Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Mer AI-prestanda i kommande Samsung-mobiler

Nästa Samsung-mobil kommer ha betydande AI-funktioner

Av / 2023-11-10 - 11:00
Mer AI-prestanda i kommande Samsung-mobiler

Allt fler mobiltillverkare slutar framhålla prestanda i mobilen, helt enkelt för att mobiler idag i princip är lika snabba som datorer. Vad ska man med alla de hästkrafterna till? I stället för råprestanda vill de nu ge mobilerna snabbare AI-prestanda för att de ska kunna göra konkreta saker som de inte kan idag.

Det var exempelvis fallet med nyligen lanserade Google Pixel 8 Pro som inte hade blivit speciellt mycket snabbare än förra årets modell, och som låg efter andra tillverkares flaggskepp. Men, det var bra fart på AI-beräkningar, och funktionerna som framhölls var just hur mobilen kan tänka åt oss och hjälpa oss.

Läs också Pixel Pro fortsätter imponera Ibland är det bättre med en mobil som är smartast i stället för bara snabbast.

Detta är naturligtvis inget område som Samsung tänker låta andra tillverkare dominera. De har därför gått ut med lite förhandsinformation om Galaxy AI som de kallar det. Det är teknik som ska använda AI, både direkt i mobilen, och med beräkningskraft i molnet, för att ”berika din vardag”.

Mobilteknik har en otrolig kraft som möjliggör att skapa kontakter, produktivitet, kreativitet och mycket mer för människor över hela världen. Men hittills har vi inte sett den gnista som tänder mobil AI på ett verkligt meningsfullt sätt. Galaxy AI är vårt mest omfattande erbjudande om intelligens hittills och kommer att förändra vårt sätt att tänka på våra telefoner för alltid, säger Wonjoon Choi, EVP och chef för FoU på Mobile Experience Business.

Som ett exempel nämner Samsung funktionen AI Live Translate Call, som ger dig en översättare direkt i mobilen. Den sägs kunna översätta mobilsamtal i realtid mellan olika språk, allt utan att behöva skicka upp något i molnet. Den ska alltså respektera ditt privatliv. Vilka språk den kan översätta mellan sägs det inget om, men det skulle förvåna oss om de skandinaviska språken finns med.

Annons
Läs också Den perfekta kombinationen Samsung Galaxy S23 Ultra är marknadens häftigaste Android-mobil.

Tidsrymden som Samsung nämner är ”med start i början av nästa år”. Vilket som av en händelse är precis då som nästa flaggskepp, Samsung Galaxy S24, ryktas komma. Det skulle kunna innebära att den kommer använda Snapdragon 8 Gen 3, som enligt ryktena har ännu bättre AI-prestanda än Googles Tensor-kretsar.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Android 15 släppt för Pixel

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Åh nej, Samsung One UI 7 kommer inte förrän 2025

Oura Ring 4 med betydande förbättringar

Xiaomi lanserar flippmobil och förklarar krig mot Samsung

Samsung uppgraderar Fan Edition-serien med Galaxy S24 FE

Ljud & Bild