TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 8 hörlurar med brusreducering

Bort med bruset in med ljudet

Visst låter det skönt att kunna sitta och lyssna på musik i lugn och ro på tåg- eller flygresan utan att störas av en massa irriterande ljud utifrån eller att riskera hörselskador? En hörlur med brusreducering är lösningen, och du måste faktiskt inte bli ruinerad på kuppen.

Av / 2012-06-29 - 07:15
8 hörlurar med brusreducering

När brusreduceringstekniken kom för ett par decennier sedan var den dedikerad till militärer och piloter och alldeles för dyr för oss vanliga dödliga. Idag är läget ett helt annat och även om det fortfarande är så att du får lägga ett antal tusenlappar om du vill ha riktigt bra ljud tillsammans med grym aktiv brusreducering finns det mindre kostsamma alternativ om du kan tänka dig att tulla lite på både ljud- och brusreduceringskvalitet. I detta test har jag valt en budget på max 2 000 kronor.

Det finns naturligtvis en mängd fördelar med hörlurar med brusreducering, en av de stora vinsterna gör dina öron då du inte behöver utsätta dem för så väldigt hög volym för att kunna tillgodogöra dig hela det musikaliska spektrat i den musik du har i din spelare. Visserligen kan man skoja om att det ibland kan vara bra att ”höra det man vill höra”, framförallt när det gäller uppmaningar om att plocka ned disken i diskmaskinen, dammsuga, städa eller ringa svärmor, men det går inte att blunda för att hörseln påverkas negativt av högt ljud rakt in i örat och att det faktiskt är rätt opraktiskt med hörselskador.

Olika tekniker
Man skulle kunna säga att det finns två olika typer av brusreducering, det enklaste, och billigaste, är lurar med mycket tättslutande öronkåpor eller proppar, som arbetar med väldigt ljudabsorberande material som på så sätt stänger ute det ljud som kommer utifrån. Denna teknik är visserligen effektiv mot ljud med hög frekvens men det lågfrekventa muller från flygplansmotorer, tåg- eller bilbrus slinker lätt igenom.

De lurar jag har valt att testa, de med aktiv brusreducering, fungerar på ett helt annat sätt. Förenklat kan man förklara det genom att säga att öronkåporna (eller propparna) är försedda med mikrofoner som fångar upp det störande ljud som kommer utifrån (buller, brus och så vidare) och beräknar därefter om frekvenserna på det utifrånkommande ljudet och skapar ett ”motljud” till detta. Motljudet skickas sedan ut tillsammans med musiken och slår på så vis ut de oönskade störande frekvenserna. Om du tar på dig ett par lurar och aktiverar reduceringen utan att ha musik på kan du höra motljudet som ett brus. För att brusreduceringen ska fungera behövs dock en strömkälla och ett AAA-batteri är vad dessa lurar kräver. Gemensamt för alla lurar är att du kan använda dem som ”vanliga” hörlurar även om batteriet råkar ta slut – med varierande resultat.

Så testade vi
Lagom till detta test skulle jag iväg på en liten tripp som krävde transport med både buss, tåg och bil. Trots att det krävde lite extra bagage fick alla lurar följa med på resan (vad gör man inte för jobbet) och min iPhone som sedan tidigare är full av Takida, Jay Smith och Lynyrd Skynyrd fylldes även med delar ur Vivaldis fyra årstider samt lugn meditativ musik med tonvikt på akustiska gitarrer, panflöjt och rörklockor.

Annons

När jag betygsatt ljudkvalitet har jag valt att lägga störst fokus på ljudet med brusreduceringen påslagen då det trots allt är den funktion som är det huvudsakliga syftet med detta test.

Audio Technica ATH-ANC23

Liten men naggande god

Skälen till att en del föredrar in-ear-lurar kan vara många. Bland annat så tar de mindre plats i bagaget och de är inte heller så iögonfallande.

De formbara plupparna
Ingen förlängningssladd
Läs hela testet

Sennheiser PXC 250 II

Spelglad resekompis

Luren från Sennheiser är liten, nätt och det märks att det har lagts en minut eller två på komfort och smart konstruktion. En lur som gjord för att få följa med på resor.

Ljudet Passformen Volymkontroll
Ingen förlängningssladd Ljudet utan reducering
Läs hela testet

Sony MDR-NC7

Ingen kokongkänsla

Sonys halvtäckande lur är något mer täckande än både den från Audio Technica och Sennheiser och utformningen på själva huvudbandet gör den relativt spänstig och bekväm att ha på sig under längre resor.

Bekväma öronkåpor
Ingen förlängningssladd Brusreduceringen Basfattig
Läs hela testet

Audio Technica ATH-ANC1

Smidig på resan

Från japanska Audio Technica kommer denna halvtäckande hörlur som är lätt och smidig att fälla ihop och bara stoppa i innerfickan när den inte används. Bra förutsättningar för en reselur med andra ord.

Smidig Förlängningssladd
Passformen
Läs hela testet

Denon AH-NC800

Dyr och bra

Hörluren från Denon hamnar precis under den maxgräns i pris som jag satt och här har det inte snålats på komfort eller tillbehör.

Ljudet Passformen Hård väska
Priset Volymhöjning
Läs hela testet

Creative HN-900

Lur för två sinnen

Creatives HN-900 är inte enbart en hörlur med brusreducering, den kan användas som headset också, något den är ensam om i detta startfält.

Går att använda som headset
Ingen förlängningssladd Ljudet utan reducering Ej hopfällbar
Läs hela testet

Koss QZ/Pro

Prisvärd och bekväm

Koss QZ/Pro är den billigaste luren i detta test, något som i alla fall inte speglar av sig på den sköna passformen.

Priset Passformen Volymkontroll
Användarvänligheten Kort sladd Volymhöjning
Läs hela testet

Sony MDR-NC100

Snygg och finessrik

Detta är en av två in-ear-lurar som ställer upp i startfältet. Sony MDR-NC100 är inte bara snygg, den har många småfinesser också.

Ljudet Snygg
Ljudet utan brusreducering
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

AirPods har aldrig varit bättre

Visst kan Google göra hifi

De smartaste hörlurarna från JBL

Vi har testat de häftigaste hörlurarna från B&O

Här får du mycket för pengarna

Öppet är ännu bättre – men också dyrare

Sluten design möter öppet ljud

Öppen ljudbild i ett slutet rum

Heta proppar premiumklassen

Sex premiumhörlurar: Vem tar över tronen?

ANC-hörlurar med ett extra trick

Ungdomliga hörlurar gör rent bord

Ljud & Bild