TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Google Nest Wifi Pro

Mesh-nätverk utan krångel

Google Nest Wifi Pro är både billigt och superenkelt att installera. Och hastigheten kan vi inte klaga på.

Av / 2023-03-31 - 10:30
Google Nest Wifi Pro

Home tycker

  • Superenkel installation som ger bra resultat. Billigare än de flesta Wi-Fi 6E-system. Mycket inredningsvänlig.
  • Inte riktigt lika snabbt som de dyraste 6E-nätverken. Om du inte är intresserad av att låta Google styra ditt smarta hem så är det här inget för dig.

Den tiden är förbi när man kunde nöja sig med den enkla routern som ofta ingår i internetabonnemanget. Ett hem fullt av smarta enheter kräver att routern bokstavligen har sina antenner ute och kan kommunicera med flera enheter samtidigt. Och om uppkopplingen ska bli bra i hemmets alla avkrokar kan ett mesh-nätverk med flera sammankopplade routrar vara vad som behövs. Mesh innebär att nätverket sprids via flera enheter som kommunicerar trådlöst med varandra. På så sätt kan nätverket nå alla rum i hemmet. Så länge det finns tillräckligt med nätverkspunkter och de kan ”se” varandra.

Den tredje generationen av Googles mesh-system, Google Nest Wifi, har fått ett ”Pro” som efternamn. Det beror inte på att produkten är avsedd för professionellt bruk, utan understryker helt enkelt att routrarna stöder Wi-Fi 6E (Google Nest Wifi hade bara Wi-Fi 5). Att Nest Wifi Pro är för hemmabruk framgår också när man öppnar lådan och hittar tre rundade enheter i minimalistisk, högblank vit plast.

Nest 3 produkt
Google Nest WiFi Pro är ren och skär enkelhet. Inga synliga antenner – och inga nördiga inställningar. (Foto: Google)

Internet i ny nordisk stil

Routrarna är så fullständigt oansenliga att de lär kunna glida in i vilken ”modern” inredning som helst. Vilket är bra, eftersom de ska stå framme för att få så bra räckvidd som möjligt. Under det inredningsvänliga skalet finns det sex antenner i varje router. Två för vart och ett av frekvensbanden som routern täcker: 2,4 GHz, 5 GHz och det nya 6 GHz-bandet som introducerades med Wi-Fi 6E.

Läs också Ta ett litet snack med mesh-routern Google Nest Wifi ger dig både mesh-router och smarthögtalare i ett.
Nest 4 bag 1
Det finns två Ethernet-portar på baksidan av routern plus en extra för att koppla in en enhet, till exempel en skrivare. (Foto: Google)

Google hävdar att en enda router täcker hem som är upp till 120 kvadratmeter stora. Och som tumregel lägger varje extra router till ytterligare 100 kvadratmeter. Nest Wifi Pro säljs i förpackningar om tre, vilket enligt Google som minst räcker till ett hem på upp till 320 kvadratmeter. I praktiken beror dock täckningen på antalet väggar och våningsplan som kan dämpa Wi-Fi-signalen och därmed begränsa räckvidden. Om man behöver bättre täckning kan man bara köpa till ännu ett paket med tre stycken routrar.

Backhaul

Kopplingen mellan routrarna sker med så kallad ”backhaul”, vilket är en kommunikationskanal som löper parallellt med det vanliga trådlösa nätverket. Som utgångspunkt används 6 GHz-kanalen, som alltså är nyheten i Wi-Fi 6E-standarden, för backhaul. Det innebär att man inte direkt utnyttjar den extra kanalen för att ansluta nya enheter. Men det är ett plus jämfört med den tidigare versionen, Nest Wifi, som bara stödde Wi-Fi 5 och inte hade någon dedikerad backhaul. Det går också att använda kabel mellan routrarna för backhaul, vilket frigör 6 Hz-kanalen för Wi-Fi-användning.

Annons
Nest 5 bag 2
Anslutningen mellan routrarna (backhaul) är trådlös, men du kan använda en kabel mellan dem – vilket frigör 6 GHz-bandet för trådlöst nät. (Foto: Google)

Enklaste installationen någonsin

Installationen av nätverket är den enklaste jag har varit med om! De tre enheterna i lådan är helt identiska, så man behöver inte oroa sig för förhållandet mellan router och accesspunkter. Man tar därför bara helt slumpmässig en enhet ur förpackningen, kopplar in den medföljande nätverkskabeln till en av de två Ethernet-portarna på routern och sedan till internetmodemet. Resten görs i Google Home-appen.

Inom några minuter känns routern igen av Google Home och anslutningen analyseras av routern. Det är ännu enklare att integrera flera routrar i systemet och bygga ett mesh-nätverk. Enheterna behöver bara anslutas till ström och sedan upptäckas av Home.

Mesh setup 1 Mesh setup 2
<
>
Installationen är den enklaste och mest användarvänliga vi har upplevt med någon nätverksprodukt. (Grafik: Google)

Google Home är nyckeln

Nyckeln till den enkla installationen är Google Home. Eftersom Wi-Fi hanteras av samma app som styr det smarta hemmet är integrationen perfekt från början. Om en enhet är kompatibel med Home kommer den att fungera med nätverket. Utan att man behöver tänka på någon installation med WPS. Faktum är att Nest Wifi Pro inte ens har någon WPS-knapp.

Man kan naturligtvis fortfarande lägga till en enhet – till exempel en dator, en mobiltelefon eller en TV – på det trådlösa nätverket utan att behöva lägga till den i Google Home. Det gamla hederliga sättet med nätverksnamn och lösenord fungerar fortfarande.

Nest 2
Google Nest Wifi Pro är helt oansenlig, på gränsen till elegant. (Foto: Google)

En stor familj

Användarvänlighet och integration är Nest Wifi Pro och Google Homes starkaste kort. En läxa som de uppenbarligen har lärt sig av Apple. Och som de upprepar i sina Pixel-telefoner, som håller på att utvecklas till en produktfamilj av telefoner, öronproppar, surfplattor och klockor.

Google Home är smart, men alla gillar inte att låta Google styra deras liv. Och om du inte har ett Google-konto och ett Google-styrt smart hem så är Google Nest Wifi Pro inget för dig!

Styrning via app

De flesta routrar har en egen app, som nästan kräver utbildning på systemadministratörsnivå för man ska förstå de finaste detaljerna. Inte här. Eftersom allt styrs via Google Home är användargränssnittet välbekant. Och man hittar bara de mest nödvändiga inställningarna. Men det räcker faktiskt för de flesta som behöver pilla med port forwarding, anslutningstyper och nätmasker. De flesta val görs automatiskt – och de verkar vettiga.

Nest wifi app 1 Nest wifi app 3 Nest wifi app 2 Nest wifi app 4
<
>
Appen ger en tydlig och användbar översikt över hastighet och dataförbrukning, som faktiskt går mer på djupet än ”nördigare” routrar. (Grafik: Google)

Den enda ”avancerade” inställningen man stöter på direkt är prioritering av enheter. Google Nest Wifi Pro klarar inte fast prioritering av bandbredden inbördes mellan olika typer av trafik. Men med ett par tryckningar i appen kan man ge en av enheterna i nätverket högre prioritet i upp till åtta timmar. Till exempel om tonårssonen vill vara med i en extra viktig League Of Legends-turnering på lördag kväll.

Även om alternativen är få så för appen en förvånansvärt noggrann statistik över de anslutna enheternas dataförbrukning och internethastighet. Det är en bra överblick som få andra routrar för hemmabruk ger.

Hastighet

Routrarna är ganska snygga i hyllan, men det finns bara en enda anledning till att man skaffar ett mesh-nätverk – och det är att få hög internethastighet i varenda liten avkrok i alla rum.

Läs också Häftigare mesh-nätverk hittar du knappast Visst kostar det mycket pengar. Men om du vill ha det snabbaste och bästa mesh-nätverket är Asus den nya kungen.

Google Nest Wifi Pro levererar varorna lika mycket som man kan hoppas på med tanke på prislappen. Vi lyckades inte på något ställe och vid någon tidpunkt få ut full fart från fiberanslutningen (ca 900 Mbit/s), men i snitt uppmättes en halv gigabit i hela hemmet. Och till och med i det mest avlägsna rummet sjönk inte hastigheten under 250 Mbit/s. Alldeles intill routern nådde hastigheten upp till strax under 780 Mbit/s.

Hastighed 3 Hastighed 2 Hastighed 1
<
>
Hastigheten vid routern, där signalen är starkast, uppmättes till nästan 800 Mb/s av cirka 900 Mb/s möjliga. Det är tjusigt. Och även i hemmets yttersta hörn fanns det mer än 250 Mb/s. Det är fint. (Foto: Google)

Anslutningshastigheten är alltså inte riktigt lika hög som med det betydligt dyrare Asus ZenWiFi Pro ET12, som är det snabbaste mesh-systemet vi har testat hittills. Men Nest Wifi Pro kommer väldigt nära. Inte minst med tanke på att priset för två Asus mesh-enheter är dubbelt så högt som ett paket med tre av Googles routrar.

Slutsats

Google Nest Wifi Pro är inte det snabbaste Wi-Fi 6E mesh-systemet på marknaden. Men priset per router är bara en tredjedel av det dyraste. Och man kan utan problem få tillräckligt bra täckning för att streama 4K-video i hemmets alla vrår. Under förutsättning att internetuppkopplingen in i huset är tillräckligt snabb. Vi testade systemet med en 1 Gbit/s fiberanslutning, vilket var optimalt. Hade mesh-nätverket varit långsammare så hade nätverksanslutningen varit bortkastad. Och med en långsammare nätverksanslutning hade routerns kapacitet varit bortkastad. Installationen är den enklaste vi har sett för någon router hittills och integrationen med Google Home är perfekt – så länge du är villig att lägga ditt liv i händerna på Google.

Karakter
Google Nest Wifi Pro
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Pekskärm överallt

Ljud & Bild