TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Suunto 5 Peak

För dig som helst tränar utomhus

Finska Suunto gör, enligt egen utsago, produkter för att du ska hålla dig aktiv. Ännu så länge måste du dock göra jobbet själv.

Av / 2022-07-05 - 07:30
Suunto 5 Peak

Home tycker

  • Prisvärd och stilren. Appen är en höjdare som ger dig möjlighet att utläsa mängder av information på ett enkelt sätt.
  • Skärmen är alldeles för ljussvag inomhus och Bluetooth-kopplingen lever sitt eget liv.

Med testet av Suunto 9 Peak färskt i minnet kände jag att det kunde vara lite intressant att se vad ett småsyskon hade att erbjuda. Förutom en betydligt lägre prislapp. Enligt Suunto är detta en lätt multisportklocka för träning, utforskning och välbefinnande. 5 Peak påminner verkligen om sitt storasyskon rent visuellt: stilren och proper. Men så fort du plockar upp den ur paketet märker du en stor skillnad. Här har man valt helt andra material. Plast ersätter safirglas och rostfritt stål ersätter titan. Resultatet blir naturligtvis en betydligt lättare klocka. 9 Peak väger 52 gram medan vikten på 5 Peak landar på, i sammanhanget nätta, 39 gram.

Suunto 5 Peak Suunto 5 Peak 2
<
>
Mitt testexemplar har härligt gult armband och samma uppskattade lösning för att hålla armbandet på plats som Suunto 9 Peak. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Initialt är min tanke ”oj, detta var lite plastigt” men naturligtvis är det en orättvis tanke när den ena klockan enbart kostar hälften så mycket som den andra. Och efter att ha levt med Suunto 5 Peak dag och natt ett par veckor är det absolut inget jag tänker på.

Skärmen

Det jag däremot tänker på är att skärmen är för ljussvag inomhus för att den ska vara acceptabel för mig och jag upplever färgerna som urvattnade och bleka. När jag kör pass inomhus är det lite utmanande att avläsa informationen som presenteras utan att göra uppehåll i träningen och verkligen fokusera på skärmen. Personligen slutade jag bry mig om klockan vid inomhusträning eftersom jag mest blev irriterad av att jag inte såg. Men utomhus, och i solljus, fungerar den däremot jättebra. På vänstersidan finns en knapp som gör att urtavlan blir ljusare under en kort stund men det är också samma knapp som, på vissa urtavlor, ändrar vilken information som ska visas på skärmen så det hela blir lite konstigt.

Inomhus Utomhus
<
>
Men väldigt tydlig utomhus i strålande sol! (Foto: Åsa Warme Hallén)

5 Peak har inte pekskärm och det är naturligtvis en fråga om tycke och smak. Däremot har den fem knappar som styr olika funktioner. Precis som vanligt tar det ett tag att lära sig och i början är det bara att plocka fram tålamodet. För hur otroligt det än låter så chansar man (läs jag) alltid på fel knapp eftersom mitt minne är bra men kort…

Batteritid

I normal-läge, med klockan kopplad till mobilen, är batteritiden ungefär sju dagar och min uppfattning är att det är rätt rimligt och inget som varken höjer eller sänker intrycket. I mitt sökande efter en ljusare skärm hittade jag dock en inställning som gjorde att skärmen var påslagen hela tiden. Konsekvensen av detta blev dels att klockan lyste som en lampa även nattetid, vilket var otroligt störande, och dels att det slukade batteri. Ingen bra idé med andra ord och den inställningen tog jag snabbt bort.

Annons

Lever sitt eget liv

Det är naturligtvis inte alls nödvändigt att ansluta klockan till din mobil. Men jag brukar välja att göra det eftersom jag oftast tycker att det underlättar att kunna se meddelanden såsom sms direkt på handleden.

Jag har dessutom en Android-mobil vilket gör att jag kan skicka korta förinställda svar direkt från klockan.  Det är även smidigt att snabbt kunna se vem det är som ringer för att bestämma om det inkommande samtalet är värt att plocka upp mobilen för. I detta fall reflekterade jag över att räckvidden inte var så bra vilket gjorde att jag kunde höra att mobilen ringde i angränsande rum medan klockan ignorerade det totalt och fortsatte med sitt som om inget hänt. Inget ont som inte har något gott med sig – jag samlade ju på mig några extra steg genom att behöva gå in i det andra rummet för att faktiskt kontrollera vem samtalet var ifrån. Men en av anledningarna till att koppla ihop klocka och mobil är ju just att man ska slippa det.

Suunto appen
Färgglatt, informativt och överskådligt i Suunto-appen. (Skärmdump från Suunto-app)

Suunto-appen

Appen har man lyckats riktigt bra med. Den är informativ, överskådlig och enkel. Här hittar du statistik, staplar och grafer rörande sömn, steg, kalorier, hur din kondition utvecklas och vilka träningspass du gjort med mera. Gillar du att mäta din träning i siffror har du hamnat helt rätt!

Information EPOC PTE TSS
<
>
Efter avslutat pass finns det mycket information att hämta i appen. Efter ett tag får du (om du har intresset av det) förmodligen koll på mätvärden och förkortningar. (Skärmdump från Suunto-app)

Efter avlutat pass får du tillgång till en mängd olika data som är olika intressant för olika människor såklart. Det framgår inte alltid helt vilka parametrar som gäller men har du hyfsad koll på hur din kropp fungerar under och efter ett pass tar det troligtvis bara ett par träningstillfällen innan du förstår upplägget och känner att du har lite koll.

Slutsats

Jag är i ärlighetens namn ganska neutral när det kommer till Suunto 5 Peak. Den är absolut inte dålig. Men den är inte heller något som får mina ”vill ha”-känslor att vakna till liv. Jag är verkligen förtjust i den informativa appen och klockan är snygg, användbar, smidig och stilren. Och visst är det väl kanske så att de flesta multisporter utövas utomhus men det är ju ändå lite fiffigt om skärmen är ljusstark nog att man tydligt kan se informationen på urtavlan även inomhus… Men det kanske är feltänkt av mig?!

Om det inte är så att du enbart använder din klocka för träning, och då främst utomhus, skulle jag rekommendera att du istället väljer Samsung Galaxy Watch Active 2 eller Amazfit GTS2 mini. Trots att 5 Peak inte är dyr ger det dig faktiskt pengar över till annat.

Karakter
Suunto 5 Peak
Basic
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Flera förbättringar i ett och samma paket

Ljud & Bild