Sony SRS-XV800 ställer upp i tungviktsklassen och är egentligen inte bärbar, snarare släpbar. Två hjul gör det enkelt att flytta runt den och det inbyggda batteriet räcker upp till 25 timmars musik.
Den har även en separat ingång för TV-ljudet via en optisk ingång (inte HDMI), och en så kallad TV Sound Booster som använder högtalarens bakåtvända diskanter för att ge en större känsla av rymd. Det ska inte förväxlas med surroundljud eller Dolby Atmos. I den här klassen ingår det discoljus i högtalarna, så även här. De kan stängas av om man vill.
Det kan även Mega Bass, som höjer basnivån så att man känner den, från två 17 x 17 cm stora baselement som sitter på framsidan. Sony-högtalaren har en funktion som heter Omni-directional Party Sound. Den ska ge ljudet en bättre spridning i rummet, men upplevs som en fasvändning av ljudet från diskanterna.
På baksidan sitter för övrigt ingång för mikrofon och gitarr, så det är bara att harkla sig och göra sig redo att sjunga med.
Sony specificerar inte förstärkareffekten i SRS-XV800, men den är betydande. Ljudtrycket är inte på samma nivå som från den större SRS-XV900, men de flesta kommer att tycka att både volymen och basnivån är mer än tillräcklig. Man kan alltid lägga till en extra SRS-XV800 för ett fylligare ljud och mer kraft, och i många fall kan det vara en bättre lösning än en SRS-XV900.
Högtalaren kan styras från panelen på toppen eller från Music Center-appen, där man bland annat väljer musik, gör spellistor och styr ljuset från den stänksäkra högtalaren. Det finns även en Fiestable-funktion, där man hittar ljusstyrning, DJ-funktioner och mycket annat.
Partyfaktor
Man skulle kunna betrakta SRS-XV800 som en lillebror till SRS-XV900, men den klarar sig utmärkt på egen hand. Ja, den är stor och måste rullas, men den levererar en ljudbild som på många sätt liknar den större SRS-XV900, men som förvånansvärt nog inte är så mycket mer övertygande än ljudet man får från den mindre JBL Boombox 3 Wi-Fi. Om man bortser från blinkande lampor och ingångar för mikrofon och gitarr så erbjuder den inte mycket mer än JBL-högtalaren.
Men den kostar mer, och de extra pengarna beror på DJ-funktionerna, de onekligen coola festlamporna och en del extrafunktioner. Ljudkvaliteten lider av mycket bas, speciellt med megabass aktiverat, och en tillbakadragen och luddig ljudbild i området ovanför basregistret. Det mesta tyder på att Sony har prioriterar fest och nöje framför ljudkvaliteten, som tyvärr inte övertygar särskilt mycket. Varken PNAU och Khalids The Hard Way ell Everything But the Girls Nothing Left To Lose, saknar dynamisk energi – eller rytm. Men det saknas en del inlevelse och sången drunknar nästan i den stora ljudbilden.
SRS-XV800 är i alla fall en festhögtalare som enkelt fyller en 100 kvadratmeter stor terrass, och plågar grannarna under tiden. De behöver inte höra hur ointressant det är att lyssna på musiken, men kommer garanterat att märka av det ganska massiva bastrycket som Sony-högtalaren ger ifrån sig när värdinnan höjer volymen sent på kvällen.
Också i detta test:
JBL Charge 5 Wi-Fi
Partyfaktor 6/11
Med JBL Charge 5 Wi-Fi får du bra ljud både hemma och ute, men partyfaktorn begränsas naturligtvis av storleken.
Marshall Middleton
Partyfaktor 7/11
Marshall-högtalaren försvarar prislappen med övertygande bas och tillräckligt ljudtryck.
JBL Boombox 3 Wi-Fi
Partyfaktor 9/11
JBL Boombox 3 Wi-Fi är den bästa bärbara högtalaren på marknaden just nu.
Sony SRS-XV900
Partyfaktor 11/11
Sonys största partyhögtalare är dyr, men övertygar på nästan allt. Med den här blir det riktig feststämning.
Enkl Sound Copenhagen ES1
Partyfaktor 10/11
Nykomlingen från Enkl Sound Copenhagen gör att vi önskar oss fler högtalare från Danmark.
Marshall Willen
Partyfaktor 4/11
Marshalls pyttelilla högtalare är perfekt för de intima festerna.