Danska Steelseries har gång på gång visat oss att gaming-utrustning inte behöver se ut som leksaker. Märket har gjort massor av headsets med ”vuxen” design – och i en kvalitet som har påmint om hifi-hörlurar. När jag testade toppmodellen Arctis Pro Wireless för tre år sedan gick jag till och med så långt som att säga att det var svårt att komma på något som kunde göras bättre. Men det kunde minsann Steelseries ingenjörer …
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless är toppmodellen i den nya Arctis Nova-serien som ersätter Arctis-serien. I egenskap av ”Pro”-modell har detaljerna visats extra hänsyn. Huvudbygeln är gjord av metall i stället för plast och öronkuddarna är stora och mjuka och täckta med konstläder. Liksom tidigare Steelseries-headset är designen diskret och elegant. Vilket är samma sak som ”svart-på-svart”. Om man vill ha ett mer personligt uttryck kan de runda magnetiska skydden på öronkåporna och bandet under huvudbygeln bytas ut mot varianter i starka färger.
Om du vill ha blinkande RGB-ljus som följer takten i spelets ljudspår så ska du inte välja Arctis Nova Pro Wiress, eftersom den inte har några ljuseffekter alls. Det hittar du å andra sidan hos flera andra medlemmar av Arctis Nova-familjen.
Mångsidig kontrollbox
Headsetet är trådlöst, men det ingår en liten kontrollbox som man har på skrivbordet och där man kan styra de upp till fyra ljudkällorna som kan anslutas. Boxen har två USB-C-ingångar för ljud från dator eller konsol samt två analoga minijack-ingångar som kan användas med äldre konsoler utan USB-anslutning. En enda vridknapp och en OLED-display hanterar alla inställningar, val av ljudkällor och volymkontroll. Det är förhållandevis överskådligt, men kontrollboxen är nästan för liten och för platt för att den ska vara bekväm att använda.
Ljudet överförs trådlöst mellan headsetet och kontrollboxen. Detta sker med Steelseries egen trådlösa 2,4 GHz-standard. Anslutningen sker praktiskt taget utan fördröjning. Och den är i 24 bit/48 kHz-upplösning.
Boxen har även en inbyggd laddare för headsetets batteri. Man får med två batterier, det ena kan laddas när det andra sitter i headsetet. På så sätt får man aldrig slut på ström. Åtminstone bara de få sekunder det tar att byta batteri. Ett batteri räcker i ungefär 20 timmar, beroende på om man använder brusreducering eller inte.
Kan användas som hörlurar
Förutom trådbundna anslutningar kan man parkoppla Bluetooth-ljudkällor som mobiltelefoner till kontrollboxen. Och slutligen kan man para ihop själva headsetet med mobiltelefonen, så att man kan använda det som trådlösa hörlurar på språng.
Mikrofonen sitter på en – väldigt – mjuk och smidig svanhals som kan skjutas in helt och hållet i den vänstra öronkåpan.
Inbyggd brusreducering
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless har inbyggd elektronisk brusreducering (ANC), så att man slipper bli distraherad av andra spelare runt omkring sig. Skulle man ändå vilja hänga med i vad som sägs i teamet finns ett transparancy mode, där ljudet från omgivningen skickas in i öronkåporna med hjälp av mikrofonerna.
Steelseries är inte det första märket som har automatisk brusreducering (ANC) för gaming, men systemet fungerar felfritt och i kombination med de andra funktionerna, inklusive 360-graders surroundljud och steglös mixning av chattljud, är Steelseries Arctis Nova Pro Wireless ett av de mest avancerade spelheadseten hittills.
Styrprogramvaran i Arctis Nova-serien heter GG och ljuddelen heter Sonar. Det senare ger möjlighet att anpassa ljudet, både till varje enskilt spel och en generell anpassning till headset och personlig smak. En 10-bands parametrisk equalizer finns tillgänglig för varje inställning! Alltså en EQ-funktion där man kan välja arbetsfrekvens, bandbredd och nivå för var och en av de 10 områdena. Det är en extremt flexibel inställning! Utöver detta kan mikrofonens frekvensgång justeras med en 10-bands grafisk equalizer. Sonar stöder naturligtvis virtuellt surroundljud i 7.1-kanaler.
Upplöst och rent ljud
Alla de många finesserna och funktionerna skulle inte vara till stor nytta om ljudkvaliteten inte matchade ambitionsnivån. Men det gör den. Ljudet är upplöst och klart, och basen är djup och kraftfull men ändå torr. Mellanregistret är mer betonat än i hifi-hörlurar, men ljudet är rent vilket gör det lättare att höra små rörelser omkring dig. Om du föredrar ett mindre markant tydligt mellanregister kan det justeras med ovan nämnda parametriska EQ.
Konkurrenter
Få andra headset är så dyra som Arctis Nova Pro Wireless, så antalet likvärdiga konkurrenter är likaså begränsat. Audeze Mobius har ännu bättre ljud och dessutom det unika virtuella högtalarljudet. Men det är trådbundet och inte alls lika flexibelt. Bang & Olufsen Portal PC är lika lyxigt men har mycket färre funktioner – och kostar ännu mer.
Slutsats
Steelseries Arctis Nova Pro Wireless tänjer på gränserna för spelheadset. Inte bara när det gäller kvaliteten utan även priset. Antalet ännu dyrare spelheadset vi har stött på kan räknas på ena handens fingrar. Lyckligtvis har pengarna inte lagts på guldpläterade kablar med isolering av änglahår, utan på den mest omfattande uppsättningen funktioner jag har sett hittills på ett spelheadset. Sist men inte minst är själva headsetet så läckert byggt att bara Bang & Olufsen kan göra det bättre.
Sammantaget gör detta Steelseries Arctis Nova Pro Wireless till ett självklart val om du letar efter det bästa och mest mångsidiga spelheadsetet, utan att snegla snålt på sådana petitesser som priset.
Hej!
Ser att det finns en version för PC/PS5 och en för PC/XBOX.
Vad är det som gör att man måste välja från en av konsolerna?
Mvh
Hej Robin
Det er et spørgsmål om komptabilitet i USB-forbindelsen. Og sandsynligvis også i surround-lydsystemet.
Tack för svar John!
Trevlig kväll