TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
BLACK WEEK - 70% RABATT PÅ LB+

: 6 ljudlimpor

Stort ljud från en enda högtalare

Ljud ska höras, inte synas. Så vad kan vara bättre än att få en komplett ljudbild från en enda högtalare?

Av / 2011-12-28 - 13:51
6 ljudlimpor

Alla håller nog med om att det är kul med surround. Det ger filmupplevelsen en extra dimension. Men att fylla hela vardagsrummet med högtalare står nog inte högst på önskelistan hos inredningsintresserade, därför är det många som undviker att skaffa sig en hemmabio.

Helst skulle man vilja ha ljud utan några högtalare alls. Fast det går naturligtvis inte. Men tänk om det gick att få en stor ljudbild från en enda högtalare? Skulle det vara intressant, kanske? För DET går nämligen – med en ljudlimpa.

En ljudlimpa – eller högtalarpanel, eller ”soundbar” på engelska – är en enda långsmal högtalare som ger ifrån sig ljudet med hjälp av flera högtalarelement och som har en elektronisk ljudprocessor som trixar med fasen och lurar öronen att ljuden kommer från ett bredare fält. En ljudlimpa kan till viss grad ersätta en tvättäkta hemmabioanläggning, även om den kanske hellre bör betraktas som ett enkelt sätt att markant förbättra TV-ljudet.

Olika prisklasser
Ljudlimpor kostar allt från runt 2 000 kronor till över 20 000. I det här testet kostar de billigaste kring eller strax under   4 000 kronor (Arvani, Samsung och Panasonic) och den dyraste (LG) dubbelt så mycket. Två av limporna (LG och Philips) har inbyggd Blu-ray-spelare.

Som vanligt varierar priserna på sådana här produkter en hel del, så det kan löna sig att botanisera runt bland butikerna.

Annons

Subbas
Det finns ljudlimpor i många prisklasser, och i det allra billigaste segmentet finns renodlade modeller utan extra bashögtalare. Rent ljudmässigt är det tunna saker, därför har vi koncentrerat oss på limpor med extra subbas, så att man även får med basregistret. Alla ljudlimporna överför ljudet till subbasen trådlöst, bortsett från Philips som använder kabel, och Yamaha, där subbasen är inbyggd i förstärkaren! Sistnämnda är faktiskt ännu coolare än en trådlös subbas, eftersom man får bort baslådan från golvet och in i TV-bänken. Det betyder att Philips drar det kortaste strået i den disciplinen.

HDMI
Alla limpor har en eller flera HDMI-ingångar, bortsett från Arvanis och Philips. Philips-högtalaren har emellertid ljudreturkanal i HDMI-utgången, så du kan plocka ut TV-ljudet den vägen – om du har en ny TV som stöder ljudretur (ARC). Arvani-högtalaren måste däremot kopplas till TV:n med en optisk eller koaxial digitalkabel, så du får koppla alla dina källor – Blu-ray-spelare, dekoder och så vidare – till TV:n och sedan överföra ljudet därifrån till ljudlimpan.

Philips HTS5131

Har nästan allt

Philips limpa kostar inte mycket mer än de övriga men har ändå inbyggd BD-spelare. Den är dessutom enkel att sköta och låter bra.

BD-spelare. Klar dialog. Häftig bas
Aningen tunt mellanregister, inget 3D-stöd. Subbasen inte trådlös.
Läs hela testet

Panasonic SC-HTB520

Smal design, fylligt ljud

Panasonic-limpan är tunn och elegant, och får plats på många TV-bänkar utan att skymma TV:n. Bra låter den också.

Klart mellanregister. Stor bas. Piffig storlek.
Lite seg bas. Inga analoga ingångar. Ingen iPod-docka.
Läs hela testet

LG HLX56S

Extra allt – och Blu-ray

LG:s ljudlimpa har inbyggd 3D-Blu-ray och låter förträffligt.

3D-BD-spelare. Varmt och behagligt ljud. Bra bas.
Krånglande nätverksfunktion. Inget väggfäste.
Läs hela testet

Samsung HW-D570

Tunn limpa, tunt ljud

Samsung har för vana att imponera med sina ljudanläggningar. Därför är det en stor besvikelse att den här limpan inte gör det.

Läcker. Enkel att sköta. Trådlös iPod-docka.
Tunt ljud. Inga tonkontroller.
Läs hela testet

Arvani ErgoSound II

Rea på kanonljud

ErgoSound har fått en extra digitalingång och kraftigare bas. En dunderhögtalare har blivit ännu bättre.

Kraftfull. Strålande ljudkvalitet.
Ingen HDMI. Inget teckenfönster.
Läs hela testet

Yamaha YHT-S401

Kul bas från liten krabat

Yamahas limpa är smalast i testet, och har marknadens fiffigaste subbaslösning.

Fylligt ljud. Fräck subbaslösning. Anslutningar.
Lite tillbakadragen diskant.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild