TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: DreameBot D10 Plus

Fullt tillräcklig

En självtömmande dammsugare med moppfunktion till rimligt pris – verkar som om hösten är räddad.

Av / 2022-09-13 - 17:45
DreameBot D10 Plus

Home tycker

  • Användarvänlig, smidig och tystgående
  • Moppfunktionen

Sommaren är slut och det är dags att återgå till de vardagliga rutinerna. Rätt skönt ändå att få lite ordning på mat, sömn och träning. Men så var det ju det där med städningen … Sommar och ledighet betyder förhållandevis ofta att vi vistas betydligt mer utomhus och inomhusmiljön ligger lite i dvala – och dammråttorna frodas.

Personligen finner jag en tillfredsställelse i att dammsuga och moppa golven så de glänser. Men den känslan håller oftast bara i sig första veckan efter semestern. Jag har ju, till min stora glädje och ibland förtvivlan, haft förmånen att testa ett antal robotdammsugare med skiftande resultat.

Nu är tanken att sommarens alla dammråttor och matta, livlösa golv ska återfå sin forna glans tack vare DreameBot D10 Plus. En robotdammsugare som tömmer sig själv och, enligt den poppiga videon på hemsidan, kunna leva sitt eget liv i hela 45 dagar.

Miljo
För själva städningens skull spelar naturligtvis färgen ingen roll. Men en självtömmande robotdammsugare är ingen liten pjäs och i vårt hem smälter den vita in något bättre. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Då kör vi!

Jag öppnar lådan och får fram ladd-/tömstation, själva dammsugaren och en box med diverse tillbehör såsom en quick start-guide (på engelska), en instruktionsbok (som fortfarande inte innehåller något av de nordiska språken) en extra dammsugarpåse, städborsten som ska fästas på undersidan av dammsugaren och en moppdel.

Tidigare har jag testat DreameBot Z10 Pro och det mesta känns såhär till att börja med väldigt bekant, förutom att D10 Plus är vit.

Annons

Jag minns att jag hade lite bekymmer med att koppla ihop Z10 Pro med Mi Home-appen vid mitt senaste test men denna gång var det faktiskt inga bekymmer att bara följa instruktionerna i quick start-guiden.

Den nya städhjälpen döper jag till Hedvig.

Stadlage 1 Stadlage 2
<
>
När det blivit dags att städa får jag välja mellan Room, All eller Zone. Room är ett specifikt rum. All är såklart samtliga rum på städkartan och Zone använder du om du vill att din dammsugare ska städa en specifik yta i ett rum. (skärmdump från app).

Vi bor i en gammal skev lägenhet med höjdskillnader mellan vissa rum så det är inte bara att tuta och köra. Precis som vid tidigare test använder jag mig av två rum som testrum. Det är ett vardagsrum med matmöbler, soffa, matta och lite småpiff samt vårt sovrum. Den sammanlagda ytan på de båda rummen är strax under 50 kvm och de skiljs åt med hjälp av en tröskel. För att Hedvig ska förstå vad som förväntas av henne behöver hon läsa av området.

Jag avgränsar mot de andra rummen genom att stänga dörrar när det finns, eller lägga yogabolster i dörrhål, man tager vad man haver liksom. Sedan startar jag ”mappningen”. Hon far iväg som en avlöning och är snabbt tillbaka igen och en röst informerar mig om att hon är klar. Supersmidigt!

I den väldigt informativa och användarvänliga MiHome-appen är det sedan enkelt att göra de avgränsningar jag vill ha för att slippa lägga ut kuddar varje gång. Det är jag speciellt tacksam för.

No go. No mopp
Enkelt och smidigt att avgränsa. Röda linjer avgränsar de rum jag inte vill att hon ska gå in i och där den rosa rektangeln är finns en matta som jag ogärna vill ha moppad. (Skärmdump från app).

Är det någonstans jag inte vill att Hedvig ska städa lägger jag bara in en no-go-zon. När jag ändå håller på lägger jag in en no-mopp-zon också, så att mattan klarar sig när det är dags för moppning. Otroligt skönt att kunna göra, speciellt om man schemalägger städningen till tider när man inte är hemma.

I vintras testade jag Roborock E5 som visserligen också kunde både dammsuga och moppa men inte alls hade dessa möjligheter till avgränsning eller zon-indelning. Prislappen för Roborock är visserligen cirka 2 000 billigare men för min personliga del sparar jag nog ett par extra månader för att få tillgång till den funktionen. Har du ett hem helt utan trösklar (eller mattor om du vill moppa) fungerar det ju såklart utan. Men annars blir det en rackarns massa extraarbete.

Dags att städa …

Precis som det framgår i instruktionerna plockar jag undan sladdar, kattleksaker, förrymda strumpor och annat som av något oförklarlig anledning hamnat på golvet innan jag kör igång.

Runt piff o fiff
Hedvig rör sig smidigt mellan krukor och annat jag valt att ställa på golvet. Visst händer det att hon touchar emot, men det är ytterst försiktigt och hon flyttar inte på några föremål. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hedvig startar och ger sig av. Sakta men säkert manövrerar hon sig genom rummen. Först genom att städa längs väggarna och sedan kör hon i godan ro fram och tillbaka, fram och tillbaka innan hon klart och tydligt meddelar att hon är klar och att hon tänker återvända till laddstationen.

Matta
DreameBot D10 Plus har inga som helst bekymmer med testmattan. Många robotdammsugare jag testat känner av att de befinner sig på en matta och ökar därmed automatiskt sugkraften. Det gör tyvärr inte Hedvig när jag packar upp henne men efter lite letande så hittar jag det faktiskt i appen under Device Settings. Hatten av för det! (Foto: Åsa Warme Hallén)

Jag har såklart preppat med dammråttor, smulor och annat för att se hur väl hon klarar sin uppgift. Och jag måste säga att Hedvig får med beröm godkänt. Även ljudnivån får godkänt eftersom det faktiskt går att befinna sig i samma rum under städning utan att bli tokig. DreameBot D10 Plus kommer inte åt precis längst in i hörnen, eller rengör dammiga golvlister, men det är inte heller något jag förväntar mig.

Stadkarta
På 47 minuter har Hedvig städat 48 kvm. Som synes på kartan är det strukturerat. (skärmdump från app).

… och moppa

För att moppa fyller du den medföljande vattenbehållaren med vatten. Blöter, vrider ur och fäster moppduken på vattenbehållaren och fäster hela härligheten på undersidan av dammsugaren. Sedan är det bara att trycka på start. Hedvig rör sig lika strukturerat som tidigare över golvet och lämnar en fuktig rand bakom sig.

Moppa Stadkarta fardigmoppad 1
<
>
När hon är klar får jag en ping i mobilen om att det är dags att ta bort vattenbehållaren och skölja ur moppduken.1
Kaffe 1 Kaffe 2 Rodvin 1 Rodvin 2
<
>
Moppfunktionen har absolut mer kvar att önska. Den tar såklart bort dammpartiklar men fläckar är inte någon paradgren. Här har jag testat med två ca 15 minuter gamla kaffe- samt rödvins-fläckar. Resultatet talar ju sitt tydliga språk. Och ingen fara – inget dyrt rödvin kom till skada under testet! (Foto: Åsa Warme Hallén)
Läs också Guds gåva till hemmet? 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt som främst lockat teknikintresserade är nu robotdamssugaren något som finns i många hem.

Låt dig inte luras

På pappret låter en robotdammsugare som lösningen på alla dina bekymmer. Men låt dig inte luras! För att allt ska fungera smidigt behövs det faktiskt en hel del underhåll. Framförallt om du har husdjur med lång päls eller om någon i hushållet är långhårig och/eller tappar mycket hår.

Undersida 1 Undersida 2 Undersida 3
<
>
På undersidan hittar du själva städborsten och sidoborsten. Båda dessa kommer med all sannolikhet behöva din kärlek oftare än var 45:e dag. Här fastnar nämligen hår och annat smuts som behöver avlägsnas för bästa resultat. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Den behöver även torkas av med jämna mellanrum för att sensorerna ska fungera.

Under locket
Under locket på ladd-/tömstationen hittar du dammsugarpåsen som enligt tillverkaren ska klara sig i 45 dagar. Nu har jag inte testat just den detaljen men tänker att det nog beror på hur ofta du dammsuger tillsammans med hur smutsigt och dammigt du lyckas få det. En barnfamilj på fyra personer och en hund behöver säkert byta oftare än ett singelhushåll … (Foto: Åsa Warme Hallén)

Sedan är det ju så att den inte kommer åt överallt. Så för att få det riktigt skinande rent kommer du behöva ett komplement i form av en dammsugare med lite andra förutsättningar. Och, jag är ledsen att behöva säga det, du kan inte slänga skurhinken bara för att du investerar i en robotdammsugare. Om du inte väljer till exempel Ecovacs Deebot X1 Omni som har två rörliga moppar på undersidan och som åker tillbaka för att byta vatten när det är smutsigt. Men då snackar vi såklart helt andra pengar.

Under sang
Det jag älskar mest med en robotdammsugare är att den håller fräscht och hygieniskt under sängen. Äntligen kan jag sluta krypa och åla för att komma åt. Jippie! (Foto: Åsa Warme Hallén)
Läs också Prisvärd och bra Testets billigaste deltagare både dammsuger och moppar dina golv åt dig. Frågan är bara hur bra den lyckas.

Slutsats

DreameBot D10 Plus håller vad den lovar till ett riktigt bra pris i sammanhanget. Sugförmågan är absolut godkänd, även på mattor. Om du sänker förväntningarna på moppfunktionen och enbart ser den som ett redskap att ytterligare fräscha upp dina golv från damm – inte smuts eller fläckar, kommer du troligtvis bli väldigt nöjd.

För ungefär 1 000 kronor till kan du få DreameBot Z10 Pro och spenderar du cirka 1 500 kronor till kan du komma hem med TCL Sweeva 6500 men ingen av dessa slår Hedvig, så de slantarna kan du absolut lägga på något roligare.

Karakter
DreameBot D10 Plus
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det här kan ingen annan sänglampa

Går pris och kvalitet hand i hand?

Flexibel och tanken är god

Övervakning med ett öga på ekonomin

Plats för allt

Robotdammsugare med artificiell idioti

Nu flyttar AI in även i tvättstugan

Passar bra i ett Yale-smarthem

Din altandörr förtjänar detta

Smidig moppning ända in till kanten

Julgransljus hela året

Skarp och praktisk videoringklocka

Ljud & Bild