TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Av / 2023-05-12 - 09:04
Garmin Vivosmart 5

Home tycker

  • Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
  • Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.

Garmin har (minst) en klocka för alla aktiviteter och utövare och bland utbudet hittar jag även aktivitetsarmbandet Garmin Vivosmart 5. Utseendemässigt ser det ut som vilket armband som helst med oval skärm och svart silikonarmband. Armbandet är utbytbart (gäller S/M) vilket kan vara bra om man känner att man vill ha lite omväxling.

Garmin Vivosmart 5
Garmin Vivismart 5 har pekskärm och en knapp i nedre delen av skärmen. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Det som skiljer sig något från mängden är att ytan på remmen är lite lätt räfflad och att det finns en knapp på nederdelen av skärmen. I övrigt inga överraskningar. Så här långt.

Appen
Garmin Connect är en användarvänlig och överskådlig app där du kan utläsa ”allt” och lite till. (Skärmdump från app).

Trofast app

Garmins app heter smidigt nog Garmin Connect och det är här jag får svaret på livets alla frågor. I alla fall om frågorna rör hur många steg jag tagit, hur länge jag har sovit, min stressnivå, puls samt en hel del annat mer eller mindre intressant. Garmin är duktiga på staplar och grafer och har du viljan kan du grotta ned dig hur mycket som helst. Användarvänligt och logiskt.

Det mesta med Garmin Vivosmart 5 händer i appen, det är här du förändrar det mesta innehållet och det är även här du loggar din egen, eller din partners, menstruationscykel.

konditionsalder
Efter moget övervägande valde jag att gå in under konditionsålder och kika hur gammal (ung) Garmin anser att jag är. Kan ju erkänna att de föll en sten från hjärtat när armbandet drar av tre år från min faktiska ålder och även berättar för mig att jag kan bli ännu yngre om jag önskar. (Skärmdump från app).

Om du vågar kan du med hjälp av Garmin Vivosmart 5 ta reda på din metaboliska ålder, eller konditionsålder som det heter i appen. Det är alltså en uppskattning av hur vältränad du är jämfört med din faktiska ålder.

Annons

Att använda Garmin Vivosmart 5

Överraskningarna kommer däremot när jag börjar använda armbandet. Själva ytan på skärmen är inte så liten men märkligt nog utnyttjar Garmin inte hela utrymmet. Det finns ju plats… Dessutom är den inte i färg, något den är ensam om i detta test. Detta, i kombination med att det enbart har sju dagars batteritid skapar lite frågetecken runt vad det egentligen är jag betalar för… Men det visar sig kanske.

Skarmen
Ja, det stör mig lite att det inte är färgskärm. Och det kanske stör mig ännu mer att man inte valt att utnyttja hela ytan. Men på den positiva sidan lägger jag till att ljusstyrkan kan ändra sig automatiskt beroende på aktuella ljusförhållanden (en inställning du gör på armbandet) och att skärmen syns bra även utomhus. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Det tar ett tag att få in hur jag ska kombinera pekskärmen och knappen för att manövrera mellan menyer men efter ett tags användande sitter det hyfsat i alla fall.

Sömn Sömn 2
<
>
I Garmin-appen kan jag se mitt sömnmönster och sömnkvalitet. Om jag vill kan jag få ännu mer information om poängfaktorerna genom att gå in på var och en. (Skärmdump från app).

Direkt på armleden kan jag bland annat se och mäta steg, puls, stressnivå och kalorier. Att sova med Garmin Vivosmart 5 är inga som helst bekymmer, jag märker inte ens att jag har den på mig. Om jag vill kan jag, när jag vaknar, få en lite morgonrapport som talar om för mig hur jag har sovit, hur jag ligger till med mitt dagliga stegmål under de dagar som gått med mera. Allt presenteras klart och tydligt. Jag kan få aviseringar från mobilen direkt till armbandet och när jag kopplar ihop med min Samsung-mobil (Android) kan jag även skicka förinställda svarsmeddelanden.

Traning 1
När jag kickar igång mitt spinningpass söker klockan febrilt efter gps-signal eftersom jag behöver köra på ”cykling” som vanligtvis sker utomhus. Jag kan smidigt avfärda sökandet och passet börjar loggas. I appen kan jag sedan utläsa både det ena och det andra om hur mitt pass varit. (Skärmdump från app).

Det finns inte så många sportlägen att välja mellan. På armbandet finns möjlighet att visa 10 olika och i appen kan du hitta en handfull till som du kan lägga till och dra ifrån hur du vill. De är inte så specificerade som på många av de andra deltagarna i testet utan nöjer sig med till exempel kondition och annat. Initialt tänker jag att jag saknar cykling inomhus (utomhus finns) men å andra sidan är det ju samma sak även om gps:en undrar vad det är som händer.

GPS 1
Ett stort plus i kanten för att jag slapp vänta i evigheters evigheter på att armband och mobil skulle samarbeta för att spela in min promenad. Däremot känner jag mig lite tveksam till rutten. Tittar jag på kartan i Garmin-appen får jag känslan av att jag gjort ett ö-till-ö-lopp där jag simmat kors och tvärs mellan öarna och så är verkligen inte fallet. Har i ärlighetens namn inte grottat i vart det faktiska problemet ligger. (Skärmdump från app).

Vid utomhusträning hittas gps-signalen nästan direkt och det tackar jag speciellt för. Det är det ju inte alla deltagare i detta test som kan skryta med… Det kräver dock att jag har mobilen med mig eftersom det är den gps:en som armbandet åker snålskjuts på. Skärmen går att ställa i hela åtta olika ljuslägen. Från automatisk, vilket innebär att den anpassar sig till omgivningen, till att jag kan välja ett tal mellan 1 och 7. Personligen föredrar jag automatiskt och med den inställningen upplever jag att skärmen syns bra både inomhus och utomhus – hurra!

Läs också Lätt att tycka om Garmin är inte nybörjare på träningsklockor. Finns det ett skäl till att just denna är bästsäljaren i klassen?

Aktivitetsarmbandet fungerar som fjärrkontroll om jag spelar musik från min mobil, och om jag i min förvirring lagt ifrån mig mobilen kan jag med hjälp av en knapptryckning på armbandet få mobilen att ge ifrån sig ett högt plingande ljud samtidigt som blixten på mobilen börjar blinka.

God hälsa med Body Battery

Garmin använder sig av något som de kallar för Body Battery för att ge dig som användare en indikation på om det är dags att gasa eller bromsa för att bibehålla, eller uppnå, god hälsa. En kombination av hjärtfrekvensvariation, stress och aktivitet ger en kontinuerlig uppskattning av dina energinivåer under hela dagen.

Body Battery 1 Body Battery 2
<
>
Body Battery bör vara som högst när du vaknar efter en god natts sömn. Är det inte det kanske du bör fundera på hur det egentligen är med din nattsömn. Även detta kan du ju hålla koll på i appen. I slutet av en bra och hälsosam dag är det en bra balans mellan laddad och tömd och på staplarna kan jag enkelt se att jag har fått både vila och rörelse. (Skärmdump från app).

 

Till att börja med kan det såklart kännas lite som om siffrorna är tagna ut luften men ju mer du lär känna din kropp och hur den fungerar och reagerar på aktivitet och vila desto mer logiskt blir upplägget. Har du en låg siffra på laddad, men hög på tömd så är det troligtvis återhämtning kroppen mår bäst av. Är det däremot det omvända, att laddad är hög medan tömd är låg, ja då är det bara att ignorera latmasken och sätta igång.

Slutsats

Med en Garmin-produkt vet du vad du får. De är trygga, stabila, användarvänliga och det märks att de varit med ett tag. Appen Garmin Connect är en höjdare, inget snack om saken. Garmin Vivosmart 5 är ett riktigt bra aktivitetsarmband men med detta startfält har jag svårt att motivera ett köp. Priset i förhållande till batteritid tillsammans med storleken på skärmen, som dessutom inte är i färg, ger detta aktivitetsarmband en rejäl uppförsbacke. Tyvärr.

Karakter
Garmin Vivosmart 5
Premium

Också i detta test:

Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Batteritiden. Priset
Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.
Läs hela testet

Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.
Läs hela testet

Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Smidigt och nätt.
Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.
Läs hela testet

Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen.
Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Perfekt för vattenträning

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Ljud & Bild