Att testa billiga plastprodukter är något jag brukar dra mig för in i det sista. Så när uppdraget den här gången var att testa kompletta hemmabiosystem för 5 000 kronor – som alltså skulle innehålla Blu-ray-spelare med 3D, fem högtalare, en subbas och all förstärkning och signalbehandling som krävs – måste jag erkänna att jag inte direkt fnissade av förtjusning. Hur i hela friden skulle det vara möjligt att bygga något som ens närmar sig god kvalitet med en sådan budget? Visst går utvecklingen framåt och kvaliteten per krona blir allt högre, men ändå?
För att komma igång med uppackningen och inkopplingen åkte jag förbi filmbutiken och köpte boxen med de förlängda versionerna av Sagan om Ringen på Blu-ray. Då hade jag åtminstone något att se fram emot.
Bra ljud är möjligt
När jag satte igång med testandet visade det sig emellertid att det faktiskt GÅR att få fina filmupplevelser, och faktiskt helt okej musikupplevelser, av sådana här anläggningar. Hemligheten ligger i att dölja svagheterna genom att balansera ljudet noggrant, allt efter den kvalitetsnivå man befinner sig på.
Om till exempel diskanten är en smula grov så dämpar man den så att mellanregistret hamnar mer i fokus. Och om bashögtalaren är en bullrig och förvrängd stackare så dämpar man de värsta frekvenserna så att allt passar bättre in i ljudbilden. Av just denna anledning låter sådana här billiga anläggningar bäst i ett visst ljudläge, ofta det som heter ”Standard”, ”Bypass” eller något liknande. Men så fort man pillar på ljudet blir svagheterna irriterande uppenbara.
Av samma anledning som att anläggningarna maskerar sina tillkortakommanden skiljer de inte i särskilt hög grad på HD-ljud på Blu-ray och mer komprimerade ljudformat på DVD. De har inte tillräckligt hög detaljupplösning för att få fram skillnaderna. När det gäller bildkvalitet är saken en helt annan. Blu-ray har nämligen en mycket bättre bild än DVD. Alla anläggningarna i detta test har suverän bild när man tittar på Blu-ray. Att de dessutom visar 3D-bild från de senaste filmerna som har sådant, gör att de bästa testdeltagarna verkligen ger mycket valuta för pengarna.
Fem ”likadana”
Alla anläggningarna har fem små satellithögtalare plus en bashögtalare (subbas). All förstärkning och processning sker i huvudenheten, där även Blu-ray-mekaniken sitter. Funktionaliteten är snarlik. Alla har nätverksstöd (men inte alla har streaming) och BD-Live, de har iPod-anslutning och skärmmenyer där man gör alla inställningar.
LG och Pioneer har likadan elektronik bortsett från frontpanelen, de har samma menyer och baksidorna har identisk layout. Vissa anläggningar kan göra lite mer noggranna inställningar än andra, till exempel tidsfördröjning till varje kanal för sig. Sony är de enda som har automatisk högtalarkalibrering. I övrigt är användarvänligheten så snarlik att det i slutändan är ljudkvaliteten som avgör vem som vinner.
LG HX906SB
Strålande kompromiss
LG har anläggningen med testets bästa ljud. Att den dessutom är välutrustad betyder att vi plockar fram kvalitetsstämpeln ”Bäst i test”.
Sony BDV-E380
Medelmåttig
Sony har nätverksstreaming och är de enda med automatiska inställningar. Dessvärre håller inte ljudet måttet.
Pioneer BCS-313
Varmare klang
Pioneer-anläggningen har en varmare och fylligare klang än de flesta andra. Trådlöst nätverk är ingen nackdel heller.
Panasonic SC-BTT370
Ljud i balans
Den här testade vi förra månaden, då mot datorhögtalare och dyrare anläggningar. Och den klarade sig så bra att vi blev nyfikna på att se hur det skulle gå mot rivaler i samma prisklass.
Philips HTS5561
Stort och luftigt
Philips anläggning har bra inställningar och låter fint. Allt som saknas är lite kontroll i basen.