Sage Oracle Touch är fundamentalt annorlunda än de andra espressomaskinerna i testet. Den är nämligen inte alls helautomatisk! Snarare är det en klassisk halvautomatisk maskin som strävar efter att göra det så enkelt som möjligt att göra espresso utan att kompromissa med kvaliteten.
Användarvänligheten hos helautomatiska espressomaskiner uppnås vanligtvis genom att man maler grövre och gör tunnare espresso än vad man får från sin barista. Det kan smaka utsökt, som vi upplever med Jura och Delonghi, men texturen och intensiteten når aldrig upp till samma nivå. Bekvämligheten har sitt pris.
Att göra espresso med en klassisk halvautomatisk maskin är en hobby för många. Det är nämligen otroligt omständligt eftersom maskinen inte hjälper till att skapa rätt tryck, vilket billiga och helautomatiska espressomaskiner gör. Istället skapas trycket enbart av det extremt finmalda kaffet. Om kaffet är felmalet är det bara att hälla ut espresson eftersom den blir för syrlig eller bitter. Det är bara toppen av isberget, och espresso kan vara en livslång hobby.
Oracle Touch gör espresso på det klassiska sättet. Bönorna måste malas extremt fint och mycket exakt. Den inbyggda kvarnen doserar ca 22 gram kaffe och pressar ner det platt i filtret. Du måste själv flytta filtret med kaffe från kvarnen till brygghuvudet och slå ut kaffesumpen efter bryggningen. Det är möjligt att brygga en balanserad espresso med ungefär dubbelt så hög styrka jämfört med helautomatiska standardsystem. Detta ger en speciell sirapsliknande konsistens och en ännu intensivare smak.
Oracle Touch hamnar mellan två stolar. När vi jämför den med andra halvautomatiska maskiner handlar allt om kvarnens kvalitet, temperaturstabilitet och konsekventa resultat gång på gång.
Men här jämför vi den med de helautomatiska maskiner som den vill konkurrera med. Vi ska se om den kan vara lika lätt att leva med samtidigt som den ger en kompromisslös espresso som överträffar de bästa av de automatiska maskinerna.
Man får jobba lite för sitt kaffe
Sage har arbetat hårt för att göra The Oracle lika användarvänlig som en helautomatisk maskin. Det fungerar, men man måste ändå jobba lite för att få sitt kaffe.
Kvarnen doserar och stampar kaffet direkt i filtret, men man måste själv flytta filtret från kvarnen till brygghuvudet. Mjölken skummas automatiskt, men det finns ingen inbyggd behållare. Istället fyller man en medföljande stålkanna med mjölk som maskinen sedan värmer upp och skummar. Maskinen är en så kallad Dual Boiler och kan alltså ånga mjölk och brygga espresso samtidigt, så det går snabbt att få sitt morgonkaffe. En kaffe med mjölk tar ca 70 sekunder, vilket är snabbare än alla helautomatiska maskiner i testet! Den är dock mycket mer högljudd än konkurrenterna när den maler.
En dos på 22 gram kaffe är mycket koffein, så det är en bra idé att brygga i två koppar. Det är inte möjligt att ändra denna dos. Om man vill ha mindre kaffe kan man använda den medföljande filterkorgen för singel shots. Maskinen doserar då automatiskt ca 13 gram.
Det tar cirka fyra minuter för maskinen att värmas upp. Det är mycket långsammare än konkurrenterna. Som plåster på såren kan den programmeras att starta automatiskt innan man ska använda den. En funktion vi saknade hos testets helautomatiska konkurrenter. Oracle Touch håller också värmen bra, så det går mycket snabbare att värma upp maskinen om den redan har använts inom några timmar.
Pekskärmen är i nivå med Jura Z10, men den faktiska användarupplevelsen är bättre. Det mer manuella tillvägagångssättet gör allt mycket tydligt. En meny låter dig välja temperatur och bryggtid. När man brygger en espresso kan man välja mellan malning, bryggning och ångning på skärmen. Den stannar automatiskt efter varje delmoment. Sage har inte utvecklat någon app för sina espressomaskiner, och även om det är ovanligt i den här prisklassen är det svårt att se vilka ytterligare fördelar en app skulle ge.
Bekanta dig med kvarnen
En utmaning vid användning av Sage The Oracle Touch är kvarnen. Detta är inte kvarnens fel, utan ett villkor för klassisk espresso. Kvarnen har 45 olika inställningar (vilket en espressonörd skulle beskriva som alldeles för få), och man måste ställa in nästan allt för att få till det perfekta kaffet. Alla kaffebönor behöver malas på olika sätt, och även en och samma böna kan förändras något när den ligger i påsen ett tag. Att justera kvarnen är därför ett ständigt pågående arbete. Om man använder mjölk är det något enklare. Den maskerar effektivt små brister i smaken. Om man föredrar ren espresso är det däremot mycket tydligt när kvarnen är felinställd. Om malningen är två eller tre inställningar fel är kaffet nästan odrickbart som ren espresso. Om man ligger närmare än så handlar det mer om att förfina smaken. Om kvarnen är perfekt inställd kan man jaga den perfekta shoten med små förändringar av bryggtid och temperatur.
Ibland ger kvarnen några gram för mycket eller för lite. Den har också en tendens att behålla lite kaffe från den tidigare inställningen när man gör större förändringar av malningen. Dessa små ”störningar” märks tydligt även om man inte är en kaffenörd, vilket gör det svårt att återskapa perfekta resultat.
Helautomatiska maskiner kräver också arbete för att få ut det mesta av, men det finns en nedre gräns för hur dålig espresson kan bli. Det finns det inte med Oracle, och det kräver lite övning. Det är priset för riktig espresso.
Att leta efter de perfekta inställningarna för ett nytt kaffe kan vara mycket roligt, men när man slösar bort 22 gram kaffe åt gången är det inte gratis – särskilt inte för 428 kronor per halvkilo.
Det kan verka avskräckande, men det är snarare en brant inlärningskurva. Man lär sig mycket om hur kaffe kan smaka, och när man väl har kommit en bra bit på vägen är det inte svårt att hålla sig kvar där. Vissa kaffesorter är lättare att hantera än andra, men att leva med The Oracle Touch varje dag har inte varit någon daglig frustration. Inte ens på morgonen. Särskilt inte när man väl har fått smaka på hur god espresso den kan göra!
Riktig espresso är något speciellt
Sage The Oracle Touch kan tillreda välsmakande espresso med mycket mindre vatten än helautomatiska maskiner. De 22 gram kaffe som den ger smakar balanserat och utan bitterhet när det bryggs till ca 45–55 gram espresso, beroende på bönor.
Att försöka brygga så starkt kaffe med en helautomatisk maskin blir en sur upplevelse. Helautomatiska maskiner kan inte brygga kaffe som är så finmalet. Det innebär att det behövs mer vatten för att framhäva kaffets smak. Som jämförelse använder Jura Z10 en dos på ca 16 gram, vilket smakade balanserat när det bryggdes till 60 gram espresso. Med andra ord, en mycket svagare espresso.
Båda maskinerna fick ut alla goda smaker ur bönorna, men med Oracle Touch är det helt enkelt en mycket mer intensiv upplevelse. Med bra bönor kan den enkelt konkurrera med bra espressobarer. Helautomatiska espressomaskiner är alltid en kompromiss, men Sage The Oracle Touch är inte det när det gäller espressons bryggkvalitet.
De billiga bönorna från Lavazza har en lakritsliknande smak som man bara märker när den bryggs så intensivt som bara en riktig espresso kan bli. Texturen är nästan som varm sirap, och det är inga problem att dricka den rakt av. Det finns inte en tillstymmelse till bitterhet i bönorna från livsmedelsbutiken. I en direkt jämförelse mellan Oracle Touch och Delonghi Maestosa känns det som natt och dag. Med Maestosa kommer texturen och intensiteten inte i närheten av den espresso som bryggs med Oracle Touch, som får konkurrentens espresso att kännas urvattnad. Det är inte för att smaken är överlägsen. Den är bara mer intensiv.
De dyra bönorna från Kaffedepartementet är svårare att få fram smaken ur. De behöver malas lite grövre, ha lite högre temperatur och lite mer vatten för att smaka balanserat. Bönorna har mycket syra, som snabbt blir överväldigande när inställningarna inte justeras korrekt. Men efter att ha slösat bort cirka 100 gram kaffe på att försöka hitta den perfekta inställningen förvandlades även de svåra bönorna till en balanserad och chokladsöt espresso. Syran är fortfarande intensiv, men inte obehaglig eller distraherande. För första gången kom smaken av ananas fram, precis som påsen lovade. Om man gillar syrligt kaffe är en smaksak.
Mjölk i världsklass
Oracle Touch har varken en sluten mjölkbehållare eller en slang som man stoppar direkt i mjölkpaketet. I stället levereras den med en stålkanna, som de man ser på caféer, som man själv fyller med mjölk. Maskinen skummar verkligen mjölken till exakt den konsistens och temperatur man vill ha. Men om man vill lära sig att ånga mjölken manuellt kan man göra det också. Det automatiska programmet fungerar dock riktigt bra. Så bra att det vida överträffar både konkurrenterna i testet och medelmåttiga baristor.
Mjölken är så nära perfekt som den kan komma. Perfekt för latte art (om man nu klarar av det), och perfekt för att förhöja sitt morgonkaffe. De fina små bubblorna i mjölken ger hela din latte en krämig konsistens som är mycket mer än bara varm mjölk. Den får de automatiska maskinerna att verka trista i jämförelse.
Det automatiska systemet stänger av sig självt när rätt temperatur har uppnåtts. När man tar bort kannan och skjuter tillbaka ”ångarmen” kommer den av hygieniska skäl att blåsa ånga genom systemet. Detta tar bara några sekunder. Det är viktigt att man torkar av själva ångarmen med en våt trasa efteråt. Mjölk fastnar lätt och ju längre man väntar desto svårare blir armen att rengöra. Det är i allmänhet en bra idé att ha en ren trasa nära The Oracle Touch, som också mår bra av att de sista kafferesterna avlägsnas från filtret efter användning.
Början på en ny hobby?
Med lite ansträngning levererar Sage The Oracle Touch en espresso i nivå med vad man kan köpa på kaffebarer. Om man verkligen anstränger sig ger den kanske det bästa tänkbara kaffet. Maskinen är baserad på den välkända och kritikerrosade Sage Dual Boiler, som är en av de mest rekommenderade halvautomatiska espressomaskinerna på olika espressoforum. Om man vill ta sin nya espressohobby till nästa nivå kan man enkelt göra det med The Oracle Touch. Man behöver inte använda den inbyggda kvarnen utan kan med fördel köpa en bättre, vilket kommer att förbättra espressokvaliteten avsevärt. Man kan också installera en bättre filterkorg och börja brygga espresso med hjälp av en kaffevåg för att uppnå det perfekta förhållandet mellan kaffe och vatten. Inget av detta är dock gratis. Om man redan har espresso som hobby får man mycket mer för pengarna genom att köpa en separat espressomaskin och kaffekvarn. Men med The Oracle Touch är man inte låst till ett system som man är med en helautomatisk maskin.
Slutsats
Sage The Oracle Touch bevisar att det alltid krävs lite arbete för att skapa något kompromisslöst. Sage gör det mycket okomplicerat att brygga god, gammaldags espresso och mjölken är på baristanivå, vilket ingen av de testade helautomatiska espressomaskinerna kan skryta med.
Om man inte vill pilla med inställningarna kommer man inte långt med Oracle Touch. Den kräver en nivå av engagemang från användaren som helautomatiska maskiner inte gör. Om man inte låter sig avskräckas sätter man sig snabbt in i teorin och Oracle Touch är lätt att leva med, även tidigt på morgonen. Espresson får kaffet från även de bästa helautomatiska maskinerna att verka urvattnat, och man blir inspirerad att lära sig mer om den klassiska espressokonsten.
Också i detta test:
Delonghi Maestosa
Den kan allt, men hör den hemma i ett kök?
Maestosa erbjuder god espresso och massor av utrustning, men man får en krypande känsla av att den hör hemma på kontoret, inte i köket.
Jura Z10
Den konservativa inställningen till espresso
Jura Z10 erbjuder lyx och kvalitet. Detta gäller både byggkvaliteten och espresson. Utrustningslistan är kortare än andra maskiner i denna prisklass, men Z10 erbjuder bekanta traditioner snarare än de senaste innovationerna.
Siemens EQ900
Godkänd i teorin - misslyckad i praktiken
Den högteknologiska EQ900 kan kontrollera praktiskt taget alla aspekter av espressobryggning. Den slår konkurrenterna på utrustning och pris, men förlorar på den viktigaste egenskapen: smaken.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser