TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Hegel Viking

Bäst på en enda sak

Just när vi trodde att det var över för gott lanserar Hegel en ny CD-spelare. Det var då för väl.

Av / 2023-10-07 - 11:00
Hegel Viking

Ljud & Bild tycker

  • Spelar Red Book CD bättre än de flesta. Enormt bra dynamik. Otroligt upplöst och skarpt fokuserad ljudbild.
  • Inga digitala ingångar och inget stöd för SACD.

Nya CD-spelare är inte vardagsmat, men förvånansvärt nog finns det en efterfrågan på CD-skivor vilket gör det nödvändigt att sälja spelare. Lägger man till alla miljontals CD-skivor som har sålts sedan 1982 så börjar det bli förnuftigt att erbjuda kunderna en CD-spelare eller två.

Att Hegel skulle göra det verkar inte så konstigt i det perspektivet. De har alltid haft en spelare i sitt sortiment, men när de lanserade Mohican 2016 lovade de att det skulle vara den allra sista spelaren från dem. Förnuftigt, tänkte vi, och namnet passade ju fint för den sista i sitt slag.

Och när Mohican försvann ur katalogen på grund av att DAC-leverantören Asahi Kasei Microdevices hade en stor brand i sin fabrik, som förstörde produktionslinjen för DAC-chip, trodde de flesta att det var över. Mohican-spelaren skulle äntligen leva upp till sitt namn.

Men marknadens vägar äro outgrundliga, var det någon som sa. När kunderna blev chockade över att Hegel inte längre kunde erbjuda en CD-spelare till sina förstärkare, måste det till slut ha nått öronen på Hegel-teamet i Oslo.

Hegel Viking 4
Du trycker helt enkelt in CD-skivan i brevinkastet, trycker på play och andas ut. Foto: Lasse Svendsen

Med Mohican ute ur katalogen var de tvungna att börja om från början. Fast inte riktigt. Hegels uppfinningsrike grundare och chefsingenjör Bent Holter ville bygga en ny spelare i samma anda som Mohican. En spelare som var bäst på den enda sak den var tänkt att göra: spela Red Book CD-skivor.

Annons

Inget annat.

Därför har Hegels nya Viking varken digitala ingångar eller streaming. För som Hegels Anders Ertzeid skriver i pressmeddelandet:

– I en värld full av musiknedladdningsalternativ, ljudformat, komprimeringsmetoder och streamingtjänster kan det kännas överväldigande att sätta på lite musik. Det som borde vara enkelt och trivsamt blir plötsligt komplext och stressigt.

Att spela en CD på Viking är inte det. Inte alls. Den spelar för övrigt inte SACD-skivor heller, och DVD-Audio tror jag inte att någon på Hegel har hört talas om.

 

Hegel Viking
Kom inte hit med dina SACD-skivor. Foto: Lasse Svendsen

Så vad vi har här är en direkt efterträdare till Mohican. Med en lätt uppfräschad design som harmonierar fint med Hegels nya produktserie. På insidan är allting nytt. Luckan är borta och ersatt av en springa för mekanisk matning av CD-skivor till en laser och ett drivverk som handplockats till Viking.

Läs också Så mycket mer än bara rå muskelkraft Hegel P30A och H30A är tunga saker som väldigt få har råd med. Men det ökar bara begäret efter den här förstärkarkombinationen. Som inte visar någon nåd.

Brusfri OLED-skärm

Här finns ingen åttakanalig DAC eller uppsampling till 24 bit/384 kHz. Med Hegels SynchroDAC-teknik arbetar den digitala omvandlaren baserad på en AKM 4493SEQ i 16-bitars och 44,1 kHz, med synkron uppsampling för att öka upplösningen och samtidigt hålla nere förvrängningen.

Spelaren använder Hegels egenutvecklade masterklocka – Direct MasterClock – för optimerad timing av signalen. Här finns också Hegels SoundEngine, som vi känner igen från förstärkarna, och tillsammans med en kvartskristall kan den reducera det fruktade jitterbruset, som enligt Hegel ligger långt under 10 pikosekunder.

Den analoga signalen passerar Hegels linjära lågpassfilter, som tar bort högfrekvent brus, och Hegels Linear Phase LineDriver skickar ut en lågimpedanssignal med högre ström till de balanserade och obalanserade utgångarna på baksidan. Det finns bara en digitalutgång, i form av en 75-ohms BNC-kontakt.

En speciell OLED-display, med lägre brus än vanligt för kretsar som styr OLED-skärmar, har handplockats till spelaren.

Hegel Viking 5
OLED-skärm utan brus? Självklart. Foto: Lasse Svendsen

Svart hål

De som minns Mohican kommer ihåg det tighta, dynamiska och upplösta ljudet från vad som var en ren Red Book CD-spelare. I en tid när många av konkurrenterna levererade spelare som klarade SACD och hade digitala ingångar, stod Mohican stadigt som en klippa och var en renodlad CD-spelare.

Den nya Viking-spelaren är precis som sin föregångare the odd man out, en ren CD-spelare utan andra anslutningar än utgångarna. Den har inte ens ett hörlursuttag.

Vad den däremot har är en ljudbild med en del kvaliteter som vi aldrig hör från CD-spelare i lägre prisklasser och från få i högre prisklasser. Det ligger nära till hands att jämföra den med Marantz Model SACD 30n, även om den är billigare, eller Primare CD35 Prisma för den delen. Båda har streaming och DAC-ingångar, men inte Vikings dynamiska kontrast eller potenta basåtergivning.

Hegel Viking 3
Bara utgångar, inga ingångar. Foto: Lasse Svendsen

Hegel-spelarens enda uppgift är att spela CD-skivor så bra som möjligt. Och det gör den verkligen. Ta till exempel Sades album Soldier of Love och öppningsspåret The Moon And the Sky. Där presenteras basgitarren med en känslig punktlighet och trummorna med en dynamisk auktoritet och ett djup som vi bara har hört från dyra McIntosh- och Esoteric-spelare.

Atmosfären i Sades lugna Morning Bird är tydligt närvarande i en ljudbild som inte tvekar att flytta detaljer framåt i ljudbilden. Det låter aldrig hårt eller skarpt, men spelaren återger musiken med laserprecision. Det dämpade ljudet av maracas är skarpare fokuserat än från Marantz-spelaren, och du kan ana hartset som stryker över stråkarna på strängarna.

Läs också Köp ingen dyr förstärkare förrän du har hört den här Hegel H600 är inte bara dyrare än sin föregångare. Den är mycket bättre också.

Det är inte så att spelaren är besatt av detaljer, men man hör fler av dem, till exempel på Keith Jarretts trios Up For It. Pianoklangen kommer fram särskilt bra och man hör direkt hur bergfast stereoperspektivet är på liveinspelningen. Fingrar som drar över de tjocka strängarna på kontrabasen, små kantslag på virveltrumman, ett lillfinger på den översta oktaven, sådana småsaker som man inte märker förrän man lyssnar efter dem, kommer fram med all tydlighet här.

Hegel Viking 2
Den sista vikingen? Foto: Lasse Svendsen

I McKinley Blacks My Diamond Mine har gitarrklangen ett djup och en värme som låter skrämmande verklighetstroget det glöder från sångrösten som är kristallklar och luftig i rummet framför högtalarna. Klangen kan upplevas som lite torr ibland, men det är ingen brist på luft eller rymd.

Snarare är det Hegel-spelarens precision och enormt låga förvrängning som tar bort bruset från bakgrunden och presenterar musiken framför ett svart hål av ingenting. Inte förrän den första tonen flödar ut ur högtalarna. Då inser man snabbt varför Hegel hävdar att Viking är den bästa CD-spelare de någonsin har tillverkat.

Läs också Det bästa av två världar Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …

Slutsats

Det är kanske inte alls säkert att Viking är Hegels sista CD-spelare. Även om de säger att den är det. De sa samma sak om Mohican och se hur det gick. Marknaden krävde en CD-spelare från Hegel och fick det. Oavsett om Viking är svanesången för Hegels CD-spelare eller inte så är det ingen tvekan om att den är en av de bästa CD-spelare vi någonsin har testat. Marknaden har efterfrågat – och fått ett svar som jag tror överträffar förväntningarna.

Karakter
Hegel Viking
High End
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kan man lära gamla noder nya trick?

Synnerligen välljudande

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Här får du mycket för pengarna

Bluesound tar upp kampen med WiiM

Technics lockar audiofiler

Ser ut som labbutrustning

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Ljud & Bild