TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Grupptest: 4 wake-up lights

Soluppgång i sovrummet - starta dagen med ljud och ljus

Mörkare tider väntar, men med en väckningslampa, eller wake-up light, kan du mjukstarta morgonen med ljud och ljus. Vi har testat fyra stycken, och i synnerhet en av dem gör jobbet perfekt.

Av / 2023-10-14 - 16:35
4 wake-up lights

Experterna är överens: Sömn är viktigt. På våra skandinaviska breddgrader borde det vara en barnlek att få en god natts sömn under vintermånaderna. Mörkret faller trots allt redan före middagen.

Tyvärr har många av oss svårt att vakna utvilade – ofta för att vi har svårt att somna. Skärmar med så kallat blått ljus får särskilt dåligt rykte på grund av detta. Nu har jag visserligen också en TV i mitt sovrum.

Men vi måste ju gå upp, så varför inte göra det till ett behagligt uppvaknande? Ett alternativ är att skaffa en wake-up light. Till skillnad från en terapilampa handlar det inte om att bekämpa vinterdepression eller SAD (seasonal affective disorder) med ljus. I stället är en väckningslampa tänkt att hjälpa dig att slumra till, sova bättre och vakna upp på ett behagligt sätt.

Ljus och ljud masserar din hjärna

Experterna är överens om att ljus påverkar vår sömn. Eller snarare, våra hjärnor. Med en ljuskälla som långsamt ökar i intensitet från mjuka, varma färger till ljusare, går vi från dåsiga och oroliga till fräscha och utvilade.

Lumie 750DAB opvaagning
Ljuset i kupolen på Lumie Bodyclock Luxe 750DAB fungerar bra som natt- och väckningsljus. (Foto: Lumie)

Omvänt kan ett uppvakningsljus också hjälpa oss att somna. I stället för att öka i intensitet gör ljuset tvärtom. Dessutom kan ljudet av till exempel stilla regn eller cikador lugna oron i kroppen. Vi vill så att säga slappna av och låta sömnen komma.

Annons

Så testade vi

För att testa om teorierna stämmer tog vi med oss fyra lampor in i sovrummet. Två från Philips och två från Lumie. Lamporna ligger i en prisklass där vi också haft möjlighet att testa extrafunktioner. Bland annat anslutning av extern lagring, Bluetooth, hörlurar och förinställda radiostationer.

Läs också Sov gott tack vare tekniken För att vakna pigg och utvilad behöver du somna gott och sova rofyllt. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

Lamporna testades under fyra veckor i september, då ljuset är på reträtt. Enligt den norska väderappen YR minskar dagsljuset på hösten med mer än en minut per dag.

Deltagarna har inte samma funktioner, så de kan inte jämföras rakt av. Istället är syftet med testet att kontrollera om de hjälper dig att somna in  och vakna upp fräsch och utvilad. Dessutom testar vi om de extra funktionerna (som vi ju betalar för) faktiskt har en inverkan.

Särskilt en av deltagarna gör det huvudsakliga jobbet perfekt. Men när det gäller de extra funktionerna är svaret i praktiken nej.

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3521/01

Mjuk och känslig väckarklocka

Skulle du vilja vakna till ljudet av nepalesiska metallskålar eller koklockor i Alperna? Philips lilla, runda väckarklocka gör många saker bra, men allt är inte lika användbart.

Touchpanel med sensor. Behagligt mjukt ljus med långsamt ökande intensitet. Det går att känna kantknapparna med fingrarna.
Verkar instabil på "fötterna". Ingen Bluetooth, ljudutgång eller möjlighet att spara radiostationer.
Läs hela testet

Philips SmartSleep Wake-Up Light HF3654/01

Djärv och logisk design

Philips wake up light är otroligt lätt att använda. Dessutom är väckningslampan trevlig att se på och ger ett välkommet ljus under årets mörkare dagar och nätter.

Halkfria fötter. Kompakt och snygg design. Logiska och intuitiva inställningar.
Kan inte dela innehåll med en mobiltelefon eller styras med en app. Har inte stöd för Bluetooth.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Shine 300

Den enklare lillebrorsan

Shine 300 gör färre saker än den större modellen, Bodyclock Luxe 750DAB. Fördelen är att Lumies nedskalade version av en väckningslampa är enklare att använda.

Funktionsmärkning på vissa knappar. Bra dämpning av ljud och ljus. Displayen dämpas beroende på omgivande ljusförhållanden.
För många knappar med ologisk placering. Ljudet är dåligt. Svår att flytta runt. Vid lyft behöver du troligen använda båda händerna.
Läs hela testet

Lumie Bodyclock Luxe 750DAB

Tungviktare med (för) många knappar

Lumies toppmodell satsar allt på att leverera skonsam väckning och insomning. Krånglig inställning och burkigt ljud förstör en annars bra wake-up light.

Dämpar skärmen efter omgivningen. Har flera ingångar och Bluetooth.
Priset. Krångligt många knappar med funktioner på kors och tvärs. Dåligt ljud.
Läs hela testet
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild