En av de mer spännande sakerna som hände på marknaden var att Google gick all-in i Skandinavien. När de förra året äntligen presenterade sina Pixel-modeller på våra breddgrader fick vi nöja oss med mobiler och öronproppar, medan smartklockan bara var tillgänglig i de allra största länderna. Men vid årets lansering av Pixel 8 fick vi faktiskt också Pixel Watch 2 i Skandinavien! Vid förra lanseringen pratade de också om en kommande surfplatta, men den trodde vi ärligt talat skulle släppas i samma begränsade upplaga. Men det gjorde den inte, och vilken surfplatta Pixel Tablet var!
Inte bara för att det i sig var en topputrustad modern surfplatta utan för att den visade prov på lite innovation. Den har nämligen en dockningsstation där du kan sätta surfplattan när du inte har den i knät. Vips så laddas din platta, den har en bra hållare för att titta på film, och stationen innehåller dessutom en högtalare så att du får bra ljud då. Det är nästan obegripligt att det inte var Apple som kom med den lösningen då de redan tagit fram magnetdockningen Magsafe för sina mobiler.
Apropå magnetdockning är en andra version av den trådlösa QI-laddningsstandarden äntligen på gång. Och den kommer att fungera precis som Apples Magsafe, eftersom Apple donerar tekniken till standardorganet. Med andra ord kommer vi om inte alltför lång tid kunna ladda alla typer av mobiler med samma praktiska trådlösa laddare.
Under året har vi också sett en explosion av vikbara mobiler. Efter att Samsung mer eller mindre haft segmentet för sig själva, med undantag för Motorola Razer, blandar sig nu fler spelare i matchen. Google lanserade sin Pixel Fold, dock återigen bara i vissa länder, och det samma gäller Xiaomis Mix Fold-modeller. Det senaste tillskottet till segmentet är Oneplus Open. Börjar folk vänja sig vid tanken på vikbara mobiler eller kommer det fortsätta vara en dyr och exotisk leksak för de verkligt teknikintresserade?
Att tänka på när du väljer mobil
Det mest uppenbara valet är vilket av de två lägren du ska välja. Ska du lägga dina ägg i Googles eller Apples korg? Om du inte har några andra elektronikprylar än mobilen så står det dig helt fritt att välja. Det enklaste är så klart att fortsätta på samma spår som tidigare. Då är du van vid hur den fungerar och lär inte råka ut för några överraskningar.
Har du däremot redan surfplatta, smarthögtalare, språningsbrickor, mediaspelare eller smartklocka, då är det mest praktiskt att hålla sig till ett läger. Apples paradnummer är ju hur smidigt iPhone, iPad, Macbook, Apple TV, Apple Watch, Apple TV, Airtags och Homepod fungerar tillsammans. Samsung är inne på samma spår med sina Galaxy-mobiler, surfplattor, klockor och spårningsbricker, men inte i samma utsträckning. Med övriga Android-baserade mobiler, surfplattor och smartklockor från andra leverantörer brukar man kunna mixa och matcha som man vill.
Kameran är nog det område som man kan tro att de flesta bryr sig mest om när de ska köpa en ny mobil. Detta med tanke på alla miljontals foton som fyller sociala media varje minut av dygnet. Om man inte är extremt petig med kvaliteten så skulle vi nog säga att den är mer än bra nog i de flesta flaggskeppsmobiler. Det är först när man går ner i mellansegmentet som det kan skilja en hel del mellan märkena.
Men enligt en undersökning så är det faktiskt batteritiden som de flesta rankar högst idag. Många tillverkare vill skryta med de ljusaste skärmarna och den högsta prestandan, samtidigt som de inte vågar öka tjockleken på mobilerna. Då blir det problematiskt med batteritiden. Där är det svårt att ge några generella råd då det skiljer från modell till modell, utan det blir till att läsa tester.
Relaterat till det är laddningsprestanda. Idag är det nästan svårt att hitta mobiler som inte laddar med hög effekt, förutom iPhone då. Det bästa är om mobilen stöder Power Delivery-standarden som faktiskt är det vanligaste idag. Då kan man låna en laddare av kollegan och snabbt ladda sin mobil innan man springer på möte. Vissa tillverkare lovar extremt snabb laddning med standarder med udda namn, men då riskerar man att vara hänvisad till sin egen laddare.
Prestanda är faktiskt ett av de områden där vi inte längre tycker att det är så viktigt, då dagens mobilprocessorer är mer än kraftfulla nog för de flesta ändamål. Den enda gången det är en faktor är om man är en hängiven gamer på mobilen.
Däremot är det fortfarande viktigt med minne och lagringsutrymme. En mobil med lite minne kan inte hålla lika många appar igång samtidigt och då blir det irriterande pauser när man hoppar mellan apparna. Det ger dessutom allmänt lägre prestanda. Lagringen bör man inte heller snåla på då mobilen snabbt blir full när man fotograferar, men framför allt filmar, mycket. En nödlösning är om mobilen har minneskortsplats, men det är faktiskt allt mindre vanligt idag.