Xiaomi har på kort tid gått från att främst vara känd för mobiltelefoner i Skandinavien till att ha allt från elsparkcyklar och robotdammsugare till air fryers och matningsautomater för husdjur. Eller för den delen luftrenare och fläktar. I sortimentet har de allt från traditionella roterande fläktar till tornfläktar, från billigare nätdrivna fläktar till mobila med laddningsbara batterier. I detta test kör vi en diskret smart tornfläkt med ett konkurrenskraftigt pris.
Konstruktion och installation
Ett viss mått av montering krävs då foten kommer i två delar som måste sammanfogas och skruvas fast. Vi rekommenderar att faktiskt läsa instruktionen då vi omedelbart lyckades göra saker i fel ordning och nästan sabotera allt, då det inte går att backa i monteringsarbetet. Det är dock värt att notera att det främre fläktgallret samt fläktbladen faktiskt går att demontera för rengöring. Väldigt praktiskt!
Väl hopskruvad är det bara att ansluta fläkten till ström och läsa sig till i instruktionerna vilka två knappar som måste hållas ner för att påbörja installationen. När rätt lampor väl blinkar är det bara att starta Mi Home-appen och be den söka efter nya apparater. Bland inställningarna kan man tilldela den ett Xiaomi smart hem samt rum. Där finns även schemaläggningar så att den inte står och går i onödan. Automatiseringen var dock fullständigt ologisk och obegriplig, så den kunde vi inte använda.
Användning och kyleffekt
Med appen kan man välja fläkthastighet, timer för att slå av samt om fläkten ska oscillera och i så fall hur många grader. Väldigt trevligt. Dessutom kan man välja om den ska ha ett konstant flöde, simulera vind genom att variera det eller vara så tyst som möjligt. Alla dessa kan man även välja med en tydlig kontrollpanel på ovansidan, men någon fjärrkontroll finns inte. Däremot går det utmärkt att röststyra den med Google Assistant vilket vi föredrog.
Både i sömnläge och på lägsta fart är fläkten väldigt diskret, så pass att vi inte hörde den till vardags. Den störde inte ens i sovrummet när man skulle somna, trots att luftflödet faktiskt är bra nog. På högsta fart blåser den på rejält men då är också ljudnivån hög, även om den inte överröstar en konversation. Genom att det både finns oscillation och varierande flöde så känns det faktiskt riktigt behagligt även när fläkten går på lågt varv.
Slutsats
Xiaomis fläkt är en diskret tornmodell som kan stå i ett hörn utan att dra blickarna till sig och funktionerna är ungefär lika uppseendeväckande. Den har visserligen schemaläggning men automationer som de andra har lyckades vi aldrig ställa in. Vad den däremot har är tyst operation på lägre varvtal, och den kyler faktiskt bra. Speciell tack vare oscillation och simuleringen av vind som vi gillade. Allt detta till lägsta priset i testet.
Också i detta test:
Ledvance Smart+ wifi ceiling fan
Smart kombination i Ledvance fläkt
Att kombinera takfläkten med en lampa gör att den kommer ut vägen och att den inte syns på samma sätt.
Dyson Purifyer Cool Formaldehyde
Dyson Purifyer Cool fläktar med ren luft
Med en inbyggd luftrenare blir man inte bara svalkad utan kan njuta av ren luft också.
Duux Whisper Flex Ultimate
Duux Whisper Flex Ultimate är verkligen flexibel
Vill man ha en fläkt som kan användas på flera ställen och flyttas runt är det Duux som gäller.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser