Musik och ljud i största allmänhet är inte längre en fråga om stora förstärkare eller hur många hektoliter högtalare som ryms i vardagsrummet. Det är mycket som har bidragit till utvecklingen som lett till att vi inte längre betraktar vardagsrummet som det stora ljudrummet, utan numera vill ha kvalitetsljud i alla rum.
Bra sådana anläggningar har minskat den senaste tiden eftersom tillverkarna koncentrerat sig mer och mer på apparater som passar iPod och iPad. Men det finns fortfarande en hel del alternativ för dem av oss som vill ha lite bättre ljud. Här ska vi titta närmare på små högtalare som passar i stort sett överallt.
Storlek
Det har dykt upp nya kriterier för hur ett musiksystem ska se ut och framför allt hur det ska fungera. Det första som hände var att anläggningarna krympte i storlek, för hela familjen skulle kunna använda dem, i stället för bara passa i ungkarlslyor.
Ett annat element som spelar in är att ny teknik har gjort det möjligt för riktigt små anläggningar att få ett stort ljud. Högtalarna behöver inte längre vara lika stora som garderober för att låta utsökt. Numera kan en anläggning anpassas efter rummet den ska stå i och ändå ge sublima upplevelser.
Antalet apparater som kan spela musik har också blivit fler, vilket verkligen har fått fart på ljudrevolutionen. Mobiltelefoner och små dedikerade musikspelare har blivit lika vanliga som CD-spelare, kanske till och med ännu vanligare om vi tänker efter. Det är den sista pusselbiten. Musiken ligger inte längre lagrad på fysiska media som CD-skivor, DVD-skivor etc. Den har blivit elektronisk och är nästan uteslutande knuten till datorn. Man kan naturligtvis diskutera om detta är en odelat positiv trend, men det går inte att bortse från att det är ett faktum.
Design
Precis som laptopen måste mobiltelefonen vara snygg att titta på, och de små musikspelarna ska helst ryka av kvalitet och elegans. Även högtalarna ska ha ett smakfullt utseende. Många plastiga burkar för 299 kronor har försvunnit, och med dem det eländiga ljudet.
De nya kvalitetskraven gäller inte bara utseendet, även tekniska detaljer som funktioner och inkopplingar. Och så givetvis ljudet. Numera är många kunder villiga att betala för att det ska se snyggt ut, låta bra och framför allt vara funktionellt.
När man bestämmer sig för en sådan anläggning är det inte längre bara en fråga om pris. Den praktiska nyttan och vad man faktiskt kan använda systemet till är minst lika viktigt, och vi finner oss inte längre i att det är fult att titta på. Och det räcker inte med att det kommer ljud ur högtalarna. Det ska låta toppenbra!
Vi har valt ut fyra system som vi hoppas ska uppfylla dessa krav. Vi har inte letat bland flerkanalssystem för spelnördar utan koncentrerat oss på stereomusik. Och som vanligt vill vi att ljudet är så bra man kan förvänta sig av priset. Testdeltagarna kostar en hel del mer än vad vi normalt sett brukar förknippa med ljud på skrivbordet, men om det låter riktigt bra så kan det vara värt investeringen.
Amphion Helium 410
Entusiasten
Helium 410 är ett högtalarsystem som egentligen bara består av två aktiva högtalare. Vi har också provat med en NuForce Icon 2-förstärkare.
Focal XS
Futuristiskt
Har du en bärbar Mac, iPad eller någon annan snygg signalkälla så är detta pricken över i.
Creative ZiiSound T6
Djuriskt ljud
Creatives högtalare ser ut som en klassisk datorhögtalare.
Corsair SP2500
Det billiga alternativet
Även om priset är drygt tvåtusen kronor så är detta den billigaste testdeltagaren.