En matberedare är inte bara en matberedare. Det är stor skillnad på kvalitet, och de bästa kan du lämna i arv till dina barnbarn. Kenwood Titanium Chef Patissier XL är ett steg under Kenwood Cooking Chef XL, som vi nyligen testade. Kort sagt, Patissier blir inte lika varm och kan därför inte användas för att laga mat. Den kan fortfarande smälta, värma och väga och är därför en maskin avsedd för bakning.
Du får högsta kvalitet. Vispen och degkroken är inte gjorda av aluminium, utan av rostfritt stål. Allt är tungt på ett bra sätt och bör hålla långt in på nästa århundrade. Du kan ansluta utrustning både på ovansidan och framsidan av maskinen. Kenwood har utvecklat mer än 25 maskiner som kan anslutas till Patissier’s motor, inklusive mixrar, köttkvarnar och pastamaskiner.
Patissier har inbyggd induktionsvärme och våg. Man får också med en liten display. På den kan man ändra inställningar, värme, hastighet och timer. Det finns några inbyggda recept, men till skillnad från Cooking Chef XL kan man inte använda Kenwood-appen till maskinen.
Det kan tyckas att det är lite snålt med smarta funktioner jämfört med den större modellen. Men funktionerna är väl valda. Kontinuerlig vägning är en praktisk uppgradering som sparar tid och disk. Detsamma gäller värmen, som gör att man kan smälta smör eller choklad direkt i skålen. Jästdegar kräver ofta en varm plats att jäsa på. Nu kan du bara låta den ligga kvar i skålen.
Skärm och hantering
Skärmen är verkligen liten, men tillsammans med en enkel roterande ratt styr den hela maskinen. Det är en pekskärm, så om du är svagsynt eller har dålig finmotorik kommer det att bli en irriterande användarupplevelse. Styrsystemet är enkelt. Skärmen har tre huvudmenyer. En för de inbyggda recepten, en för vågen och en för att styra värme, hastighet och timer.
De inbyggda recepten fungerar mer som en introduktion till maskinen än som en guide till hur man lagar något gott. Du får inga mått eller ingredienser listade, bara de korrekta inställningarna (enligt Kenwood) för att vispa äggvitor, jäsa bröd eller pizzadeg, bland annat. Eftersom man inte kan ansluta maskinen till Kenwood-appen är det inte heller möjligt att lägga till fler recept i maskinen. Lite synd och skam.
Den roterande ratten fungerar bra, så när man väl har valt något man vill ändra i menyn är interaktionen med maskinen mycket bekväm. Bortsett från skärmen är detta en matberedare som de flesta är vana vid. Man kan lyfta den övre delen av mekanismen för att göra det lättare att få in och ut skålarna. På framsidan och ovansidan hittar man magnetiska skydd som skyddar tillbehörs-anslutningarna.
Matlagning
Patissier är mer praktisk än intelligent. Den tråkiga pekskärmen och avsaknaden av anslutningsmöjligheter innebär att den inte gör allt tankearbete åt dig. I gengäld gör den allt det manuella arbetet åt dig. Precis som andra Kenwoods är den en riktig arbetshäst.
Särskilt degkroken besparar dina händer mycket arbete. En sådan krok är praktisk, särskilt när man arbetar med våta degar som kan vara svåra att knåda för hand. Den gjorde också en rejäl pastadeg, vilket vi vanligtvis är för lata för att göra. Mjöl och ägg i bunken och efter 10 minuter har man en färdigknådad deg som är redo att kavlas ut. De flesta äger en kastrull och en digital våg, så att integrera dessa saker handlar mest om att spara disk. Inget mer smältande smör i en kopp i mikrovågsugnen. Vi hade önskat att Patissier blev tillräckligt varm för att bryna smöret också, men dessvärre inte.
Patissier förvandlar snabbt kanelbulledegen från en klibbig massa till en smidig deg. Och sedan kunde den bekvämt vila i skålen med värmen på den lägsta inställningen tills den hade tredubblats i storlek.
Motorn på 1 400 watt är fantastisk och har tillräckligt vridmoment för att knåda en hård pastadeg på lägsta hastighet utan att stanna eller klaga. Det är precis vad man vill ha från en maskin som ska överleva i årtionden.
Om den inbyggda vågen och värmen är värd pengarna jämfört med billigare och lika robusta matberedare är upp till var och en. Vi njöt av att ha mindre disk, men det finns pengar att spara genom att välja en maskin utan. Vi skulle därför frestas av Kenwoods andra maskiner, där man i stället för våg och värme får fler tillbehör inkluderade i priset. Å andra sidan är maskinen tänkt att hålla i många år, så att spendera lite extra på lyx är kanske inte så dumt.
Slutsats
Kenwood Titanium Chef Patissier XL är en värdig lillebror till den större Cooking Chef XL. Om man använder maskinen uteslutande för bakning finns det ingen anledning att lägga pengar på fler funktioner än de man får med Patissier. Det är först och främst en robust köksmaskin och i andra hand en smart produkt. Precis som det ska vara. Man kunde önskat sig fler anslutningsmöjligheter så att den är mer framtidssäker och kan använda Kenwood-appen.
Välj Patissier om du hatar att diska och inte vill ta fram vågen och kastrullen när du bakar. Den gör allt du begär av den, och vill du ha mer så säljer Kenwood även maskiner som kan göra det.
Också i detta test:
Instant Pot Pro Crisp & Airfryer
Airfryer, ugn, sous vide, tryckkokare och stekpanna i samma maskin!
Multicooker är nästan en underdrift, eftersom Instant Pot kan så mycket att det knappt finns någon utrustning som den inte kan ersätta!
Steba IC 110
Varför måste glassmaskiner vara så dyra?
Vi valde att testa just den här glassmaskinen av en enkel anledning: det var den billigaste glassmaskinen med inbyggd kompressor som vi kunde hitta. Kanske var den lite för billig trots allt.
OBH Nordica Optigrill+
Du är en bättre kock än den här bordsgrillen
Om du kämpar med att laga en perfekt biff erbjuder OBH Nordica Optigrill+ en enkel lösning. Men kanske är det bättre att du bara övar.
L’Or Barista Sublime
Er to kapsler bedre end en?
L'Or utmanar de etablerade Nespressomaskinerna med sin nya kapselmaskin, som tar både de kapslar du känner till och de nya XXL-kapslarna från L'Or.