Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa soundbars 2023–2024

Med en soundbar kan du uppnå en massiv ljudförbättring i en handvändning - och det behöver inte kosta skjortan!

Av / 2023-10-30 - 12:04
Årets bästa soundbars 2023–2024

Lider du av dåligt TV-ljud? Är det svårt att höra vad personerna på skärmen säger, eller skär det i öronen varje gång du tittar på en musikvideo eller actionfilm?

Om det här problemet låter bekant ska du veta att du inte är ensam, men att det lyckligtvis finns ett botemedel: Vi talar naturligtvis om ljudplankan eller ”soundbaren” som vissa kallar dem.

Bra ljud kräver bra högtalare, och en vanlig TV har sällan de rätta förutsättningarna för att leverera ett rent, fylligt och kraftfullt ljud för musik och film. Tvärtom förknippas platta skärmar med platt ljud, och enligt vår erfarenhet behöver de allra flesta TV-apparater extern hjälp för att matcha den fantastiska bildkvaliteten.

De bästa soundbar-högtalarna

Första generationens soundbar lät ganska hemskt, men de senaste åren har utvecklingen gått framåt. Potentialen för riktigt bra ljudupplevelser finns där. Nu när de flesta strömningstjänster erbjuder någon form av surroundljud som Dolby Atmos, kan det låta fantastiskt om man har rätt utrustning.

Medan riktiga hemmabio-entusiaster kanske föredrar en anläggning med separata högtalare, är soundbars en enkel uppgradering när man inte vill förvandla vardagsrummet till en ljudstudio. Dessutom finns det gott om uppgraderingsalternativ för den som är extra intresserad av ljud.

Soundbaren ansluts enkelt till TV:n och har dedikerade högtalare som är anpassade för att återge TV-ljud, musik och surroundljudeffekter från en och samma enhet. Och för dem som verkligen vill få in bioupplevelsen i vardagsrummet kan många av dem också utökas med ytterligare surroundhögtalare och subwoofers.

 

Så väljer du rätt soundbar

1. Tänk på storlek och placering

Soundbars finns i olika storlekar och utföranden, men den gemensamma nämnaren är att de är långa och platta. Visuellt ser det bäst ut när soundbaren är ungefär lika bred som TV:n. Då kommer storleken på ljudet också att matcha bilden bättre. Självklart är det också viktigt att den får plats rent fysiskt! Kontrollera att soundbaren får plats på din bänk, med tillräckligt avstånd till TV:ns sockel eller fötter.

Soundbaren kan placeras på bänken framför eller ovanför din TV, eller monteras på en vägg. Det viktigaste är att den placeras nära skärmen så att ljudet lokaliseras korrekt, och med fritt utrymme för ljudet att spridas ordentligt.

2. Välj rätt anslutning

Soundbars har olika ingångar (HDMI, optisk, USB, Wi-Fi, Bluetooth) för anslutning till TV och andra ljudkällor. Vissa soundbars har även passthrough, vilket gör att du kan skicka videosignalerna vidare till din TV-skärm.

Om din TV är utrustad med HDMI ARC (audio return channel) rekommenderar vi att du använder denna för att ansluta till soundbaren. Det ger det bästa ljudet och gör att du enkelt kan fjärrstyra volymen med TV:ns fjärrkontroll.

3. Subwoofer – ja eller nej?

En subwoofer är en separat bashögtalare som placeras på golvet. Den hanterar djupa basljud, som dinosauriesteg och explosioner, som man inte bara hör utan också känner. Många soundbars levereras med en trådlös subwoofer, medan andra kräver att man köper den separat.

En bra subwoofer kan göra underverk för ljudupplevelsen, så vår rekommendation är att du tar med en sådan i din budget. Men se upp för grannen!

4. Atmos eller inte Atmos?

Dolby Atmos är ett surroundljudformat som blir alltmer populärt och utbrett. De flesta nya filmer, TV-serier och spel har stöd för Atmos-ljudspår (eventuellt även DTS:X), där objekt placeras i en tredimensionell ljudbild. För att dra nytta av detta måste både TV:n och soundbaren stödja samma format. Vissa soundbars imiterar 3D-ljudet med hjälp av digital ljudbehandling, medan dyrare soundbars har integrerade ”höjdkanaler” som reflekterar ljudet från taket.

Dolby Atmos kan ge en mycket omslutande ljudupplevelse, så vår rekommendation är att man väljer en soundbar som har stöd för detta!

5. Val av varumärke

Du behöver inte nödvändigtvis välja en soundbar från samma tillverkare som din TV. Det finns dock vissa soundbars som ger extra funktionalitet när de ansluts till en TV från samma tillverkare. Exempel på detta är Samsungs Q Symphony och Sonys Acoustic Centre Sync, som utnyttjar TV:ns egna högtalare tillsammans med soundbaren.

Nu har du några enkla riktlinjer för att välja rätt soundbar för dina behov!

Nominerade till Årets bästa soundbars 2023–2024

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vinnare av Årets bästa soundbars 2023–2024

Årets bästa soundbar, Basic

JBL Bar 500

Amerikanska muskler

JBL:s soundbar levererar en stor och mäktig ljudbild med riktigt tuff bas!

Amerikanska JBL är en av de riktiga veteranerna i ljudbranschen, ett ”household name” inom allt från högtalare i biografer och professionella konsertsystem till små bärbara högtalare. Och naturligtvis soundbars! Nykomlingen Bar 500 ligger i mitten av JBL:s sortiment, men det tog inte lång tid att höra att släktskapet finns där.

JBL Bar 500

Bar 500 stöder Dolby Atmos, men det handlar om den ”virtuella” varianten. Det finns alltså inga uppåtriktade element på ovansidan.

JBL kan däremot stoltsera med den största subwoofern i församlingen: med en rejäl tiotummare i ett stort kabinett tar den lite mer plats än rivalerna. I gengäld får du en bas som både hörs och känns!

Ljudet

Vi blev genast imponerade av storleken på ljudbilden som JBL målar upp. De panorerande ljudeffekterna är engagerande och trots avsaknaden av höjdhögtalare får vi en ganska bra surroundkänsla. På samma gång är dialogen tydlig och fyllig, med en naturlig klang och närvarokänsla i rummet. JBL Bar 500 tackar inte nej till lite action heller: när vi byter till eldstriderna i Snabba cash möts vi av ett starkt och adrenalinfyllt ljudspår med riktigt stenhård bas! JBL återger skottsalvorna hårt och energiskt, utan att sätta någon broms på dynamiken. Ett gevär låter som ett gevär och ett hagelgevär låter mer som ett hagelgevär. Subwoofern bidrar helt klart till mycket av det roliga och skapar en mäktig ljudbild med ordentligt fundament.

Musik

Vi kollade också hur JBL Bar 500 lät med en rad musikklipp och kunde konstatera att lyssningsintrycken stod sig. Ljudbilden är bred och röster och instrument har gott om utrymme, med god hjälp av en hårtslående bas som är tillräckligt tight och precis för att fungera fint med musik.

Slutsats

JBL Bar 500 levererar en stor och mäktig ljudbild med tydliga röster, en bra surroundkänsla och inte minst en saftig och hårtslående basåtergivning. Den saknar särskilda höjdhögtalare för Atmos 3D-ljud, men gör ändå ett utmärkt jobb med olika typer av ljudspår. Dessutom låter den helt godkänt med en bred repertoar av musik. Definitivt ett av de bästa soundbar-köpen i klassen!

Årets bästa soundbar-system, Highend

Sonos Arc + Era 300 + Sub(Gen 3)

Det ultimata Sonos-systemet

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Toppmodellen Arc, Sonos största och bästa soundbar, och subwoofern Sub har båda funnits på marknaden ett bra tag och har testats grundligt i flera olika uppsättningar med gott resultat.

Det är bakhögtalarna Era 300 som är den stora nyheten här, de utgör en viktig uppgradering för många befintliga, och potentiellt nya, Sonos-ägare. Det här är nämligen de första Sonos-högtalarna med inbyggda höjdkanaler, skräddarsydda för att utnyttja moderna 3D-ljudformat som Dolby Atmos. När Era 300 kombineras med Arc får vi ett system med 7.1.4 kanaler, varav två höjdkanaler fram och två bak från surroundhögtalarna.

Ljudkvalitet

Sonos Arc är redan känd för att ha en stor, bred, detaljerad och punktformig ljudbild med bra återgivning av dialoger. Med Era 300 inkopplade blir det däremot ett helt annat schwung i ljudet från Sonos-systemet. Dessa avlastar Arc från att behöva återge surroundkanalerna, samtidigt som de bidrar med mer tryck och tyngd i de viktiga surround- och höjdkanalerna. Ljudet får helt enkelt en extra dimension!

Era 300 har en neutral ljudkaraktär som matchar Sonos Arc väldigt bra. Högtalarna smälter in i ljudbilden, utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig själva. Samtidigt blir den totala ljudbilden betydligt större! Ljudet fyller hela rummet på en gång och drar sig upp mot taket på ett mycket oansträngt sätt.

Slutsats

Efter att ha testat Era 300 med Arc och Sub råder det ingen tvekan om att det bästa Sonos-systemet har fått ett betydande lyft i ljudet. Medan bland andra Samsung under lång tid har haft så kallade ”up-firing” surroundhögtalare till sina soundbar-högtalare, är det först nu vi får se en liknande högtalare från Sonos.

Med så många som sex högtalarelement som spelar framåt, uppåt och åt sidorna lyckas Era-högtalarna stänga till ljudbubblan runt oss.

Det kan tyckas tungt att behöva lägga lika mycket på bakhögtalare som på en soundbar, men när vi hör hur mycket extra ljud Era 300 kan bidra med känns det mer vettigt. Alternativt går det givetvis att börja med Sonos Arc och bygga ut högtalarsystemet allt eftersom. Slutresultatet är i alla fall ett fantastiskt ljud!

Årets bästa soundbar, Premium

Samsung HW-Q995C

Biochefen!

När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Det finns vissa förväntningar när vi får in en ny Samsung-soundbar i testrummet. Det gäller särskilt toppmodellerna i 900-serien, som har imponerat med kraftfullt bioljud i flera generationer. Senaste tillskottet är HW-Q995C, som är efterträdaren till testvinnaren HW-Q995B från 2022. Här får du en ”all inclusive”-lösning där både subwoofer och surroundhögtalare följer med i kartongen.

Ljudet

HW-Q995C svarar med en skarp och tydlig röståtergivning, väl ackompanjerad av filmmusiken från surroundkanalerna. Här kommer vi ännu närmare Tom Cruise och hans gäng än vad vi gör med någon av de andra testdeltagarna! Och när skjutascenerna brakar loss visar Samsung musklerna, med imponerande kraft i alla kanaler, inklusive en mullrande men tight subwoofer.

Det är något med ljudet från Samsung-systemet som gör att biokänslan kommer omedelbart, inlevelsen växer och vi glömmer bort omvärlden för en stund. Rumsklangen är imponerande och vi får genast associationer till stora filmupplevelser på bioduken. I det avseendet påminner HW-Q995C mycket om förra årets modell, men det är egentligen bara positivt.

Vem passar den till?

Samsung HW-W995C är en stor och kraftfull soundbar för de som vill ha höga prestanda för pengarna – och har plats för det. Denna soundbar är som skapt för att matcha en stor bild! Om du kopplar HW-Q995B till en kompatibel Samsung-TV kan du dessutom utnyttja finessen Q Symphony, som använder TV:ns inbyggda högtalare tillsammans med soundbaren.

Slutsats

HW-Q995C sällar sig till raden av utmärkta soundbar-högtalare vi har testat från Samsung de senaste åren. Toppmodellen är stor, kantig och kanske inte speciellt snygg att titta på – men har seriösa bio-ambitioner!

Samsung levererar en imponerande realistisk, stor och närvarande ljudbild med både film och TV-ljud, samtidigt som den fungerar fint med musik. Med tanke på vad du får för pengarna – soundbar, subwoofer och bakhögtalare – får HW-Q995C betraktas som ett fynd och är en välförtjänt guldvinnare.

Ljud & Bild