Även om Asus är en stor elektroniktillverkare är de en av de minsta på mobilmarknaden. Därför är det egentligen passande att deras smartmobiler också är ganska små – men har stor elektronik.
Asus Zenfone 10 är en förhållandevis kompakt mobil som är 5,9 tum på diagonalen. Det är mellan en halv och en hel tum mindre än konkurrenternas toppmodeller, vilket gör den betydligt mer fickvänlig.
Precis som föregångaren.
Passar storebrors avlagda kläder
Faktum är att de yttre skillnaderna mellan Zenfone 9 och Zenfone 10 är så små att man kan använda samma mobilskal på båda!
Skärmen är även denna gång en AMOLED-skärm i FHD+-upplösning (2 400 x 1080 pixlar). Uppdateringshastigheten har förbättrats en smula eftersom skärmen nu stöder variabel uppdatering upp till 144 Hz, jämfört med 120 Hz på Zenfone 9.
Inbyggd gimbal
Kamerasektionen på baksidan är det mest slående med Zenfone 10, och den är på nästan alla sätt identisk med sin föregångare. Två enorma ”fönsterventiler” (21 mm i diameter) täcker en 50 Mp vidvinkel respektive en 13 Mp ultravidvinkel. De stora kameraöppningarna beror på att huvudkameran är upphängd i en stabiliserande gimbal!
Även om rörelserna i gimbalen mäts i millimeter ger det faktiskt en stabilisering på hela tre grader när man spelar in video. Och tillsammans med mjukvarubaserad stabilisering, där en del av bildfältet skärs bort för att centrera resten, kan Zenfone 10 faktiskt korrigera så mycket som 11 graders förskjutning.
Stabil i svår sjö
Zenfone 9 hade samma funktion och den här skribenten kan bekräfta att stabiliseringen fungerar. Även på en RIB-båt, som dunkar fram över vågtopparna i över 100 kilometer i timmen, är bilden stabil!
Bildstabiliseringen har förbättrats ytterligare lite i Zenfone 10, eftersom autofokusen nu används för att stabilisera i djupplanet.
Selfie-kameran har fått en rejäl uppgradering, från 12 Mp till 32 Mp.
Ingen teleoptik – men förbättrad tele
Asus Zenfone 10 har fortfarande bara två kameror på baksidan, så vi får klara oss utan ett riktigt teleobjektiv. Med tanke på prislappen (och den plats som ett teleobjektiv med periskop à la Google Pixel 7 Pro skulle ha behövt på insidan av mobilen) verkar det rimligt. Men för en toppmodell är det snålt.
Som plåster på såren har huvudkamerans zoomprestanda faktiskt förbättrats. Med hjälp av kreativ användning av artificiell intelligens på de rådata som kommer från sensorn har Asus lyckats få ut mer information från kameran på mellanlånga zoomavstånd. Det betyder att bilder med 4x eller 5x digital zoom faktiskt är mer användbara än normalt från telefoner med två kameror.
Den bästa mobilprocessorn i dag
Medan skärm- och kamerasektionen i stort sett är oförändrad är Zenfone 10 utrustad med den senaste och bästa mobilprocessorn från Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 2, som förmodligen är den bästa på marknaden i skrivande stund. Den sitter bland annat i Samsung Galaxy S23 Ultra, där den, med min kollega Peter Gotschalks formulering, är rena rama ”kärnkraftverket”.
Äntligen trådlös laddning
Det finns inte direkt någon hög med bränslestavar som levererar energin i Zenfone 10, utan ett 4300 mAh-batteri. Alltså samma kapacitet som förra året. Men Asus har brutit med en lång tradition genom att äntligen ge mobilen trådlös laddning. Det är en efterlängtad och mycket användbar förbättring. Trådlös laddning sker med 15 watt, vilket är trevligt, medan trådbunden laddning sker med 30 watt, vilket är långsammare än de flesta – men ändå snabbare än Google. Långsamt eller inte så förtjänar Asus beröm för att de skickar med en laddare i kartongen.
Benchmarks
Våra benchmark-tester visar att ”kompakt” inte betyder samma sak som ”nedskalad”. Asus Zenfone 10 är lika snabb som sina mer omfångsrika konkurrenter. Och lite till. På flera områden är detta den snabbaste mobilen vi har testat!
Processortestet Geekbench 6 slutar med 2050 poäng i singlecore och 5541 i multicore. Det är bättre än alla Android-mobiler hittills, men överträffas av den mer än dubbelt så dyra iPhone 14 Pro Max.
Däremot ligger Zenfone 10 – med knapp marginal – före alla mobiler i grafiktestet AnTuTu 10 med ett resultat på 1,57 miljoner. Precis som sin föregångare briljerar Zenfone 10 i GFX Bench T-Rex-testet och landar på 6 686 frames. Det är mycket bättre än de flesta snabba mobiler. Men strax under Google Pixel 7 Pro.
Batteritestet ger resultatet 8 timmar och 42 minuter. I praktiken motsvarar det en till två dagars användning, och är i klass med konkurrenternas flaggskepp. Men alla får se sig omkörda av mellanklassmodellerna, som i de flesta fall kör långsamt men länge.
Slutsats
Asus Zenfone 10 är inte bara den starkaste kompaktmobilen på marknaden just nu. Den är en av de starkaste Android-mobilerna som finns i dag totalt sett – och hastighetsmässigt helt i nivå med de bästa från Samsung, Xiaomi och OnePlus.
Samtidigt har Zenfone 10 den bästa bildstabiliseringen av alla mobiler, tillsammans med en alldeles utmärkt kamerasektion.
Trots alla fördelar kommer det knappast att förändra Asus position som nischtillverkare. Varumärkeslojaliteten bland mobilköpare är dessutom stark. Men behöver du en mobiltelefon som får plats i en vanlig ficka och som kan ta bilder under riktigt svåra förhållanden så kan du inte bortse från Zenfone 10.
Har du redan en Zenfone 9 kan du lugnt hoppa över Zenfone 10. Förbättringarna är små och hastigheten är 15–20 procent högre. Men någon revolution är det inte fråga om. Då är det bättre att vänta till nästa år, då kan vi hoppas att Asus kanske ger oss ett teleobjektiv.
bra med 3,5 mm hörlursuttag!
Snabb processor
Hur är ljudkvalitet på samtalor?