Jag pratade nyligen med en tjej som berättade att hon var missnöjd med högtalarna hon just köpt. Hon föredrar kvinnliga singer/songwriters à la Ane Brun, Sophie Zelmani, Sarah McLachlan och Tori Amos, så högtalarna måste ha ett bra övre mellanregister och en fin upplösning i diskanten. Och på det området var hon nöjd med högtalarna. Men hon blev desto mer besviken när hon satte på partymusik med The Prodigy eftersom högtalarna saknade energi i basen. Hon funderade därför på vad hon skulle byta till.
Det är en riktigt svår fråga att svara på – i synnerhet om man lever på studentbudget, som var fallet här. Det är snudd på omöjligt att hitta en högtalare som kan kombinera två sådana olika egenskaper för under fem tusen kronor. En mindre stativhögtalare fixar kvinnorösten, men inte basen. Och en billig golvhögtalare har som regel för mycket egenresonanser från kabinettet för att kunna ha en frigjord spelstil i mellan- och diskantregistret. Oftast måste man närma sig 10 000 kronor för att uppfylla minimikraven som kännetecknar en riktigt bra allroundhögtalare.
Både kvalitet och kvantitet
Alla håller nog med om att 8 000–10 000 kronor är en hel del pengar att punga ut med. Men för ett par solida golvhögtalare betyder det den övre budgetklassen. Visst finns det gott om mycket billigare golvhögtalare, men vill man ha ett bra ljud och rikligt med bas så anser vi att det är minst så här mycket man måste betala. Först i den här klassen kan man få tonkvaliteten från en riktigt bra stativhögtalare i kombination med en utökad basrespons som man inte kan få med mindre krabater. Det beror främst på att billigare högtalare har för tunna kabinett, och att de därför har för mycket egenresonanser som förstör ljudkvaliteten. Men det beror också på att delningsfiltret i en mer påkostad högtalare är mer exakt, plus att högtalarelementen naturligtvis arbetar mer precist. Men kabinetten är ändå inte så styva att man är helt befriad från egenresonans, för utöver styv MDF krävs det noggranna beräkningar och gott om tid för finjusteringar – med tillhörande utvecklingskostnader. Därför är detta bara förbehållet ännu dyrare högtalare.
Två engelsmän
Testets två golvmodeller är utvecklade i England (men tillverkade i Kina). De är ungefär lika stora och är av typen 2,5-vägshögtalare. Det betyder att ett baselement återger basregistret och ett annat både bas- och mellanregistret. De två elementen överlappar alltså varandra i basregistret. Jämfört med en konventionell trevägskonstruktion är fördelen ofta en mer homogen övergång mellan bas- och mellanregistret, vilket ger en bättre musikalisk helhet.
Monitor Audio Silver RS6
Det sjätte sinnet
Den här högtalaren från Monitor Audio kommer från serien ovanför BR6, och vi har varit nyfikna på den ända sedan lillebror fick epitetet ”Bäst i test” i april.
B&W DM684
Gör få fel
Den som vill ha ljudkvaliteten från testvinnaren DM683 fast i en billigare och mindre form, bör låna ett öra till lillebror. DM684 är nämligen en riktigt bra allroundhögtalare!
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser