Även om bilar med förbränningsmotor kommer att fortsätta tillverkas i framtiden är det ingen tvekan om att det är smartare att välja en elbil. Fördelarna uppväger i hög grad nackdelarna och det är inte många som verkligen inte kan välja elbil när den gamla ska bytas ut.
En av de största anledningarna till att många väljer en elbil framför en bil med förbränningsmotor är ekonomin. Det är helt enkelt billigare att köra elbil. Elbilsägare har lägre utgifter eftersom det är billigare att serva en elbil. Trots höjda elpriser är det fortfarande mycket billigare att köra elbil.
Dessutom kostar biltullarna mindre. Och framför allt har elbil inga lokala utsläpp, den är tyst, och den kommer in i så kallade gröna zoner i städer där bilar med förbränningsmotor inte får köra.
Ekonomi och miljö är självklart goda skäl att välja elbil, men exakt vilken man ska välja kan vara svårt att ta reda på.
Elbilar i alla storlekar och prisklasser
Många tittar på priset, räckvidden och förstås storleken när de väljer elbil. En 25årig singel med jobb i stan har ett helt annat behov än en småbarnsfamilj som bor utanför stan. Små stadsbilar som Fiat 500 Electric kombinerar ett litet fotavtryck med en bra räckvidd och passar utmärkt för 25-åringen. Småbarnsfamiljen behöver en större bil, som Tesla Model Y eller Volkswagen iD.4.
Det finns små elbilar med bra räckvidd, men priserna går upp i takt med att behovet av en större bil uppstår. De flesta elbilar har inga problem att nå en räckvidd på 30 mil, och de senaste modellerna har för det mesta en reell räckvidd på mellan 350 och 450 km. Några få med mycket hög batterikapacitet klarar mer än 500 km.
Innan man köper en elbil är det klokt att bestämma hur lång räckvidd man behöver. Hur snabbt man kan ladda är också viktigt, eftersom det är stor skillnad i laddhastighet. 50 kW tar mycket längre tid än 150 kW när man ska ”tanka” en elbil.
Om man har en möjlighet rekommenderar vi starkt att man installerar en väggladdare hemma. Då kan man få från 7,4- till 22 kW-laddning, beroende på elnätet. Har man rätt elavtal kan man ladda billigt på natten och vakna till en uppvärmd och färdigladdad elbil.
De allra bästa
Här har vi samlat de allra bästa elbilarna vi har testat under det senaste året i tre storlekar och prisklasser. Det finns ännu fler, och vi har testat sådana också, men här har vi valt ut klasserna som vi tycker är de bästa alternativen
Tips för nya elbilsägare
Räckvidd
Det dyker hela tiden upp snabbladdare längs vägarna, vilket dämpar ”räckviddsångesten” betydligt. Ta reda på hur långt du brukar köra så ser du snabbt om du behöver 50 mils räckvidd eller om du klarar dig med 40 mil. Kom ihåg att den reella räckvidden bestäms av yttertemperatur, hastighet, körstil, körförhållanden och last. Taklaster som en full takbox minskar räckvidden mer än om du packar smart i bagageutrymmet. Husvagn? Räkna med en halvering av räckvidden.
Laddning
Det är minst lika viktigt hur snabbt du kan ladda batteriet. Därför ska du leta efter hur mycket ström bilen kan ta emot – inte bara i teorin, utan i praktiken. Vår erfarenhet är att 200 kW-laddningshastighet ofta är mycket lägre. Det beror på flera saker, men laddningskurvor kommer alltid att se ut som en bergstopp, där laddningen av ett batteri med upp till 200 kW i laddkapacitet brukar starta på 80 kW, maxar vid ungefär 170 kW och sedan sjunker under 50 kW när batteriet är nästan fulladdat. Vårt råd är att titta på laddningskapaciteten, som bör vara gott och väl 100 kW för ett litet batteri, och minst 150 kW för ett större.
Spara ström
De flesta elbilar har ett ekonomiprogram som sparar ström. Då sänks effekten, luftkonditioneringen dämpas och vissa funktioner stängs av. Men det smartaste man kan göra är att köra mjukt och defensivt. Hårda accelerationer är kul, men slukar ström. Detsamma gör höga hastigheter. Kör du i 110 km/h i stället för 90 km/h så stiger naturligtvis strömförbrukningen och har du en takbox får du räkna med ännu högre förbrukning.
Lastkapacitet
Platsen i kupén och bagageutrymmet är viktigt för många. Vissa elbilar har bagageutrymmen både bak och fram (en så kallad ”frunk”) vilket utökar bagagevolymen. Medan vissa klarar sig med 300 liter behöver andra mer än 500 liters utrymme. Men lastvikten är lika viktig. På grund av batteriet är elbilar tyngre än motsvarande med förbränningsmotor och många av dem har en begränsad lastkapacitet i kilo. Kolla hur mycket du kan lasta i kilo, inte bara i liter, så slipper du köpa fel.
Bekanta dig med operativsystemet
En väsentlig skillnad mellan elbilar och andra bilar är ett avancerat operativsystem som kan likna det du har i din mobiltelefon. Där styr du inte bara värme, navigering och musiken i bilen, utan även laddning och andra viktiga inställningar. Vi rekommenderar att du lär dig det skärmbaserade operativsystemet ordentligt. Användarvänligheten varierar ganska mycket och av trafiksäkerhetsskäl bör man inte fumla med pekskärmen under körning. Om du ändå måste så lönar det sig att kunna det.