropp. Den känns inte riktigt lika bra i händerna som Steam Deck, men mycket bättre än Nintendo Switch. Konsolen är lätt som en fjäder och med en vikt på bara 463 gram tar det lång tid innan dina händer blir trötta. Eftersom G Cloud inte behöver släpa runt på den typ av hårdvara som vanligtvis behövs för spel är det logiskt att den är lätt.
Mjukvaran inuti är tvådelad. Du kan använda den som vilken annan Android-surfplatta som helst med det välbekanta utseendet och operativsystemet. Alternativt kan du använda Handheld-läget, som ger hemskärmen ett enklare och mer spelfokuserat utseende. Det senare fungerar bra och man har tillgång till de mest populära strömningstjänsterna som Nvidia GeForce Now, Shadow PC och Xbox Cloud Gaming.
Man har också tillgång till Steam Link, som använder ens egna PC för att strömma spel till G Cloud. Om man har en Xbox kan man ansluta den på ett liknande sätt. PlayStation-användare får vänta med att streama tills Sony lanserar sin PlayStation Portal i Skandinavien.
Geforce Now kostar från 99 kronor per månad. Det finns en gratisversion, men den är mycket begränsad och knappast värd att överväga. Med Geforce Now kan man spela sina egna spel från antingen Steam, Ubisoft eller Epic Games. Tyvärr stöds inte alla spel av Geforce Now, så ibland saknas ens favoriter. Ett Xbox Game Pass Ultimate kostar 155 kronor och krävs för att få tillgång till deras bibliotek med molnspel.
Spelupplevelsen
När man strömmar ett spel blir man positivt överraskad över hur många av de vanliga störningsmomenten man slipper. Man kan utan problem skruva upp grafikinställningarna till max. Skärmen har förstås sina begränsningar, men en 7-tumsskärm är imponerande i full HD. Den lätta konsolen ger inte ifrån sig ett ljud när man pressar den. Medan en serverpark långt borta svettas för att generera ens spel kan man njuta av tystnaden och den fantastiska grafiken. Far Cry 6 kördes stabilt med cirka 60 FPS på de högsta grafikinställningarna. Så länge internet fungerar som det ska är det lätt att se tjusningen med molnspel.
Strömning innebär alltid en viss fördröjning mellan handling och reaktion. Svarstiden känns som en Nintendo Switch ansluten till en TV, där det tar en liten stund från det att man trycker på en knapp till dess att skärmen svarar. Det är inte tillräckligt för att förstöra upplevelsen, men det gör det svårt att tävla online i snabba skjut- och racingspel.
Styrspakarna är inte särskilt känsliga och inte de enklaste att göra små justeringar med. Man kan ändra deras känslighet i inställningarna, vilket gör G Cloud mer acceptabelt för singleplayer-spel, men de är fortfarande under den förväntade nivån.
Långt värre är de små missförstånd som kan uppstå mellan konsolen och strömningstjänsterna. Ibland dras det lite i joysticken eller blir ett dubbeltryck på en knapp. Det kan kännas lite som att spela med tuggummi under knapparna, vilket ibland skapar en oförutsägbar handling. Varför dessa missförstånd uppstår är okänt. Men vissa inmatningar blir feltolkade mellan konsolen och strömningstjänsten. Det händer tillräckligt ofta för att man inte ska vänja sig vid det, och de oförutsägbara störningarna försämrar spelupplevelsen avsevärt. Särskilt i skjutspel som Far Cry 6, där man hela tiden gör små rörelser.
I ett strategispel som Civilisation V är jag inte säker på att jag skulle märka det. Men eftersom Civilisation inte stöds av GeForce Now återstår det att bevisa.
Även om man strömmar från sin egen dator är det något som går förlorat i strömmandet. Borderlands 2 körs stabilt med cirka 60 FPS på min (gamla) PC, men det hackar och sjunker i kvalitet när man strömmar spelet till Logitech G Cloud. Det är enkelt att jämföra eftersom spelen körs samtidigt på ens PC och G Cloud när man strömmar. Med Steam Link är det inte längre några problem med oönskad input, men man får räkna med lägre FPS än vad man är van vid.
Den galnaste batteritiden
De olika molntjänsterna för spel kräver ingen dedikerad konsol utan fungerar på alla skärmar med internetanslutning. Man kan använda webbläsaren på sin mobil om man vill. Det innebär också att andra handhållna konsoler inte bara kan köra spel på sin egen hårdvara, utan också använda de ovannämnda strömningstjänsterna.
Logitech G Cloud integrerar dock dessa tjänster som användarvänliga appar, vilket är mer sömlöst än att använda dem i webbläsaren på Steam Deck eller Asus Rog Ally. G Cloud är fokuserad på att optimera molnspelsupplevelsen, och det märks.
Det engagemanget innebär också att Logitech G Cloud har något av ett ess i rockärmen: Batteritid.
Med ett fulladdat batteri tog det en och en halv timmes spelande innan Asus ROG Ally dog i mina händer. Efter en timme med Logitech G Cloud hade jag fortfarande 91 procent batteritid kvar! Det är extremt imponerande och ett av de bästa argumenten för molnspel.
Och tro inte att man kan förvänta sig samma batteritid från ROG Ally om man använder den för molnspel. Tung hårdvara försämrar batteritiden, oavsett vad.
Konkurrenterna vinner
Även om G Cloud håller vad den lovar känns det ändå som om man får betydligt mer för pengarna med de andra handhållna konkurrenterna. Speciellt Steam Deck, som inte är så mycket dyrare än G Cloud. De andra konsolerna är inte beroende av internet eller själva molnmarknaden, som fortfarande inte är helt etablerad. Google kunde till exempel inte få sin stora molnsatsning Stadia att fungera och var tvungna att stänga ner hela plattformen. Om hela konceptet misslyckas är konsolen oanvändbar. Och om internet går ner är den också värdelös.
Det finns redan kontroller på marknaden som man kan fästa på sin telefon och streama spel på det sättet. Det är inte en lika elegant lösning, men en Razer Kishi kostar mindre än en femtedel av Logitech G Cloud, och med en bra internetanslutning är det en fantastisk upplevelse att spela via telefonens webbläsare. Skärmen och batteriet är naturligtvis mindre än i Logitech G Cloud, men det är även investeringen.
Om molnspel skulle bli lika problemfritt som all annan strömning är den billiga, lätta och batterisnåla Logitech G Cloud ett bra köp. Fram till dess är den kraftigt utkonkurrerad av nästan alla andra handhållna konkurrenter.
Slutsats
Logitech G Cloud är en solid maskin för molnspel. Om man redan använder GeForce Now eller Xbox Cloud kan G Cloud vara ett bra köp. Utmaningen är att Steam Deck, som kan göra mycket mer och inte är beroende av den osäkra strömningsmarknaden, endast kostar lite mer. Det händer mycket på den handhållna scenen just nu, och Logitech G Cloud kan helt enkelt inte hålla jämna steg med konkurrenterna, särskilt när styrspakarna kommer i vägen för en bra actionspelupplevelse.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser