Squeezebox Touch är en nätverksströmmare som fungerar som en länk mellan PC:n eller Macen och stereon. Den har digitalutgångar och kan därför kopplas till en D/A-omvandlare. Den klarar också de flesta filtyper, inklusive MP3, Apple Lossless, Flac, Wav och AIFF – även 24 bit/96 kHz. Flera Squeezebox-apparater kan kopplas ihop till ett trådlöst multiroom-system. Squeezebox Touch har riktpriset 3 500 kronor och Z623-högtalarna 1 700 kronor, men de går att köpa för betydligt mindre än så.
Programmet Squeezebox Server måste installeras på datorn. Sedan styrs musiken direkt från datorn eller från teckenfönstret på Squeezebox Touch med hjälp av styrpanelen eller fjärrkontrollen. Eller så kan man ladda ned en fjärr-app till sin smartmobil – då blir gränssnittet väldigt likt AirPlay. Squeezebox fungerar även med Spotify och andra tilläggstjänster direkt, utan att man behöver ha datorn inkopplad. Man måste dock prenumerera på tjänsterna.
Via USB-porten kan man dessutom streama musikfiler från en hårddisk, utan att datorn behöver vara påslagen.
Någon CD-spelare finns inte och man kan inte heller streama från CD-drivverket i datorn. En nödlösning är att använda högtalarnas minijack-ingång för att spela skivor.
Logitechs största högtalarsystem Z623 sägs lämna 200 watt RMS. Hur effekten är fördelad vet vi inte, men en gissning är att 100 watt driver subbasen och att de små högtalarna, som även passar i riktigt små bokhyllor, delar på resten. Volymkontroll och av/på-knapp sitter på den högra högtalaren och all förstärkning är förlagd till subbasen.
Användning
Squeezebox gränssnitt är enkelt. Personligen föredrar jag att använda min iPhone med hjälp av appen Squeezebox Controller. Då får jag full översikt över spellistor, artister och låtar. Spotify fungerar bäst med spellistor som redan lagrats eftersom det är lite bökigt att söka efter ny musik med fjärrkontrollen.
Ljudet från Logitech-högtalarna är kraftigare och större än från Creative D5x och DSx. Subbasen känns lite trögare och mindre bestämd, men går djupare och sammantaget har högtalarna ett mer potent ljud och en helt annan upplösning längre upp än Creative.
Man kan spela högre än med Philips och Sony, och med djupare bas. Men Logitechs högtalare har inte lika bra upplösning. I synnerhet Philips har bättre upplösning i övertonerna och Sony har bättre kontrast i mellanregistret där röster och nästan alla instrument har sitt viktigaste register. Men på det stora hela gillar vi Logitechs anläggning. Squeezebox Touch kan rekommenderas å det varmaste, och högtalarna ger mycket för pengarna.
Också i detta test:
Sonos Connect:Amp + Bridge och DALI Zensor 1
Dynamik och upplösning
Sonos kolossalt populära multiroom-system streamar musiken och DALIs nya budgethögtalare ger mycket välljud för pengarna.
Sony CMT-G2NiP
Flexibel och billig
Sonys anläggning strömmar musik trådlöst från PC:n och med hjälp av AirPlay kan du spela musiken direkt från en bärbar Apple-enhet.
Philips Streamium MCi8080
Kan allt!
Den här anläggningen kan streama musik trådlöst till hela hemmet, från PC eller USB-hårddisk. DVD-spelare finns också inbyggt, så här finns allt du behöver.
Panasonic SC-HC55
Passar på väggen
Panasonics stereo är smal och passar fint i en bokhylla.
Creative ZiiSound D5x och DSx
Ljud för utbyggnad
Creatives nya serie bluetooth-högtalare kan byggas ut till ett trådlöst multiroom-system utan att det behövs något hemnätverk.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser