TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)

Bra på det mesta

Läcker bildkvalitet och Sonys pigga ljudsystem gör att A80L ger härliga TV-upplevelser.

Av / 2023-05-11 - 09:00
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)

Ljud & Bild tycker

  • Sony A80L levererar en imponerande skarp och kontrastrik bild med neutral färgåtergivning och har dessutom strålande ljud från de integrerade dolda högtalarna.
  • Ljusstyrkan är något svagare än i vissa av konkurrenterna och Sony-skärmen får nöja sig med att bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.

Sony har ett brett urval av TV-modeller i sitt sortiment för 2023 och bland dem hittar vi OLED-modellen A80L. Den finns i skärmstorlekar från 55 tum hela vägen upp till 83 tum! Prismässigt är den en naturlig utmanare till LG C3, som vi också har stående i testrummet.

Sony A80L

Sony är en oberoende TV-tillverkare som har möjlighet att välja och vraka mellan olika skärmtekniker.

A80L använder en OLED-panel från LG Display, kombinerad med Sonys egen bildbehandling och ljud, vilket har visat sig vara ett lyckat recept i tidigare generationer. Det här är Sonys nya flaggskepp i premiumklassen, utrustat med videoprocessorn XR och ett uppdaterat Google TV-användargränssnitt.

Sony har även presenterat highend-modellen A95L med QD-OLED-teknik, men den förväntas inte komma förrän till hösten. Alltså är A80L faktiskt den nyaste och bästa Sony OLED-skärmen du kan köpa just nu!

 

Annons
65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_cw 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_front 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_btyA1
<
>
Sony A80L (Foto: Sony)

Sony A80L: Design

A80L har ett elegant utseende med en smal, rundad inramning av mörk metall och en diskret Sony-logga nere i det vänstra hörnet. Fötterna kan monteras smalt, brett och i två olika höjder. På så sätt får skärmen enkelt plats på olika hyllor och kan höjas upp en aning för att ge plats åt en soundbar under.

Baksidan har Sonys karaktäristiska yta med rutmönster och de sidovända anslutningarna sitter på vänster sida. Om du vill väggmontera Sony-skärmen går det också, då behöver du ett fäste med VESA-måtten 300 x 300 mm.

65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_bz 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_back 65_A80L_titan_blk_dark_sil_outsidel_st
<
>
Sony A80L (Foto: Sony)

Användning och finesser

Sony kör med det väletablerade Google TV-gränssnittet som ger tillgång till ett brett urval av olika appar och streamingtjänster. Googles-systemet uppdateras regelbundet och ger dig personliga rekommendationer baserat på vad du brukar titta på. Sonys egna inställningsmenyer är också lätt tillgängliga, på ett sätt som inte stör tittarupplevelsen.

Sony får dock se sig omkörda av LG när det gäller anslutningsmöjligheter. LG C3 har fyra HDMI-ingångar med full bandbredd (48 Gb/s – tillräckligt snabbt för 4K/120 Hz-videosignaler) men Sony A80L klarar bara detta på två av fyra. Det begränsar hur många högkvalitativa videokällor du kan ha anslutna samtidigt.

Sony har ett plåster på såren för dig som har ett PlayStation 5: A80L är konfigurerad att fungera optimalt med PS5 och stöder bland annat funktionerna Auto HDR Tone Mapping och Auto Genre Picture Mode.

Sony har också introducerat en separat spelmeny ï 2023-modellerna, där du snabbt får tillgång till relevanta inställningar. Det går bland annat att reglera svärtan och sätta in ”hårkors” som hjälper dig att sikta bättre.

Ändå känns det sparsamma antalet HDMI 2.1-kontakter som en begränsande faktor i gaming-sammanhang. Vi tycker att Sony gott kunde ha fixat detta på den senaste generationen, speciellt eftersom flera av konkurrenterna numera har HDMI 2.1 på alla ingångar. A80L har också något längre fördröjning (input lag) än LG C3, som vi mätte till 16,6 millisekunder jämfört med 13,9 millisekunder på LG-skärmen.

Sony A80L remote Sony A80L inputs Sony A80L Google TV
<
>
Sony A80L har bara två av fyra HDMI-kontakter med 2.1-standarden och en av dem används av en soundbar. Det kan vara en begränsande faktor för gamers som har många konsoler. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Sony är redan bland de bästa i klassen när det gäller bildkvalitet och vi minns föregångaren A80K som en av de bättre OLED-skärmarna från förra året. Så vad kan nykomlingen A80L bidra med?

Bildmässigt finns det fler likheter än skillnader. A80L har fortfarande en ”vanlig” OLED-panel, alltså inte den senaste MLA-typen som ännu så länge bara sitter i toppmodeller som LG G3 och Panasonic MZ2000.

Första intrycket är att bildkvaliteten ligger nära föregångarens. Sony-skärmen har samma utmärkta kontrast och ytterst vackra och nyanserade färgåtergivning, som är ett kännetecken för Sonys precisa bildbehandling.

Sony hävdar att de ska ha åstadkommit högre ljusstyrka i årets modeller, men skillnaden är inte jättestor: Vi mätte A80L till 660 nits i 10 % stort testfönster. Det är ungefär 60 nits mer än föregångaren, men fortfarande en bra bit från LG OLED C3 som klarar nästan 800 nits.

Sony A80L contrast scaled
(Foto: Audun Hage)

Skillnaden maxljusstyrka märks framför allt på att starka ljuseffekter som solljus, eldslågor och explosioner i vissa fall får lite mindre glöd på Sony A80L än på LG-skärmen. Men skillnaden är inte jättestor och Sony-skärmen lyckas kompensera för det med effektiv bildbehandling och ”tone mapping”.

Och en sådan skärpa! Cognitive XR-videoprocessorn har fått ytterligare ett par verktyg i år, bland annat bidrar finesserna XR Clear Image till förstärkt skärpa och minskat brus. Det fungerar imponerande bra, på ett effektivt men skonsamt sätt.

Allt från vanliga TV-sändningar i HD till äkta 4K-video får ett märkbart lyft. Detaljer i ansikten och konturer kring föremål framhävs och bilden får en imponerande djupkänsla, utan att det känns överdrivet. Och du kan själv gå in och justera verkningsgraden i bildmenyn.

En annan sak som slår oss är de sömlösa rörelserna. Sony-skärmen har märkbart bättre interpolering än LG-skärmen, där panorerande kamerarörelser visas med mindre flimmer och uppbrytningar. Även om LG C3 har liknande funktioner i sin bildbehandling så verkar de inte lika känsliga och sömlösa som hos Sony.

När vi jämförde de två rivalerna sida vid sida märkte vi att vi ofta föredrog Sonys lite skarpare och mer detaljerade bild. Det är Sonys egen bildbehandling som är stjärnan och hjälper A80L med en liten fördel.

Ljudkvalitet

Sony har även några dolda trick när det gäller ljudet. Högtalarna syns inte från utsidan utan är gömda bakom OLED-panelen i form av små ”vibratorer” som skickar ut ljudet genom skärmen. A80L har tre sådana för vänster/center/höger-kanalerna och det sitter dessutom två bashögtalare på baksidan.

Allt detta bidrar till en strålande ljudkvalitet, som ligger en klar nivå över C3-modellen från LG. Medan LG C3 kännetecknas av en lite instängd och diffus klang har Sony A80L ett ljusare, mer välplacerat och distinkt ljud. Rösterna framträder klart och tydligt genom Sony-skärmen och är alltid väl synkroniserade med handlingen. A80L kan dessutom spela högre utan att verka ansträngd.

Sony har gjort det enkelt att komplettera med en soundbar. Om du väljer en av Sonys egna soundbar-högtalare, till exempel HT-A5000, går det att kombinera dem och få ett starkare och bättre lokaliserat ljud med hjälp av funktionen Acoustic Center Sync.

Slutsats

Sony A80L är en naturlig evolution av förra årets lyckade A80K. Sony har behållit mycket av formeln från förra årets modell och fintrimmat den lite här och där. Russinen i kakan är Sonys avancerade bildbehandling som ger väldigt naturliga och neutrala färger, mjuka rörelser och imponerande bildskärpa.

Nackdelen är att Sony-skärmen får klara sig med lite lägre ljusstyrka samt mer begränsade anslutningsmöjligheter än vissa av konkurrenterna i prisklassen. Speciellt gaming-entusiaster blir nog lite besvikna över att Sony ännu inte har fyra fullfjädrade HDMI 2.1-ingångar.

Men är du mer av en film- och serieentusiast än en hardcore-gamer så kan vi lugnt rekommendera Sony A80L!

Karakter
Sony Bravia XR A80L (XR-65A80L)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

Ljud & Bild