TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Stiga A 1500

Gräsmattans gula vän

Stiga levererar en gedigen och väl beprövad robotgräsklippare som gör vad den ska.

Av / 2023-06-01 - 16:30
Stiga A 1500

Home tycker

  • Stiga har utvecklat en patenterad teknik, AGS (Active Guidance System), som garanterar att det alltid finns kontakt med satelliterna.
  • För att kunna använda robotgräsklipparen måste du efter första året köpa ett datapaket från Stiga som kostar från 349 kronor per år. [Uppdatering 8 augusti 2024: Under 2024 ändrade Stiga sina priser så att datapaketet nu ingår gratis under produktens livstid. Red.]

Den ser inte mycket ut för världen, Stigas lilla robot som är testets klart minsta. Det är också något med den gula färgen som får den att se billig ut i våra ögon, men gult är Stigas varumärkesfärg och finns på alla deras maskiner. Det får man helt enkelt leva med om man vill äga någon av deras produkter.

Vad vi än tycker om den gula färgen så är svenska Stiga kända för sin kvalitet och det förnekar man inte. Vi får veta av installatören att Stiga faktiskt var redo att lansera sin version av en robotgräsklippare utan begränsningskabel redan förra året, när Segway dök upp på marknaden som den enda tillverkaren i kategorin.

Men Stiga valde att fortsätta testa, och det var också något med vissa komponenter som inte gick att få tag på. Med andra ord är det en beprövad produkt som nu har lanserats på marknaden och som vi får testa på en gräsmatta i behov av en rejäl klippning.

StigaTusindfryd
Klipphöjden kan justeras ned till 20 mm och upp till 60 mm, så det är möjligt att välja en höjd som också tar hänsyn till biologisk mångfald (Foto: Pernille Redder)

Speciella egenskaper

Stiga har bland annat prioriterat utvecklingen av ett extra tåligt batteri, som efter fyra års hårt arbete fortfarande levererar 80 procents kapacitet.

De har också arbetat för att skapa en robot som väger mycket mindre än sina konkurrenter, så att den är mer skonsam mot gräsmattan när den kör runt. Och via appen kan den programmeras att klippa i flera olika mönster, varav några är ganska avancerade. Den kan till och med kombinera upp till fyra olika klippmönster, medan några av de andra robotarna i testet bara kör fram och tillbaka. Stigas avancerade lösning är utformad för att ge en så jämn och skonsam klippning som möjligt.

Annons

Och så har vi Stigas patenterade AGS-teknik (Active Guidance System), som garanterar att roboten aldrig tappar kontakten med satelliterna eftersom den lär sig och kommer ihåg satellitbanor och signalstyrkor och använder dessa data för att på ett intelligent sätt planera när den ska köra och klippa trädgården genom att dela in trädgården i ett rutnät.

Den är programmerad att veta hur satelliterna rör sig över himlen och därmed över varje del av trädgården, och den använder detta för att bestämma var den ska köra och klippa. Eftersom roboten är lämplig för trädgårdar på upp till 1 500 kvadratmeter kan det vara en fördel att veta var och när den ska börja arbeta.

Slutligen är Stiga A 1500 en av de tystaste robotarna vi har testat. Den går praktiskt taget inte att höra alls.

StigaHenrik
Stigas egna installatörer programmerar robotarna och är redo om något inte fungerar som det är tänkt (Foto: Pernille Redder)

Professionell installation

Vi träffar installatören, Henrik, i trädgården och han sätter igång med installationen. Precis som med Husqvarnas robot har Stigas en referensstation som ska sättas fast på plats där den har utsikt över trädgården. Installatören föreslår husgaveln.

Referensstationerna med fasta installationer verkar säkrare än de GPS-mottagare på stolpar som några av de andra robotarna levereras med, och vi gillar det faktum att de inte sitter i själva trädgården, så att det inte finns en stolpe (eller flera) mer eller mindre slumpmässigt placerade i trädgården.

Testträdgården innehåller två olika områden som roboten måste klippa. Detta kan enkelt programmeras in, blir vi försäkrade om, och sedan börjar installatören kartläggningen. Han följer roboten runt kanten på först det ena området och sedan det andra och förklarar hur han sedan skapar klippfria zoner som roboten uppmanas att hålla sig borta från. I den här gräsmattan finns det ett par hål och några träd som den ska styra runt, men det kan också vara blomsterrabatter eller trädgårdsmöbler.

Efter kartläggningen kalibrerar roboten själv hur och när den vill klippa gräsmattan.

StigaAfgraensning
Träden i gräsmattan är kodade som klippfria zoner, men eftersom roboten inte kan klippa hela vägen till stammen behövs det en kantskärare om man inte gillar det risiga utseendet. (Foto: Pernille Redder)

Data måste köpas

Den enda riktiga nackdelen med Stiga A 1500 är att den kräver konstant uppkoppling via 4G, och att det därför är nödvändigt att köpa ett datapaket från Stiga efter det första året. Datapaketet kostar från 349 kronor per år, och priset bestäms av trädgårdens storlek – ju större, desto dyrare. [Uppdatering 8 augusti 2024: Under 2024 ändrade Stiga sina priser så att datapaketet nu ingår gratis under produktens livstid. Red.]

Å andra sidan gäller att robotgräsklippare utan begränsningskabel är billigare att äga än de som använder en slinga, eftersom alla programuppdateringar görs via dataöverföring. Det finns alltså ingen anledning att ha robotgräsklipparen i närheten av en tekniker när den behöver uppdateras, och i det avseendet är ett datapaket en billig löpande utgift.

StigaApp
Stigas app är enkel att använda och när det kommer uppdateringar till roboten så överförs de enkelt från den. (Foto: Pernille Redder)

Resultatet

Stiga rekommenderar att Stiga A 1500 klipper två gånger om dagen, så det låter vi den göra. Den här roboten har den extra utmaningen jämfört med de andra i testet att klippa två separata områden som ligger mycket nära varandra, bara åtskilda av en smal stig. Trots att precisionen är hög går något fel i programmeringen och till en början börjar roboten bara klippa det ena området medan det andra förblir långhårigt.

Lyckligtvis är detta enkelt att åtgärda i appen med en liten justering av ett område, och sedan kör roboten enligt alla konstens regler så att båda gräsmattorna snart är vackert trimmade.

Sammantaget imponerar Stiga A 1500 med sin noggrannhet och med en app som erbjuder enkel och intuitiv navigering. Det finns inte många coola funktioner, bara en mycket enkel inställning. Till exempel kan vi gå in och ändra kartläggningen av trädgården själva, även om det var installatören som gjorde det första gången.

StigaKnive
De små, rörliga knivarna ser till att roboten inte skadar mindre djur om sensorerna inte har upptäckt dem, så den kör runt dem. (Foto: Pernille Redder)

Slutsats

Stiga A 1500 vinner grupptestet, men det är en knapp seger eftersom alla fem robotarna gjorde bra ifrån sig. Men de avancerade klippmönstren, den lilla, lätta och praktiskt taget ljudlösa maskinen och den noggranna och stabila navigeringen som roboten har gör den till ett helt tryggt val.

Karakter
Stiga A 1500
High End

Också i detta test:

Ecoflow Blade

Mer snabb än snygg

Minimalistisk Turbo Terminator som snabbt får ordning på gräsmattan.

Klipper otroligt snabbt. Kör inte på föremål på gräsmattan utan upptäcker dem på 30–40 centimeters avstånd.
Högre ljudnivå än de övriga i testet, designen är mer annorlunda än snygg.
Läs hela testet

Husqvarna Automower 430X Nera med EPOS Plug-in kit

För riktigt stora trädgårdar

Husqvarnas bud på en robotgräsklippare värdig en golfbana.

För en riktigt stor, parkliknande trädgård är Husqvarna ett bra alternativ.
Den upptäcker inte hinder i förväg, utan stöter försiktigt mot dem – och hittar sedan en väg runt dem.
Läs hela testet

Segway Navimow H800E

Ljudlös och terränggående

Segway Navimow med Vision Fence är (nästan) allt man kan önska sig av en robotgräsklippare.

Nästan ljudlös, superterränggående och finns i fyra olika storlekar.
Nyutvecklade Vision Fence måste köpas separat. Den här modellen kräver ett 4G-abonnemang för att bland annat kunna hämta uppdateringar till programvara och processor.
Läs hela testet

Ecovacs Goat G1

Snyggaste roboten i kvarteret

Ecovacs har tänkt lite mer på designen än konkurrenterna.

Definitivt den snyggaste designen. Goat G1 ligger dessutom en hel prisklass under flera av konkurrenterna.
Ett antal vita stolpar, så kallade navigeringsfyrar, måste placeras runt trädgården. Dem använder Goat G1 för att hitta rätt.
Läs hela testet
Pernille Redder
(f.1977) Journalist på L&B Home. Pernille har arbetat som journalist och redaktör i TV-branschen sedan 2003. Bland annat på DR, TV 2 Øst, TV 2 Fyn och som redaktör på Copenhagen TV Festival. Pernille skriver ärligt och kortfattat om allt som gör livet som husägare och förälder roligare och enklare.

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Dubbelt så smart är inte dubbelt så bra

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Ljud & Bild