Lanseringen är framtagen utifrån utmaningen att se hur Electrolux, med en kyl och frys, kan göra största möjliga påverkan för att skydda både maten, hälsan och planeten, anger Electrolux, och berättar att Cooling 360° överträffar företagets högt uppställda förväntningar och förlänger hållbarheten, minskar matsvinnet samt bevarar matens smak och vitaminer.
Hushållen står för den största delen av matsvinnet och det som oftast blir matsvinn är bland annat färska grönsaker. I en rapport från Livsmedelsverket 2021 lyfts att konsumenters ”svinnsikt” – insikten om eget matsvinn – behöver öka och insatser behövs för att underlätta för konsumenter att göra val som minskar deras och hushållens matsvinn.
– Vårt utgångsläge var inte att designa en kyl. Vi ville se hur vi kunde leverera störst effekt för att skydda maten, hälsan och planeten. Jag är mycket stolt att konstatera att Cooling 360° överträffar våra förväntningar och verkligen hjälper till att minska matavfall, förlänger matens livslängd och dessutom leder till lägre energiförbrukning, säger Vanessa Boutani, Head of Sustainability på Electrolux.
Genom stabil och jämn fördelning av temperaturen i kylskåpet och automatisk reglering av luftfuktighet hålls maten fräsch längre. Meddelar Electrolux, och berättar att fuktigheten gör att maten inte torkar ut och dessutom behåller sin smak, textur och sina vitaminer. Tack vare tekniken förlängs hållbarheten på mat som förvaras i Cooling 360° med upp till sex dagar, enligt Electrolux interna tester.
Cooling 360° är en teknologi som finns i Electrolux toppmodeller i de olika serierna, både i fristående och inbyggnadsprodukter.
Green Corner – ett samarbete
För att minska matsvinnet krävs det att aktörer genom hela värdekedjan samarbetar. Som ett led i detta samarbetar Electrolux med det urbana odlingsföretaget Cubegreens genom att tillhandahålla kylar för utlämning av grönsaker i Green Corner i gallerian Skrapan på Södermalm i Stockholm.
Cubegreens odlar bladgrönsaker på Skrapans innergård, med så kallad hydroponisk teknik i en ombyggd fraktcontainer, med målsättning att tillhandahålla lokala, smakrika och hållbara grönsaker i stadsmiljö året runt. Odlingsmetoden minimerar faktorer såsom vattenförbrukning och onödiga transporter, och eftersom grödorna skördas i takt med efterfrågan håller de sig längre, smakar mer och har högre näringsinnehåll, anger företaget. Salladen, uthämtad från Electrolux kylskåp Cooling 360° i Skrapan, beräknas ha minst två till tre veckor hållbarhet.
– Tack vare Electrolux kylskåp och gallerian Skrapan som plats, möjliggör vi för konsumenter att smidigt kunna hämta ut sin skörd centralt i Stockholm. Kylskåpet i Green Corner har ett optimalt klimat för skörden samt är utrustat med kodlås vilket skapar värdefull flexibilitet för våra kunder att hämta sin skörd, säger Carl Grebing, grundare av Cubegreens.
Pris och tillgänglighet
Kyl och frysen Electrolux ENC8MD18S lanseras 1 september 2023 och kommer kosta 18 000 SEK.
Produkten är för inbyggnad, med måtten H1780xB560xD550 mm, och har 186 liter kyl plus 62 liter frys, energiklass D, 173 kWh per år. Kyl och frysen är enligt Electrolux den första i världen med så hög andel återvunnen plast som 70 procent, och plasten kommer från kasserade kylskåp.