TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Av / 2023-05-12 - 09:04
Huawei Band 7

Home tycker

  • Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
  • Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.

När jag plockar upp Huawei Band 7 ur sin förpackning känns det lite som en hybrid mellan testkompisarna från Amazfit och Fitbit. Skärmen är faktiskt något större än hos den förstnämnda medan själva armbandet är mer eller mindre identiskt med den sistnämnda.

Huawei Band 7
Mitt exemplar av Huawei Band 7 är härligt grönt. Det är mjukt och smidigt att bära och trots att skärmen kanske är lite stor är det tunnast i startfältet och jag använder det dygnet runt utan att reflektera över att jag har det på mig. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Det som också är samma är att varken Fitbit Inspire 3 eller Huawei Band 7 har ett silikonhölje med integrerat armband som själva urtavlan ligger inbäddad i. I dessa båda fall fäster man armbandet direkt på själva enheten, lite mer som på en klocka. Huawei dessutom gått en steg längre och gjort enheten i samma färg som armbandet. Utseendemässigt lutar det eventuellt lite mer mot smartwatchhållet – även om det inte alls är det.

Huawei Band 7
Själva klockenheten är snyggt metallic och i samma färg som armbandet. Jag gillar den snygga dova gröna färgen men det går att byta färgen på armbandet om jag vill. På sidan ser du knappen som du använder för att navigera med tillsammans med pekskärm. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Huawei Band 7 som följeslagare

Av ren vana börjar jag försöka ”väcka” skärmen genom att lyfta armen. När det inte fungerar provar jag med att röra på pekskärmen men det fungerar inte heller. Kommer på att det finns en knapp på sidan och den väcker den färgsprakande displayen till liv! Vill du helst att skärmen ska vakna av att du petar på den går det enkelt att ändra i inställningarna. Är AOD, eller Always On Display, vilket betyder att skärmen alltid är på, viktigt för dig kan du få det också. Visserligen på bekostnad av batteritiden men det är ju inget unikt för just detta armband.

Ljusstyrka 1
Skärmen är verkligen riktigt bra, men det hade varit ännu bättre om den ändrat sig automatiskt efter omgivningens ljusstyrka. Den kan vara en utmaning att utläsa i solsken (fotot till vänster). (Foto: Åsa Warme Hallén).

Skärmen är riktigt härlig och krispig och även om den är lite i största laget för att upplevas som ett aktivitetsarmband uppskattar jag att den är så tydlig och att man valt att använda sig av hela ytan. På enheten har du nio olika urtavlor att välja mellan och i appen har du sedan möjlighet att köpa till fler om du önskar. Ljusstyrkan går att ställa på en skala mellan 1 och 5 och det är lite bekymmersamt att den inte reglerar det själv eftersom det inomhus klarar sig finfint med en låg siffra medan det utomhus, framförallt i solsken, behövs en betydligt högre för att skärmen ska synas.

Traningspass
Mitt spinnpass loggas bra och i appen kan jag få fram mycket information, bland annat i vilka träningszoner jag befunnit mig i, min snitt- respektive maxpuls. För att få ut det mesta och bästa av träningen är även återhämtning viktig. Här kan jag även se när min kropp är fullt återhämtad för att köra ett liknande pass igen. (Skärmdump från app).

På armbandet finns ett tiotal förinställda aktiviteter och hittar du inte just din favoritpulshöjare finns det en mängd andra att lägga till. Kanske squaredans, rockring eller fäktning är det som gäller för dig?! Om du, precis som jag, tillhör den lite glömska skaran av befolkningen så går det att ställa in så att Huawei Band 7 automatiskt känner igen om du är ute och springer, promenerar, kör rodd eller ägnar dig åt elliptisk träning. Armbandet är också bra på att tala om för mig när det är dags att lyfta rumpan från stolen och röra på mig.

Annons
Läs också För den aktive En bra och användarvänlig träningsklocka behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan.

Jag kan även hålla koll på bland annat puls, syresättningen av blodet och min stressnivå direkt på urtavlan. När det ringer får jag en notis på armbandet och eftersom jag testar tillsamammans med en Android-mobil kan jag skicka snabbmeddelande direkt från handleden. Smidigt. På armbandet kan jag även starta/stoppa/gå fram/tillbaka om jag spelar upp musik eller talbok från mobilen. Och hamnar jag i en situation där jag skulle behöva en ficklampa finns detta fiffigt nog att tillgå på Huawei Band 7.

Trots att jag har ett behov av att veta var jag har min mobil är den skrämmande ofta puts väck! På armbandet finns funktionen hitta mobilen och efter en knapptryckning signalerar mobilen klart och tydligt ”I´m here”. Bara att börja leta!

Logga utomhusträning

Som alltid när det kommer till nya produkter kan det vara en liten utmaning innan polletten trillar ned. Till att börja med hade jag en liten utmaning med att få Huawei Band 7 att spela in mina träningsrundor utomhus. Precis som med övriga deltagare så har den ingen egen gps utan använder sig av mobilens. Inget konstigt med det i sammanhanget.

Men det jag däremot behöver göra för att få fram en karta efter avslutad runda är att starta träningen från appen i mobilen, inte från armbandet. När du gör så kickar armbandet igång precis som det ska så jag kan se tid, distans och så vidare på skärmen och rutten spelas in i appen. Lite annorlunda men eftersom jag oavsett vilket behöver ha mobilen med mig för att få tillgång till gps så stör det mig inte alls.

Somn 3
Min upplevelse är att Huawei Band 7 har bra koll på min sömn och i appen visas det på ett föredömligt sätt. Jag kan även gå i på respektive ”sömntyp” och läsa på mer om vad det innebär. (Skärmdump från app).

Huawei hälsa

Appen upplever jag som enkel och överskådlig. Jag kan redigera den så att jag snabbt kan få överblick över det som är intressant för just mig. Kanske är du redan medveten om det, eller inte, men Huawei kör med ett eget operativsystem som eventuellt kan ställa till lite när det kommer till olika behörigheter i mobilen. Men är du bara medveten om det så är det lätt ändrat, även om det ofta blir lite pyssel när uppdateringar kommer, vilket det gör förvånansvärt ofta.

För att få tillgång till vissa funktioner, som till exempel menskalender, behöver du ladda hem ett funktionspaket.

Slutsats

Utseendemässigt ser Huawei Band 7 mer ut som en traditionell smartklocka än ett träningsarmband men det är smidigt, skönt att bära och användarvänligt. Och dessutom snyggt. Här får du väldigt mycket i förhållande till prislappen och det är enkelt att hålla koll på hälsan och få en överblick över ”allt” och lite till. Det har lite egenheter för sig men när du väl fått koll på dem tror jag att du, precis som jag, blir såld.

Karakter
Huawei Band 7
Basic

Också i detta test:

Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Batteritiden. Priset
Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.
Läs hela testet

Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.
Läs hela testet

Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Smidigt och nätt.
Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.
Läs hela testet

Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen.
Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Perfekt för vattenträning

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Ljud & Bild