Ingen annan datorprodukt signalerar serious business som en ThinkPad-laptop. Folket på den kreativa avdelningen – de som inte kan räkna – kanske svär vid sina MacBooks, men om det ska vara corporate ska det vara ThinkPad.
Förr i tiden var alla ThinkPads svarta och kantiga, men Lenovo har de senaste åren försökt skaka av sig sin slipsimage.
Således ser Lenovo ThinkPad Z16 på ytan ut som alla andra kontors-ultrabooks. Kabinettet är slankt och med försiktigt rundade former. Men det är bara yta. När man öppnar det grå aluminiumlocket avslöjas dess fyrkantiga, kolsvarta ThinkPad-hjärta. Den röda trackpoint-pinnen i mitten av tangentbordet fullbordar den trygga känslan av att vara tillbaka i 1993.
Stabilitet och trygghet
Men det signalerar också en viss stabilitet. Vilket är precis vad människorna på ekonomiavdelningen efterfrågar. Och Lenovo ThinkPad Z16 är en lektion i stabilitet och trygghet.
Förutom att designen i stort sett är som för 30 år sedan har de hela vägen valt den beprövade vägen.
Skärmen är stor och lätt att läsa. Men där de flesta nya superbärbara datorer i prisklassen klarar WQHD-upplösning eller högre, har Lenovo valt en 60 Hz antireflexbehandlad IPS-skärm i 1 920 x 1 200 upplösning. Modernt nonsens som hög upplösning, OLED-panel och pekskärm använder vi inte här på avdelningen! Eller, om nödvändigt, ska det göras till en rejäl extrakostnad.
Tangentbordet är ganska bekvämt, och eftersom de inte har försökt klämma in ett numeriskt tangentbord bredvid det finns det gott om utrymme runt tangenterna, som dock bara är av medioker kvalitet och avslutar sin korta resa med en mjuk ”blupp”.
Suddgummi-mus
Trackpoint är en ThinkPad-specialitet som har varit ett kännetecken sedan IBM lanserade serien för över 30 år sedan. Om du aldrig har provat en trackpoint är känslan nästan som ett suddgummi (om du är tillräckligt gammal för att ha provat ett) som kan användas för att styra markören. Det tar lite övning att lära sig att använda trackpoint, men på sin tid var det ett ganska bra alternativ till en extern mus. Idag har alla bärbara datorer stora och bra styrplattor som är lättare att använda. Och eftersom de dedikerade musknapparna för trackpoint, som förr fanns under tangentbordet, har tagits bort, måste du nu trycka på styrplattan för att klicka. Och om du väl har fingrarna på styrplattan har poängen med att använda en trackpoint nästan försvunnit. Den har förmodligen behållits som en designdetalj.
Utbudet av portar på ThinkPad Z16 är som på de flesta andra tunna bärbara datorer, men konservativa användare kommer att sakna USB-A-portar, som det finns exakt ingen av. I stället finns det tre USB-C-portar, samt en SD-kortläsare. Den testade versionen var också utrustad med en SIM-kortplats för mobil dataåtkomst där Wi-Fi inte räcker.
Benchmarks
Hjärtat i Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 är en 3,3 GHz AMD Ryzen 7 Pro 6850H-processor med åtta kärnor och 16 trådar. Det skulle ha varit bra specifikationer 2021. Detsamma kan sägas om GeekBench-poängen på 8 987 i multicore och 1 800 i single-core. PCMark 10 kontorsprogram-simuleringen har med resultatet 6 493 samma budskap.
Liksom Intels processorer har Ryzen-processorer inbyggd grafikprocessor, kallad Radeon M. Men lyckligtvis används den inte här. Z16 har en separat grafikprocessor, nämligen Radeon RX 6500M. Även om de heter nästan samma handlar det om en förnuftig GPU med 4 GB dedikerat RAM. Testet visar att prestanda är jämförbar med Nvidia GeForce RTX 3060.
En 3DMark Time Spy-poäng på 4 609 visar att maskinen kan hantera nyare 3D-spel – men inte de tyngsta i sitt slag. Grafikkortet har också inbyggda raytracing-funktioner. Men bara precis tillräckligt för att kunna säga att det finns. 3DMark Port Royal-testet genomfördes med en rekordlåg poäng på 575!
Batteritestet är ganska typiskt för smala maskiner med stora skärmar: två timmar och tre kvart. Den verkliga batteritiden under normala förhållanden är betydligt längre. Men det är knappast tillräckligt för en hel dags arbete. Lyckligtvis kan Z16 laddas med vanliga USB-C-laddare.
Konkurrenter
Vanligtvis listar vi de närmaste konkurrenterna. Men det finns egentligen inga datorer i prisklassen som är direkta konkurrenter till ThinkBook Z16 Gen 1. Alla jämförbara maskiner är nämligen mycket billigare! Genom ett ödets nyck har Z16 nästan samma prestanda som en annan maskin med namnet Z16 som vi testade 2021. Då fick MSI Creator Z16 toppbetyg för sin snabba hårdvara. Det var också en 16-tums supertunn bärbar dator. Men även om mycket har hänt sedan dess, överträffar den fortfarande ThinkPad i skärmkvalitet och lagring. Och den kostade mindre!
Slutsats
Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1 ser lika nedtonat diskret ut som Men In Black. Men till skillnad från agenterna gömmer det sig inte någon avancerad rymdteknik bakom det konservativa yttre. Z16 är full av beprövade lösningar som nog kommer att tjäna företaget i många år framöver, men en stor del av dem verkar redan nu föråldrade för priset. En 60Hz FHD-skärm utan touchskärm är ärligt talat inte vad vi förväntar oss att hitta på en så dyr dator. Och medan prestanda är bra för kontorsbruk, måste Lenovo ThinkPad Z16 se sig omkörd i alla avseenden av sin nästan två år äldre namne från MSI. Som kostade mindre då än Lenovo gör idag.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser