Varje gång en dator uppdateras handlar det i stort sett om en enda sak: en lite snabbare processor. Så verkar det vara med den nya 2022-modellen av iPad Pro också, läser man i specifikationerna så är det inte lätt att se några andra förbättringar.
Men de finns där – och inte bara på detaljnivå heller.
Den mest uppenbara förbättringen är processorn. Som här är Apples senaste 5nm M2-processor, fortfarande med åtta processorkärnor men nu med tio GPU-kärnor och upp till 35 procent bättre grafikprestanda.
Högre prestanda i processorns Media Engine och fler grafikkärnor innebär också att iPad Pro kan användas för betydligt mer krävande bild- och videoredigering, till exempel 4K-innehåll, även i Apple ProRes och med med Dolby Atmos-ljud. För Pro-modeller med minst 256 GB, märk väl.
Det finns bara en hake: Apple ProRes verkar inte ha stöd i kamera-appen på surfplattan. Ännu så länge måste man använda en tredjeparts-app, till exempel den synnerligen användbara Filmic Pro, för att utnyttja att surfplattan kan redigera Apple ProRes-inspelningar.
BlackMagic Designs DaVinci Resolve är en annan app som snart kommer till iPad och som stöder ProRes.
Flygande Apple Pencil
Till dess är prestanda i fokus. För i stort sett allt annat är likadant som i 2021-modellen. iPad Pro finns fortfarande i två storlekar, 11 och 12,9 tum. Med miniLED-skärm som stöder ProMotion, variabel uppdateringsfrekvens från 24 till 120 Hz och utökad P3-färgrymd.
Skärmen är ytterst skarp tack vare fler än 10 000 mini-LED fördelade på 2 596 zoner över hela skärmytan och en maximal ljusstyrka på 1600 nits.
Det enda nya är en snygg lösning för Apple Pencil 2, som jag först trodde var en gimmick. Men som visade sig vara mycket mer användbar än jag hade föreställt mig.
På 2022-modellen av iPad Pro behöver man bara hålla pennan nära skärmen, inom 12 millimeter från skärmytan. Då upptäcker iPaden att en Apple Pencil finns i närheten och de flesta appar reagerar med en förhandsgranskning av inställningen. Flikar kan öppnas när pennspetsen är i närheten och stängas när pennan dras bort, och så vidare.
iPad med iPadOS 16 har också stöd för Stage Manager, som gör multitasking lite enklare. Nu kan man äntligen ha flera appar öppna samtidigt och se dem i en rad med flikar vid sidan av den aktiva appen. Man kan också växla mellan appar genom att placera den aktiva överst och de inaktiva i bakgrunden. iPadOS 16 på iPad Pro stöder även extern 6K-skärm ansluten via USB-C.
Prestandatest
I de flesta appar går det knappt att märka att M2-processorn är snabbare än föregångaren med M1-processor. Man måste använda någon av de mer krävande apparna och då pratar vi genast om sådana som Capture One, Adobe Photoshop, Affinity och Pixelmator. Alltså appar för kreativa användare som håller på med bild- och videoredigering, bland annat.
Ska man ha en iPad för att surfa med eller titta på filmer och TV-serier så är en iPad Air ett bättre val.
Men då får man inte prestanda i laptopklassen.
I vårt Geekbench 5-test visar det sig att 2022-modellen är lite snabbare. I singlecore-testet är skillnaden inte stor jämfört med 2021-modellen, men i multicore-testet får den nya Pro-modellen 8 482 poäng och i Compute-testet 33 231. Det är åtminstone på papperet en förbättring, men hur är det i praktiken?
Att starta appar som Capture One och Photoshop går inte snabbare än tidigare, men uppgifter som att lägga på filter och lager känns snabbare. Att sätta ihop 4K-inspelningar är lika enkelt som tidigare, men att lägga till och spara ändringar går mer sömlöst. Och efteråt spelar iPaden upp 4K-filmerna utan några synliga artefakter eller hackningar.
Hur är det med kamerorna?
De har inte ändrats och är samma 12-megapixelkameror på baksidan och framsidan. Den ena på baksidan är en vidvinkelkamera med 2x zoom och den andra en ultravidvinkelkamera. Bredvid sitter en blixt och Apples Lidar-skanner som kan användas för att visa objekt i AR – utökad verklighet – på skärmen. Det kan till exempel vara demonstration av en möbel i AR som visar hur den kommer att se ut i vardagsrummet.
iPad Pro eller MacBook Pro?
Är man i valet och kvalet mellan en ny iPad Pro och en MacBook Pro så finns det några väldigt uppenbara skillnader som betyder mycket för vad man kan använda dem till. iPadens pekskärm och penna ger möjligheter som man inte får med en laptop som MacBook Pro.
Surfplattan är utbyggbar med tillbehör som ett vanligt tangentbord eller ett med styrplatta. Så kallat Magic Keyboard. Då ser iPaden nästan ut som en MacBook, fast med färre anslutningar. Nämligen en enda: USB-C med Thunderbolt 4. Som är mer än tillräckligt snabb, men gör att man inte kan ladda när de 9–10 timmarnas batteritid går mot sitt slut utan att koppla bort några andra enheter.
iPaden saknar också kortläsaren och HDMI-utgången som man hittar på en nyare MacBook Pro.
Men man får inte glömma att med samma M2-processor och integrerat minne med 50 procent snabbare minneshastighet (upp till 16 GB på iPad Pro med mer än 512 GB) kommer skillnaden i prestanda i många praktiska fall inte att märkas.
En bonus man kan få med iPad Pro är kombinationen av Wi-Fi 6 och 5G. Då kombinerar man snabb Wi-Fi-åtkomst med tillgång till 5G-nätet och kan vara uppkopplad var som helst.
Slutsats
Det största minuset med 2022-modellerna av iPad Pro är den rejäla prisökningen. Den har gjort en fullmatad iPad Pro 12,9 med 2 TB lagring och 5G dyrare än en MacBook Pro med 14-tums Retina-skärm och 2 TB lagring. Och det är innan du har köpt ett tangentbord till iPaden. Trots detta går det inte att förneka att 2022-versionen av iPad Pro i 12,9-tumsformat är ett formidabelt verktyg för kreativa proffs som behöver ett kraftpaket i ett behändigt format.
Apple iPad Pro 12,9 (2021)
En helt grym surfplatta för tjocka plånböcker
Apples M1-processor har gjort monstret iPad Pro ännu mer monstruös.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser