Porsche Design AOC Agon Pro PD32M, artikelbild: Geir Gråbein Nordby
Ska man köpa en ny gaming-skärm i dag så lockar det nog en hel del med ultrabredformat. Antingen 21:9 eller det galna 32:9-formatet, som är lika brett som två 16:9-skärmar bredvid varandra.
Men även om jag erkänner att sådana är väldigt tuffa, och de ger extra information bredden som kan gynna vissa spel, så har de en kompromiss: nämligen pixelupplösning. En 32:9-skärm måste fördubbla antalet pixlar jämfört med en vanligt 16:9, för att få en lika skarp bild. Och även om det i sig inte är något stort problem för skärmtillverkaren så görs det nästan aldrig. Och det har med PC:ns grafikkort att göra. Det kräver ett så vansinnigt skärmkort att väldigt få har budgeten att utnyttja det.
Därför tycker jag personligen att 16:9 tills vidare är en optimal kompromiss mellan bredformat och skärmupplösning. Speciellt när man kommer upp till en fullvuxen 32-tumsstorlek. Då fyller skärmen mycket av synvinkeln – och underhållningen kommer nästan av sig själv!
Man kan spela i äkta 4K Ultra HD-upplösning, med upp till 144 Hz i bildfrekvens. En del bildskärmar kan ha en ännu högre frekvens, men då krävs det också mycket mer av grafikkortet.
Läcker skärm med HDR
Vilket leder oss fram till den läckra skärmen vi har framför oss: Porsche Design AOC Agon Pro PD32M. Skärmen är alltså tillverkad av AOC, men är ett samarbete med Porsche Design. Skärmen är stilig, med den metalliska Porsche Design-loggan på fronten, och ser verkligen bra ut på foten som ingår. Med mjuka kurvor, plus möjlighet för höjning och sänkning, vertikal vinkling och dessutom rotering av hela skärmen till stående porträttläge. Den medföljande foten ger med andra ord full flexibilitet.
Stämningsskapande ljus
En detalj som avslöjar att det här är en gaming-skärm är RGB-ljusremsorna längs ovansidan och sidorna av skärmens baksida. De lyser verkligen upp ett mörkt rum och skapar stämningsfulla effekter. I menysystemet kan ljuset ställas in i olika mönster och färger som man vill, och som tur är går det även att släcka helt. Ljusremsorna fungerar dock inte som Philips Ambilight, som ändrar färgerna efter innehållet på skärmen. Det här är en mycket enklare RGB-variant.
Lokal dimming
PD32M har en IPS-panel med miniLED-bakbelysning och 1152 dimningszoner. Vilket är detsamma som bland annat den häftiga highend-grafikskärmen Asus PA32UCX. Porsche-skärmen har också en imponerande angiven ljusstyrka på 600 nits, samt runt 1600 nits som maximal ljusstyrka för HDR-innehåll. Detta har gett skärmen den prestigefyllda DisplayHDR 1400-certifieringen, som är den högsta officiella certifieringen från VESA.
Responstiden på 1 ms (grått-till-grått) gör skärmen optimal för spel. Det är naturligtvis ingen nackdel för andra användningsområden heller.
Bra funktionalitet
AOC-skärmen har en läcker och tung fjärrkontroll, som ligger fint på skrivbordet och ger bra kontroll över inställningarna. Snyggt, för det betyder att du inte behöver använda den knöliga joysticken på baksidan till höger på skärmen. Fjärrkontrollen ger tillgång till menysystemet samt tre förinställda färgkalibreringar.
PD32M har inbyggda USB 3.2-kontakter och kan alltså användas som hubb. Detta görs genom att skärmen kopplas till datorn med en SuperSpeed USB-B-kabel. Tyvärr sitter alla dessa kontakter ganska trassligt till, långt upp på undersidan av panelen på baksidan. Det betyder att det du kopplar in där bör vara permanent. Som skrivare, trådlös mus och tangentbord. Till exempel.
Saknar du ett ljudkort så sitter det ett i skärmen med både hörlursutgång och mikrofoningång. Egentligen behöver du bara en laptop för att komma igång, eftersom skärmen även har en USB-C-anslutning med bildöverföring. Då får du visserligen ”bara” 120 Hz, men det räcker för många.
Även för innehållsskapare
PD32M har även en så kallad KVM-switch, som gör att man växla mellan två källor, till exempel en dator och en spelkonsol, men ändå använda samma tangentbord och mus. Skärmen kan visa båda källorna samtidigt i bild-i-bild-läge, då med max 60 Hz i 4K-upplösning, från DP-, HDMI- eller USB-C-portarna. Dessutom har skärmen två 8-watts högtalare som är förstärkta med vad som påstås vara ”fylligt och klart DTS-ljud”. Visst, den spelar högre än en del andra skärmar, men ljudet är tunt! Du behöver hörlurar eller högtalare för att få hela upplevelsen.
SDR: Bra ljusstyrka och OK kontrast
PD32M har en fin bild direkt ur kartongen, framför allt ser Movie Mode neutralt och snyggt ut. Och med en jämn ljus- och färgbalans över hela panelen. Inga tecken på urlakning i hörnen.
Det går fint att använda skärmen för bildbehandling och videoredigering direkt från fabrik. Men vitbalansen drar en smula mot det varma håller, med för lite blått (ca 6000K mot önskade 6500K). Jag skulle rekommendera ett kalibreringsverktyg för att få ut det allra sista ur skärmen, till exempel Calibrite ColorChecker Display Plus eller Datacolor SpyderX Pro. Men det är som sagt långt ifrån någon kris.
Skärmen har en maximal ljusstyrka på 600 nits i normalt SDR-läge (inte HDR). Men vad jag än gjorde så mätte jag drygt 300 nits. Detta är fortfarande ljusstarkt och ganska bra, men inte på något sätt revolutionerande för en IPS-panel.
Vid full ljusstyrka mätte jag svärtan till runt 0,4 nits, men om jag kalibrerade skärmen till 120 nits, som är en fin ljusstyrka för längre arbetspass och bildbehandling, sjönk svärtan till under 0,3 nits. Vilket gav ungefär 435:1 i panelkontrast vid 120 nits och nästan 800:1 vid full ljusstyrka. Detta är helt standard för IPS-skärmar, varken mer eller mindre. Som jämförelse har den billigare MSI Optix MPG321UR-QD en mörkare svärta och därmed bättre kontrast med HDR avstängt.
För grafiskt arbete med bilder och video skulle jag rekommendera att ha HDR avstängt, eftersom det ger jämnare återgivning från bildruta till bildruta och därför är lättare att lita på. Fast på bekostnad av den mest imponerande kontrasten.
HDR: hela skillnaden!
Växlar man däremot över till HDR så lägger Porsche Design-skärmen in en högre växel. Med en maximal HDR-ljusstyrka på 1600 nits är det som att solen plötsligt lyser in i rummet när jag startar bilspelet Forza Horizon 5. Lacken glänser på bilarna och skapar en 3D-effekt som är sällsynt för en IPS-panel. I kombination med den höga skärmupplösningen ger detta en fantastisk inlevelse, inte minst tack vare de mjuka och mjuka rörelserna med 144 Hz i skärmfrekvens.
Halo Infinite är också ett spel som förtjänar en komplett HDR-upplevelse. Med moln av kosmisk strålning som framträder mer mot bakgrund av en svart världsrymd än i HDR-läge. I HDR överträffar Porsche-skärmen även den ovan nämnda MSI-skärmen, tack vare den starkare ljusstyrkan. Extra bra om man sitter i ljusa omgivningar, men även om man släcker ljuset smäller bilden till med extra tryck.
Ska man titta på film på Netflix eller via andra kanaler är det också bra att ha HDR, även om Dolby Vision inte stöds. Bara HDR10.
HDR orsakar artefakter
Observera dock på att HDR med dynamisk bakbelysning orsakar gloria-effekter, vilket i monitorsammanhang ofta kallas för blooming eller haloing. Man ser det speciellt på vit text mot mörk bakgrund, där bakbelysningen lyser bakom texten och ger en ojämn svärta just där. Samma sak händer om man flyttar en vit muspekare över en mörk bakgrund. Muspekaren tänder bakgrundsbelysningen runt sig och skapar artefakter. För att undvika detta måste HDR och dynamisk bakbelysning stängas av.
Slutsats
Spelmonitorn som pryds av det långa namnet Porsche Design AOC Agon Pro PD32M är en strålande bildskärm. Speciellt för spel, men även för andra uppgifter. Du får en högre vertikal upplösning än med bredare spelskärmar, och dessutom bättre pixeltäthet i förhållande till den totala ytan.
Skärmen är dyr, men har också en slående vacker bild. Den fungerar väldigt bra i vanligt SDR-läge, och är absolut maxad när du byter till HDR! Då utnyttjar du verkligen den höga ljusstyrkan, som då också höjer kontrasten rejält.
PD32M motiverar faktisk sin prislapp enbart med bildkvaliteten, trots hård konkurrens. Men utseendet gör den till något helt speciellt – inte bara med RGB-ljusremsorna på baksidan utan även foten, som är läcker med sina mjuka kurvor.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser