Nord är OnePlus billigare modeller, till skillnad från toppmodellerna som bara heter OnePlus och en siffra. Serien introducerades 2020 efter kritik om att OnePlus-telefonerna började bli lika dyra som andra tillverkares mobiler. Året efter kom en ännu mer bantad CE-variant, Core Edition, som är nedskalad till ”kärnan”. Denna ”Lite”-modell är alltså ännu mer avskalad. Så var är den vanliga Nord 3? Enligt ryktena kommer den i juli, vilket känns lite bakvänt.
Utseende och konstruktion
Formen är trevligt rundad så att man slipper vassa kanter i handen. Däremot är baksidan av väldigt blank och väldigt hal plast som känns billig. De två stora kamerabulorna ser lite märkliga ut och den ungdomliga pastell-lime-färgen känns som ett modigt val (den kan lyckligtvis fås i mörkgrå också). Till skillnad från föregångaren har den Gorilla Glass, men är inte heller vattentålig.
Skärm
Denna och Moto g73 är de enda mobilerna i testet som inte har en OLED-skärm, vilket känns som en försämring då den ursprungliga Nord CE faktiskt hade det. Det gör visserligen att man får en förhållandevis ljusstark skärm, men svärtan och kontrasten får stå tillbaka. Den dåliga färgäktheten gör den inte lämpad att granska foton på heller. 120 Hz uppdatering är bra men kommer inte till sin rätt på en LCD-skärm.
Kamera
Den har förvånande nog varken en ultravidvinkel- eller telekamera! Däremot är detta den första OnePlus-modellen med en 108 Mp-sensor, men de har obegripligt nog inte försett huvudkameran med optisk bildstabilisering! Det gör att man ibland får oskarpa bilder och det blir värre med långa exponeringar på natten. I dagsljus blir bilderna okej, men den känns långsam och färgerna lite bleka. Selfies är okej men inget speciellt.
Ljud
Föregångaren hade obegripligt nog monoljud men nu finns det stereohögtalare i samma konfiguration som övriga deltagare i testet. Den har även fått en plojig ”200 % volym”, inspirerad av Spinal Tap, vilket bara betyder att den spelar relativt högt. Lyckligtvis utan distorsion. Vill man ha bättre ljud finns ett riktigt hörlursuttag och föredrar man trådlöst stöder Nord 3 CE Lite trevligt nog aptX HD för bättre kvalitet.
Användning
Fingeravtrycksläsaren sitter på sidoknappen, vilket inte är idealt då den är lite försänkt i ramen. OnePlus gränssnitt OxygenOS känns inte längre som någon fördel jämfört med konkurrenterna. De skickar med ett par extra appar som inte direkt tillför någonting, samt någon enstaka onödig app. OnePlus lovar två stycken stora uppdateringar av Android och tre års säkerhetsuppdateringar. Inte speciellt generöst.
Prestanda
Med tanke på det låga priset är det inte förvånande att Nord 3 CE Lite slåss med Moto g73 om jumboplatsen. Den har snabbare grafik men är faktiskt långsammare i normal användning. Vi pratar 20–40 procent långsammare beroende på testprogram. Det beror delvis på den två år gamla mellanklass-systemkretsen men också på långsam lagring. Mobilen duger för vardaglig användning om man inte har för höga förväntningar.
Slutsats
OnePlus toppmodeller är tillbaka i matchen, men vill man komma billigare undan är detta att gå för långt. Var man än tittar känns det att det har sparats in och gjorts kompromisser. Det enda positiva som sticker ut är den högupplösta kameran, men den saknar obegripligt nog optisk bildstabilisering! Har du föregångaren behöver du inte uppgradera då skillnaderna är små. Då finns det bättre alternativ i testet.
Också i detta test:
Motorola Moto g73 5G
Billig men långsam för spel
Trots det låga priset känns inte Moto g73 prisvärd eftersom den har så många nackdelar.
Samsung Galaxy A54 5G
Ett tryggt men lite tråkigt val
Samsungs bästa mellanklassmobil gör det mesta bra men har heller inga spännande finesser som får den att stå ut från mängden.
Xiaomi 13 Lite
För många missar för priset
Xiaomi 13 Lite är en budgetmobil som kommer för nära Redmi utan att lyckas lika bra.
Redmi Note 12 Pro
Så här byggs en prisvärd mobil
Om Xiaomi är duktiga på att bygga prisvärda toppmodeller så är Redmi motsvarigheten för mellanklassen.
Google Pixel 6a
Som en Android-mobil ska vara
Trots lite haltande hårdvara väger Googles mjukvarutrick upp för det och ger ett imponerande resultat.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser