TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: DreameBot L10 Ultra

DreameBot L10 Ultra tar städningen till nästa nivå

DreameTechs DreameBot L10 Ultra levererar städning i ett snyggt och effektivt paket. Den runda roboten moppar och dammsuger på egen hand och klarar nästan allt själv.

Av / 2023-08-20 - 17:40
DreameBot L10 Ultra

Home tycker

  • Överlag bra och väl genomtänkt design. DreameBot L10 Ultra är självkörande men kan också styras i detalj.
  • Priset är i överkant för en robotdammsugare som inte levererar mycket bättre rengöring än andra dammsugare.

Vi skrattar åt dem som skaffar robotdammsugare, smarta högtalare eller andra prylar för hemmet och sedan döper sin nya pryl och börjar prata med den som med en hund eller ett barn.

Det är bara otroligt svårt att inte falla i den fällan. Mindre än 10 minuter efter att DreameTechs nya modell DreameBot 10L Ultra är ute på golvet får den platta, runda robotdammsugaren sina första tillrättavisningar. Precis som en hund eller ett olydigt barn.

Lika foglig som DreameBot är när den börjar moppa i prydliga rader, lika egensinnig visar sig dammsugaren snabbt vara. Knappt har roboten packats upp, ställts in och anslutits till nätverket med den medföljande appen Dreamehome, förrän DreameBot kräver att få gå ut på balkongen.

Anledningen är det avancerade navigationssystemet. Med hjälp av 3D-sensorer ”ritar” dammsugaren en karta över hemmet. Överallt där sensorn kan ”se”, i det här fallet genom balkongdörrarna, vill dammsugaren åka. Även om en stängd balkongdörr blockerar vägen.

DreamBot app
Dreamehome-appen för DreameBot L10 Ultra visar en karta över hemmets rum, korridorer och trappor som robotdammsugaren bygger upp. (Foto: iOS)

Men efter att ha skannat med LiDar-laserteknik (Light Detection and Ranging) och färdats genom rum, korridorer och skrymslen har DreameBot färre nycker och nöjer sig med att bara moppa och dammsuga där du säger åt den att göra det.

Annons

Just sensorsystemets laseravläsning och vad det i praktiken kan användas till är några av de mest imponerande egenskaperna hos DreameBot L10 Ultra.

Bullrig rengöring och tömning

För att komma igång måste dammsugaren laddas i stationen och stationens tank för rent vatten fyllas. Manualen nämner inget om speciella rengöringsmedel, så jag chansade med en liten klick såpa i vattnet.

Tankarna för rent och smutsigt vatten är utmärkt utformade i varsin plastfärg och har handtag inbyggda i locket. När DreameBot har slutfört en uppgift återvänder dammsugaren till stationen för att tömma ut damm och smutsvatten och fylla på med rent vatten.

Dreamebot tanke
Stativets tankar för rent och smutsigt vatten passar varandra exakt och är lätta att skilja åt. (Foto: Natasja Broström)

Stationen talar om för dig när det är dags att byta vatten, och appen visar samma sak i sin aviseringslista. Det senare är förmodligen en något överflödig funktion.

Tömning av damm till stationens behållare och byte av vatten sker från robotens baksida. Processen är långt ifrån ljudlös, utan för ganska mycket oväsen. Detsamma gäller för rengöring och torkning av de två mopparna på undersidan.

Bestigning av de svåra trösklarna

I praktiken blir dammsugaren mer och mer ”smart”. Till exempel blir roboten bättre på att klättra över trösklar efter det andra försöket. DreameBot 10L Ultra ska bara klara nivåskillnader på högst 2 centimeter. Men med envishet och lite ansträngning övervinns till slut det branta hindret på drygt 2 centimeter mellan matsalen och hallen.

DreameBot 10L Ultra har till en början problem med stolsben, oavsett om de är tunna (1 cm i omkrets) eller tjocka (3 cm i omkrets). Men för varje rengöringscykel blir dammsugaren mer förtrogen med benen och ”lär sig” att undvika eller arbeta runt dem. Detta är en fördel, eftersom DreameBot absolut vill korsa matsalen tillbaka till laddningsstationen för att ladda. Här går rutten genom en skog av stolsben.

Som nämnts moppar den i raka rader, men utformningen av DreameBot L10 innebär att den inte kan nå ända in till kanten. Till exempel längs underkanten på köksskåp. DreameBot kan rotera och vända bakänden till så att mopparna kan arbeta längs kanten. Men det händer inte alltid.

Fuktiga spår på mattan

De två roterande mopparna stannar automatiskt när de stöter på mattor. Detta beror på att DreameBot har en sensor på undersidan som känner av den förändrade ytan. Vattentillförseln stoppas och borsten och rullen på undersidan tar över.

Tyvärr lämnar DreameBot fortfarande ett lätt fuktigt spår. Problemet är inte större än att vattnet snabbt avdunstar från den tjockare mattkanten. Detta hade kunnat undvikas om DreamBot hade kunnat dra mopparna högre än de möjliga 7 millimetrarna och därmed helt undvika en tjock, påsydd kant på en matta.

DreameBot taeppe scaled
DreameBot L10 Ultra har en sensor i fronten som känner av om roboten är på väg att köra in på en matta. (Foto: Dreametech)

Alternativet skulle vara att DreameBot L10 Ultra gjordes högre än sina knappt 10 centimeter. Men redan nu stöter lockets upphöjda sensorenhet för LiDAR-systemet emot väggmonterade toaletter och soffunderreden.

Sensor- och navigationssystemet är en av de mest imponerande egenskaperna hos DreameBot 10L Ultra. Roboten stöter sällan emot saker när sensorn har upptäckt dem, utan tar sig tålmodigt runt sovrummets nattduksbord och sängben.

I Dreamehome-appen kan man be DreameBot att organisera vissa rum, som man själv kan namnge, och hoppa över andra genom att markera ”no-go-zoner” genom att rita dem på kartan med fingret.

Med Alexa, Google och Siri kan man ge kommandon eller skapa klickbara genvägar till kommandon. Genvägar och kommandon kan handla om att påbörja eller avsluta städningen. Genvägarna kan definiera om du vill ha moppning och dammsugning eller bara en av dem, samt mängden vatten och sugstyrkan.

Kartläggningen är imponerande

Kartläggningen av hemmets rum och olika zoner kräver ett eget avsnitt. Spelare med en förkärlek för dungeon crawlers eller Fog of War-spel kommer att njuta av att se hur DreameBot sätter igång och kartlägger rummen bit för bit. Till och med sovrummets kantiga nattduksbord visas i appens karta med en femkantig kontur.

Med den insamlade datan bygger dammsugaren en karta över ditt hem och kan så småningom skapa en 3D-karta som du kan luta och rotera i appen. Kanske inte så användbart när det gäller städning, men det tilltalar den inre nörden.

Slutsats

DreameBot L10 Ultra är en mycket effektiv robotdammsugare som inte kräver mycket underhåll eller tillsyn. Tvärtom rengör roboten sina egna moppar och kan till exempel ställas in så att den bara dammsuger och moppar i köket och hittar tillbaka till stationen medan gästerna har det trevligt i vardagsrummet.

I teorin kan dammsugarpåsen i stativet rymma två månaders uppsamlat damm innan påsen behöver bytas. Designen är tilltalande i vita, rundade former, vilket innebär att stationen och roboten kan stå framme utan att störa alltför mycket. Vattentankarna i olika färger är robusta och har handtag.

Appen är överskådlig och DreameBot L10 Ultra kan användas på olika språk, bland annat norska, danska och svenska. Taligenkänningen, som kan göras via Siri, Alexa och Google Home, är dock inte den bästa.

Batteritiden är imponerande. En omgång moppning och dammsugning av 50 kvadratmeter förbrukar mindre än 10 procent av batteriet. Sugeffekten på 5 300 Pa suger upp damm och skräp och mopparna gör ett bra jobb. Golvet under sängen, som kan vara besvärligt att komma åt, har aldrig varit renare.

  1. DreameBot D10 Plus

    Fullt tillräcklig

    En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.

    Användarvänlig, smidig och tystgående
    Moppfunktionen
    Läs hela testet
  2. Ecovacs Winbot W1 Pro

    Rena fönster utan spill och kladd

    En fönsterputsrobot!? Finns det ens och kan det verkligen fungera i praktiken? Frågorna är många och jag ska se om jag lyckas få fram några svar.

    Rengör bra utan spill och kladd. Otroligt användarvänlig.
    Når inte ända in i hörn och kanter. Är inte trådlös.
    Läs hela testet
  3. 6 robotdammsugare

    Robotdammsugaren – Guds gåva till var mans hem?

    2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

    Läs hela testet
Karakter
DreameBot L10 Ultra
High End
Natasja Broström
Natasja Broström (född 1971) är journalist på L&B Home. Hon började på Politikens IT-bilaga på 1990-talet och därifrån gick resan vidare till facktidningar, magasin och tidningar där Natasja bland annat skrev om IT och nördkultur. Från 2002 har Natasja jobbat på Datatid Techlife, sedan som IT-journalist inom smart living och brevlåderedaktör på Alt om Data.

2 reaktioner på ”DreameBot L10 Ultra”

  1. Torger Hagen

    ”Manualen nämner inget om speciella rengöringsmedel, så jag chansade med en liten klick såpa i vattnet.” Har ni överhuvudtaget läst instruktionerna???
    Det medföljer en kassett med tvättmedel, sitter emellan vattenhinkarna?
    Så dåligt reportage!

    1. Helt rätt där är Multi-Surface Floor Cleaner (från Dreame). Jag valde en bit brun tvål till mina trägolv istället. För att inte skada DreameBoten kollade jag med manualen innan om brun tvål var ok. Det borde nog ha framgått tydligare av testtexten.

      Med vänlig hälsning,
      Natasja Broström

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild