Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nu kan man äntligen ha bankernas ID-kort i mobilen

Nu har bankerna äntligen sett till att vi kan använda Bank-ID för att identifiera oss även i den fysiska världen.

Av / 2023-06-19 - 18:09
Nu kan man äntligen ha bankernas ID-kort i mobilen

Visst är det praktiskt att kunna blippa med mobilen för att betala i stället för att behöva ha med sig ett fysiskt kreditkort. Men så länge vi måste ha med oss ett ID-kort så är det svårt att lämna plånboken hemma.

Men från och med idag kan vi aktivera ett ID-kort i den vanliga Bank-ID-appen. För att aktivera det måste du ha ett pass eller ett nationellt ID-kort, vilket säkerställer att uppgifterna på ID-kortet är korrekta.

När vi läste om nyheten såg vi framför oss att vi nu skulle kunna legitimera oss på banken eller Systembolaget. Men trots de pålitliga företagen bakom det, och den beprövade tekniken i appen, verkar det inte alls vara så.

bankid id screens
Det är bara att gå in i Bank-ID-appen (Skärmbild: L&B)

 

De enda som verkar ha nappat direkt är Postnord och DHL som inom kort kommer acceptera ID-appen. Finansiell ID-Teknik, som ligger bakom Bank-ID, säger istället försiktigt att man ska kunna använda appen för att köpa varor med åldersgräns, hämta paket och identifiera sig för kundklubbar. Knappast den kioskvältare vi hade hoppats på!

Annons

På sikt hoppas vi att man kan lämna id-handlingarna hemma, säger Petter Dahl som är e-legitimationsexpert på Finansiell ID-Teknik.

En konkurrent som har varit i gång längre är Freja eID, som både har en enklare variant där man fotar av sitt ID-kort, samt en mer avancerad variant där man numera kan skanna passet på samma sätt som med BankID. Deras ID-kort accepteras exempelvis av Postnord, DB Schenker och DHL, samt flera apotek, och utlämningsställen som 7-Eleven och Pressbyrån.

IMG_5936 IMG_5937 IMG_5938 IMG_5939 IMG_5941 IMG_5942
<
>
Så skapar du ett digitalt ID-kort (Skärmbild: L&B)

För att aktivera ID-kortet i appen använder man först kameran för att läsa av raderna med sina personuppgifter på passet eller det nationella ID-kortet. Därefter håller man mobilen mot ID-handlingen för att tanka över sitt foto och andra personuppgifter från det chip som numera är inbyggt i dem. Klart! Det tog oss två minuter.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Klagomål på batteri-tid för iPhone 16

Så blir Oneplus 13

Den tunnaste vikbara smarttelefonen från Samsung hittills

Mobilen blir din sekreterare

Android 15 släppt för Pixel

Uppdaterad iPad mini får A17 Pro-chip

Läcka avslöjar iPhone SE-detaljer

Google AI nu i Motorola-mobiler

Mediatek rustar för AI-mobiler

Världens tunnaste iPhone nästa år?

Google tjuvlyssnar på din Pixel

Nu kommer Androids stöldskyddsfunktioner

Ljud & Bild