TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Samsung Galaxy Watch 6

För Samsung-användare

Samsung Galaxy Watch 6 har visserligen aningen mer kvar att önska men är en finfin kombination av smart, användarvänligt och stilren design.

Av / 2023-09-27 - 09:23
Samsung Galaxy Watch 6

Home tycker

  • Smidig, snygg och lättanvänd. Tydlig skärm som briljerar även i solsken.
  • Batteritiden. Gestfunktionen hänger inte alltid med.

Det har runnit en del vatten under broarna sedan jag testade en Samsung Watch och jag blir extra glad när jag ser att man valt att byta ut läderarmbandet mot ett mer träningslämpligt i silikon. Det gör att även det, inte enbart själva klockan som är IP68-klassad, faktiskt lämpar sig för lite svettiga aktiviteter.

Samsung Galaxy Watch 6 är väldigt stilren, snygg och faktiskt lite lyxig. Faktum är att den inte känns alls när jag har den på mig. Lite som Shokz-lurarna, fast de har jag ju i öronen, inte på handleden… Men du förstår säkert vad jag menar…

Eftersom jag har en Samsungmobil är det väldigt smärtfritt att få igång klockan. Efter en uppdatering av programvaran (naturligtvis) är det bara att tuta och köra.

Läs också Bästa träningssällskapet! Vi bad ett par tillverkare av träningsklockor plocka fram sin storsäljare i just det segmentet för att göra en liten jämförelse. Spännande tycker vi!

Det är inget tvång att koppla ihop klockan med mobilen, men för att få ut det mesta av slantarna tycker jag väl ändå att det är en god idé. För att ändra och personifiera min klocka använder jag mig av appen Samsung Wearable. När jag sedan läser av mina värden och resultat från träning/aktivitet och sömn så gör jag det i appen Samsung Health som är väldigt överskådlig och användarvänlig.

Samsung Galaxy Watch 6 Samsung Galaxy Watch 6_2 Samsung Galaxy Watch 6_3
<
>
Mitt testexemplar är den mindre modellen på 40 mm (den större är 44). Det är ingen pytteliten klocka men för mig är den precis lagom. Trots sitt stiliga och gedigna utseende väger den ynka 28,7 gram och är den lättaste tränings- hälsoklocka jag testat på flera år. Och då har jag ändå testat rätt många. På ena sidan finns två fysiska knappar som styr vissa funktioner. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Hur du vill använda din klocka är högst personligt men jag rekommenderar dig att sätta dig ned i lugn och ro och flytta in. Framförallt om Samsung Watch är en helt ny bekantskap för dig. Det finns många olika urtavlor att välja mellan så det är bara att prova sig fram. Förutom det uppenbara såsom att visa tid, datum, antal steg/aktiva minuter med mera så kan jag även ta bilder med Watch 6. Och tack vare pay-lösning kan jag lämna plånboken hemma.

Annons
Smart losning
Jag gillar smarta lösningar där någon tänkt till. Extra glad blir jag naturligtvis när lösningen är bra och tillför något positivt. Som i detta fall när man trär in den delen av armbandet som ”blir över” under armbandet istället för över. Fördelen är att armbandet inte är i vägen och fastnar i till exempel kläder. Briljant! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Just mitt exemplar är inte LTE (med LTE är du uppkopplad mot mobilnätet via klockan utan att ha din mobil i närheten, tack vare inbyggt eSIM) men en sådan variant finns. Men med Bluetooth räcker det att jag har mobilen inom räckhåll för att i alla fall svara och prata genom klockan utan att behöva rota fram mobilen ur handväskan. Det ser visserligen hur knäppt ut som helst – men man vänjer sig.

Always On Display (AOD) är en funktion som lyfts fram den senaste tiden och som jag även hittar här. Funktionen innebär helt enkelt att displayen visar viss information såsom till exempel hur mycket klockan är även när enheten är i viloläge. På en mobiltelefon kan jag köpa att man inte behöver ”väcka” telefonen för att se tiden eller aviseringar men på en klocka? Fungerar bara gestfunktonen som den ska anser jag att AOD är fullständigt onödig… Tyvärr är det dock så att gestfunktionen inte hänger med helt på Samsung Watch 6, så det blir en del flaxande med armen för att försöka väcka klockan och ibland slutar det hela med att jag helt enkel får toucha skärmen. Lite störande.

Skarm utomhus
Skärmen är klar, skarp och tydlig. Även i solljus. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Batteritiden

Som du förstår jublar jag inte över AOD och har inga som helst bekymmer att stänga av den till förmån för bättre batteritid, trots att jag inte är helt nöjd med gestfunktionen. Notera att jag skriver ”bättre” batteritid – för jag kan verkligen inte tycka att 40 timmar är bra batteritid! Apple Watch Series 8 är fortfarande värsta bottennappet med sina 18 timmar. I toppen hittar vi bland annat Garmin Epix med 16 dagar och Huawei Watch GT 3 SE som med sin betydligt humanare prislapp visar att du kan få 14 dagars batteritid för under 2 000 kronor.

Läs också Håll koll på din hälsa – enklare än du tror Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Jag kan visserligen köpa att en multisportande friluftsmänniska som uppskattar att tillbringar dagar och nätter ute i skogen eventuellt inte köper en Samsungklocka. Men det går bevisligen att få bättre batteritid, så varför inte bara lösa det? Oavsett om du är en betong-person som sällan befinner dig mer än 50 meter från närmaste vägguttag är det ändå bökigt att behöva ladda i tid och otid.

Sömn

Sömn är ett hett ämne för många medan andra inte bryr sig alls. Naturligtvis sover du inte bättre bara för att du har Samsung Watch 6 på handleden men, om du vill, kan den, genom sömncoaching, hjälpa dig få bättre koll på både sömn och sömnmönster och även ge tips och råd över vad du kan göra om du (eller klockan) upplever att det finns förbättringspotential.

Somn 1
När jag valt sömncoaching talar klockan i god tid om för mig att det börjar närma sig läggdags och det är hög tid att varva ned. Har klockan dåligt med batteri uppmanar den mig att ladda så att den klarar natten. (Foto: Åsa Warme Hallén)

För att använda dig av denna sömncoaching, som pågår i tre till fyra veckor, behöver du använda klockan minst sju nätter för att den ska kunna analysera ditt sovmönster. Innan du kommer igång behöver du även genomföra en kort undersökning.

Bland annat får du uppge vilken/vilka dagar under veckan som du är ledig. Just den detaljen kan ju bli lite knivig om du jobbar skift eller har oregelbundna arbetstider. Men det kanske man inte har när man jobbar på Samsung?!

Sömn 2 Sömn 3
<
>
Efter att ha använt klockan natt som dag i sju dygn får jag veta vilket sovdjur jag tillhör. Tydligen är jag en pingvin (!?!) Pingvinsovare får tillräckligt med sömn men för att skydda sina ägg håller djuret sig vaksamt och berett – även när det sover. Med andra ord, klockan påstår att jag sover bra men att jag eventuellt vaknar lite för ofta. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Sömn 4 Sömn 5
<
>
Den aktuella natten mäter klockan att jag varit vaken i sammanlagt 16 minuter och jag måste säga att det känns rätt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

 

Träning och hälsa

Att träna med Samsung Galaxy Watch 6 är väldigt okomplicerat. Jag har ungefär 90 olika träningsformer att välja mellan och jag kan även skapa ett eget pass om jag så önskar. Minnet är ju bra men kort och jag är tacksam över att klockan själv känner av, och startar, ett träningspass när jag själv glömt bort det.

Aktivitet 1
Efter avslutad aktivitet kan jag se resultatet direkt. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Personligen uppskattar jag när skärmen på en klocka som jag använder för träning är så pass stor och tydlig att jag inte behöver stanna mitt i ett träningspass och fokusera för att se vad det faktiskt står. Watch 6 funkar absolut för både mig och mina ögon, som inte är 25 längre.

Aktivitet 2 Aktivitet 3
<
>
Scrollar jag vidare på skärmen får jag bland annat se information om min puls… (Foto: Åsa Warme Hallén)

Som jag nämnt tidigare är klockan IP68-klassad vilket innebär att jag kan skölja av den under rinnande vatten efter ett svettigt pass och sedan använda den igen på kvällens after work utan att det känns ofräscht.

Aktivitet 4
Har jag gått, cyklat, sprungit eller gjort något annat som tagit mig från punkt A till B kan jag se hastigheten. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Aktivitet 5
Och jag kan även se en karta över hur jag har rört mig. (Foto: Åsa Warme Hallén)
Pulszoner 1 Pulszoner 2
<
>
Det jag uppskattar är att man inte enbart väljer att visa en siffra eller graf. Man förklarar även mer ingående vad det faktiskt betyder. (Skärmdump från app)

 

Naturligtvis kan inte en klocka ersätta ett besök hos läkaren på vårdcentralen men den kan hjälpa mig förstå hur just min kropp fungerar och därmed förstå när något inte står rätt till. Klockan kan mäta mitt blodtryck men för att göra det behöver jag först kalibrera den med en ”riktigt” blodtrycksmätare med manschett. Något jag inte har. Däremot mäter den EKG och puls och under natten även min hudtemperatur.

EKG 1
Genom att hålla ett finger på den övre knappen på högersidan av urtavlan mäts EKG. Viktigt att veta, och förstå, är att detta inte är en medicinsk produkt för att se till exempel hjärtinfarkt. Använder du klockan över tid kan det däremot vara en indikation på att något inte står rätt till om dina värden plötsligt och oförklarligt ändrar sig. (Foto: Åsa Warme Hallén)
EKG 2
I appen kan jag sedan få lite mer detaljerad information. (Skärmdump från app)

 

Slutsats

Samsung Galaxy Watch 6 är en snygg och stilren klocka för dig som inte nödvändigtvis vill skylta med att du räknar aktiva minuter, steg och gärna loggar dina träningspass. Priset är i mastigaste laget men å andra sidan får du en klocka som utseendemässigt matchar både vardag och fest. Gestfunktionen fungerar inte alltid helt hundra, men om du kan leva med det, eller med att förkorta den redan usla batteritiden med ytterligare 10 timmar genom att använda dig av Always On Display, är detta en riktigt bra och användarvänlig hälso- och träningsklocka.

Karakter
Samsung Galaxy Watch 6
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

För bra för att vara sann?

Ljud & Bild