TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Sonos Era 300

Spännande takter från Sonos

Årets kanske mest hajpade talare har besökt testrummet. Sonos Era 300 representerar en ny våg inom 3D-musikuppspelning, med ett ljud som kan framkalla allt från gåshud till illamående ...

Av / 2023-03-27 - 15:00
Sonos Era 300

Ljud & Bild tycker

  • Era 300 levererar ett kraftfullt och dynamiskt ljud med potent bas, och skapar en tredimensionell ljudbild som är oväntat stor från en så kompakt högtalare.
  • Även om Era 300 stöder Dolby Atmos-musikuppspelning behöver man fortfarande en kompatibel Sonos-soundbar för att spela upp filmer och serier i Atmos-format.

Sonos tillhör inte tillverkarna som spottar ur sig dussintals nya produkter varje år, så när det väl kommer något nytt är det oftast ganska genomtänkt och välfungerande. Sonos är sällan först med det allra senaste, men vissa av produkterna sätter ändå standarden i sin klass. Man skulle kunna säga att Sonos påminner lite om Apple på det sättet.

Den nya högtalaren Era 300 är ganska intressant ur den synvinkeln. Genom möjligheten att spela 3D-surroundljud – även känt som immersive eller spatial audio – är detta på många sätt en direkt konkurrent till Apples egna Homepod-högtalare.

Nu har Sonos slagit sig ihop med just Apple för att ta Spatial Audio till de stora massorna. Era 300 är den första fristående högtalaren, bortsett från Homepod, som får tillgång till musik i Dolby Atmos-format från streamingtjänsten Apple Music.

Vi stiftade först bekantskap med Era 300 när den lanserades i Köpenhamn, men nu har vi haft högtalarna för test under en längre period. Vi kan avslöja att en Era 300-högtalare låter alldeles utmärkt, medan två högtalare ger speciella ljudupplevelser som kan få även inbitna hifi-entusiaster att höja på ett ögonbryn eller två.

För sällan har väl uttrycket ”stort ljud från en liten högtalare” varit mer passande.

Annons
Läs också HomePod är den nya stereon Den större HomePod-högtalaren är verkligen engagerande att lyssna på – och den lyssnar på dig. En är bra, två är bättre!

Sonos Era 300

Med högtalarelement på framsidan, ovansidan och på båda sidor har Era 300 ungefär samma konstruktion som en modern soundbar, fast inklämd ett kompakt format. Högtalaren kan spela på egen hand eller kopplas ihop till stereopar. Tanken är att återge musik i surroundformat, eventuellt även filmljud.

Era 300 kan dessutom användas som bakhögtalare i ett större surroundsystem, tillsammans med soundbar-högtalarna Arc eller Beam. Då kan man få ett surroundsystem med upp till 7.1.4 kanaler. Många Sonos-användare har efterfrågat just en sådan högtalare. I den här delen av testet bryr vi oss dock mest om musikdelen.

Sonos Era 300 Side White 1 scaled
Kabinettet är gjort av återvunnen plast, med en säregen ”timglas-form” som smalnar av in mot mitten för att ge högtalarelementen rätt vinkel. (Foto: Sonos)

Spatial Audio: Framtidens musikformat?

Vi har vant oss vid att höra filmer med surroundljud på biografer och i hemmabion under många år, men musik har i stort sett hållit sig till stereo. Men 3D-surroundljud börjar på allvar få fotfäste även i musikbranschen.

Spatial Audio (rumsligt/rumsanpassat ljud), eller immersive audio som det heter på fackspråk, handlar om musik som är inspelad eller mixad i surroundformat för att ge en större och ”rymligare” känsla. Den är skräddarsydd för att utnyttja möjligheterna med moderna högtalare och hörlurar.

En av pionjärerna inom området är faktiskt norsk: Morten Lindberg från musikproducenten 2L/Lindberg Lyd har producerat uppslukande ljudinspelningar i ett antal år, och till och med vunnit en Grammy för det.

Lindberg säger att Dolby Atmos det mest utbredda surroundljudformatet och används av bland annat Tidal, Amazon och Apple Music i deras Spatial Audio-kataloger. Spotify ligger ett steg efter, men de kommer också ikapp så sakteliga.

Morten Lindberg 2L studio (2) Morten Lindberg 2L studio Morten Lindberg 2L studio (3)
<
>
– Musik producerad i Immersive audio öppnar helt andra kreativa möjligheter än stereo, säger Morten Lindberg från norska 2L. Lindberg har vunnit Grammispriser och otaliga nomineringar för sina utgivningar. (Foto: Audun Hage)

Kort sagt – det här är ett spännande nytt område där både musikindustrin och teknikjättar som Apple vill ha sin del av kakan. Men för att Spatial Audio ska bli en kommersiell framgång krävs innehåll. Just nu släpps det mycket ny musik i surround, bland annat av kända nordiska artister som Astrid S och Lukas Graham. Flera av de stora skivbolagen håller på att remixa sina backkataloger i det nya formatet, och Sonos har alltså en av de första högtalarna som kan utnyttja detta fullt ut.

Sonos Era 300 Hero Horizontal White scaled
Era 300 är full av sammanlagt sex högtalarelement – fyra diskanter och två bas/mellanregister – som skickar ljudet framåt, uppåt och åt sidorna. (Foto: Sonos)

Era 300: Inställningar och anslutningar

Högtalarna är lätta att hitta och installera via Sonos-appen, där man även hittar nästan alla populära musikstreamingtjänster. Där kan man lägga till högtalaren i ett visst rum och para ihop den med andra Sonos-högtalare. Till stereo eller surround behöver man ännu en identisk Era 300-högtalare.

Förutom Wi-Fi och AirPlay har Era 300 Bluetooth-anslutning och USB-C. Man kan även koppla in sin skivspelare, men då behöver man en Sonos Line-in-adapter som säljs separat.

Vad Era 300 däremot saknar är HDMI-ingång för TV-ljudet och det går inte heller att skicka TV-surroundljud från en Apple TV, som man kan göra med Homepod. Vill man ha fullt hemmabioljud med Dolby Atmos behöver man därför en kompatibel Sonos-soundbar.

Behöver lite andrum

Era 300 är enkel att placera, så länge man tar hänsyn till att högtalarna behöver lite luft runt sig. Enligt Sonos ska den ha minst 60 centimeters fri luft ovanför och 20 centimeter på sidorna för att elementen ska fungera som tänkt. Det är alltså dumt att ställa den i en bokhylla. Och om högtalarna ska hängas upp nära taket rekommenderar Sonos att de vänds upp och ner så att elementen på toppen pekar nedåt.

Sonos Era 300 Sonos App scaled
Appen är enkel och tydlig att använda, även om det kan vara irriterande att behöva avbryta musiken varje gång högtalarna eller systemet behöver en mjukvaruuppdatering. Men när allt är inställt fungerar det oftast smidigt. (Foto: Sonos)

Inbyggt Trueplay

När man har hittat en bra placering är det en god idé att köra Trueplay, som är Sonos egen rumskorrektion. Högtalarna skickar sedan ut testsignaler som mäter frekvensgången i rummet.

Nytt för Era-serien är att man kan använda högtalarnas inbyggda mikrofoner för Trueplay. Man är därför inte beroende av att vifta runt med en iPhone i rummet för att göra en akustisk rumsanpassning. Även om detta fortfarande rekommenderas för att få den absolut bästa kalibreringen.

När högtalaren är installerad och justerad har man fortfarande möjligheten att använda tonkontroller för bas/diskant och slå på och av loudness. Vi hade gärna sett en mer avancerad equalizer eller fler ljudlägen att välja mellan. Men ibland kan det vara lika bra att lämna kontrollerna ifred och bara lyssna på musiken.

Sonos Era 300 Living Room scaled
(Foto: Sonos)

Ljudkvalitet med en Era 300

Hur låter det då i praktiken? Vi hörde som sagt Era 300 första gången på en demo i Köpenhamn, men det var en kort session med ett fåtal låtar i ett obekant rum. Nu har vi fått chansen att leka med högtalarna på vår hemmabana, i flera olika lyssningsrum. Och låt oss börja med att säga att Era 300 fann sig väl tillrätta!

Era 300 åstadkommer ett stort, luftigt och fylligt ljud som är lätt att gilla direkt. Till en början kan det verka lite diffust, i och med att det inte verkar komma så mycket direkt från högtalaren utan mer från omgivningen. Men sättet som ljudet fyller rummet på kan vara riktigt fascinerande.

Klangbalansen är neutral, utan för mycket som sticker ut. Vi är extra imponerade av diskanten som är väldigt luftig och fint upplöst – ett steg upp från vad vi tidigare hört från Sonos-högtalare som One och Five. Röster och instrument framträder väl. Mellanregistret är på den neutrala sidan, men kanske lite tunt.

Basåtergivningen är riktigt bra: Sonos har inte fallit för frestelsen att göra den för svulstig och överdriven. I stället får vi en fast och fin, rytmiskt precis bas som genast får oss att stampa takten. Och den kan spela ganska högt utan att verka ansträngd. Som de flesta högtalare har den ändå nytta av lite ”draghjälp” från de omgivande väggarna, vilket hjälper till att förstärka basen

Två Era 300 med rumsanpassat ljud – wow!

En Era 300 fungerar bra för bakgrundsmusik, men det är när vi kopplar in en Era 300 till bredvid som stora saker börjar hända.

Om du är typen som föredrar aktivt lyssnande är det definitivt värt att satsa på två högtalare och placera dem symmetriskt precis som du hade gjort med vanliga stereohögtalare.

Med den här konfigurationen har man i praktiken två Dolby Atmos-kompatibla högtalare, som delar på uppgifterna att sprida ljudet uppåt och åt sidorna, samtidigt som man får en ”fantom”-centerbild mellan högtalarna. Och det låter helt enkelt häftigt!

Musik producerad i surround öppnar för helt andra kreativa möjligheter än stereo. Studioteknikerna kan i större utsträckning forma ljudbilden som de vill och välja om de olika höjd- och surroundkanalerna ska bidra med direkta instrumentljud eller bara lite extra känsla av rymd. De kan placera dig långt bak i konsertsalen eller nära orkestern om de vill. Och med rock, pop och elektronisk musik finns det ännu mer utrymme att experimentera med exempelvis subwoofer-kanalen.

Apple Music har flera ”Made for Spatial Audio”-spellistor där man kan höra hundratals låtar i det nya ljudformatet. Allt från fräscha nyinspelningar till remixade klassiker. Det varierar mellan coola konverteringar, gjorda med respekt för originalet, till andra som kan kallas för rena helgerån. Det finns låtar som man helt enkelt inte får pilla på!

Under vår tid med Era 300 upplevde vi allt från gåshud till illamående på vissa låtar, utan att det nödvändigtvis var högtalarnas fel. Kolla in några av dina gamla favoriter när du får chansen, så förstår du vad vi menar.

Bland de bra Atmos-inspelningarna är det värt att lyfta fram Tuvayhun från norska Kim Andre Arnesen (producerad av 2L). Inspelningen gjordes i Nidarosdomen i Trondheim med en distinkt mikrofonuppställning. Det är helt fascinerande hur mycket av katedral-klangen man får hem till vardagsrummet!

TUVAYHUN e1679848817118
(Foto: Sonos)

De två högtalarna lyckas skapa en ljudbild med betydligt mer rumsinformation, rörelser och mer exakt placering av röster och instrument än vad vi är vana vid från traditionella stereohögtalare och tvåkanalsljudspår.

Ljudbilden är också ett nummer större än med Apples Homepod-högtalare, presentationen är betydligt bredare och mer tredimensionell.

Med popmusik som Astrid S Side Effects kan vi bokstavligen höra effekterna från sidorna. Astrids sångröst är väl centrerad i mitten längst fram, medan delar av refrängen och kören tydligt verkar komma från sidorna och bakifrån i rummet.

Hur är det med vanlig stereo?

Därmed inte sagt att Era 300 är lika suverän på alla områden. När vi spelar vanlig stereo finns det inte så mycket rumsinformation tillgänglig, ljudbilden krymper och fokuseras mer framåt.

På riktigt krävande bastung musik, som hiphoplåtar med djup synthbas, kan det också låta lite ihåligt och tamt. Vi gissar därför att många kommer att vilja lägga till en Sub eller Sub Mini någon gång.

Naturligtvis finns det också mer renodlade hifi-högtalare där ute som kan utmana Sonos på ren ljudkvalitet. Ett par Argon Audio Forte A5 har ett mycket fylligare, mer utåtriktat mellanregister och ännu finare upplöst diskant. Och det är ingen tvekan om att KEF LSX II, vår referens i kompaktklassen, har ett ännu skarpare och mer punktformat stereofokus. Dem kan du dessutom koppla direkt till TV:n via HDMI.

Vi får inte heller glömma dagens Five, toppmodellen från Sonos, som kan spela högre med ännu saftigare dynamik, starkare och djupare bas. Men inte med samma holografiska känsla som Era 300. Det skulle därför inte förvåna oss om Sonos har en ”Era 500”-storebror i sina framtidsplaner.

Sonos Era 300 Home Theater 2 scaled
(Foto: Sonos)

Och hemmabio?

Två stycken Era 300 låter också mycket större och tuffare på musik än vad en enda Sonos Arc soundbar kan. Därför är det lite synd att Sonos inte låter oss använda högtalarna för att återge filmsurroundljud på egen hand, som man kan med musik.

Här har Sonos-högtalarna en brist jämfört med Homepod, som kan återge Atmos-hemmabioljud när den kopplas direkt till en Apple TV.

För att kunna utnyttja Era 300 fullt ut i filmsammanhang krävs det att du har en Sonos-soundbar (antingen Arc eller Beam Gen 2) och använder dem som bakhögtalare.

Vi har så klart testat det också och precis hur bra det fungerar kan du läsa på ett annat ställe här på ljudochbild.se. Häng med de närmaste dagarna!

Slutsats

Sonos Era 300 är en högtalare som kan bli väldigt populär i framtiden. Tack vare en imponerande stor, bred och fyllig ljudbild gör den ett fint jobb som musikspelare i flera olika rum. Men det är när vi kopplar ihop två högtalare som de verkligen kommer till sin rätt.

Då levererar de en ljudbild som är oväntat stor från så kompakta högtalare. Vanlig tvåkanalsstereo kan helt enkelt verka lite tråkig och platt efter du har hört två Era 300 spela musik i Dolby Atmos-format!

Med styckpriset 5 000 kronor, och dubbelt så mycket för ett par, är Era 300 fortfarande en relativt dyr högtalare. Därför är det lite synd att man även måste punga ut med en Sonos-soundbar för att kunna utnyttja dem fullt ut för filmljud. Vi tror nämligen att Era 300 kan bli väldigt populära även som rena musikförmedlare, och då vill man ju helst ha dem stående längst fram i rummet, inte längst bak!

Karakter
Sonos Era 300
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Dynamit i bokhyllan

Ljud & Bild