Xiaomi har haft framgång med sina billiga Redmi-mobiler och Redmi Note 11 Pro ser ut som en vinnare. Den påminner faktiskt mest om en premiummobil. AMOLED-skärmen är stor och snabb (6,7 tum med 120 Hz) och telefonen omgärdas av en stabil, titangrå metallram. Kanten runt bildfältet är smal. Vilket innebär att frontkameran tittar ut genom ett runt hål i skärmen. Fingeravtrycksläsaren sitter i låsknappen på sidan. Alltihop är mer än godkänt.
Kamerapaketet på baksidan ser imponerande ut. Vad som vid första anblicken ser ut som fem linser är dock i själva verket tre linser och en blixt – samt bokstäverna ”AI” omgärdade av en ring.
Det största av de tre linserna täcker en bildsensor med imponerande 108 megapixlar. Det går att få 9-till-1-pixelbindning för att minimera bildbrus i svagt ljus. Då levererar huvudkameran en 15-megapixelbild.
Det är inte heller någon brist på minne i Redmi Note 11 Pro: 8 GM RAM och 128 GB lagring. Och en möjlighet att utöka lagringsutrymmet med upp till 1 TB på microSD-kort. Dyrare mobiler stöder visserligen 2 TB-kort – men vem har någonsin stoppat in ett så dyrt SD-kort i sin mobil?
På det stora hela är det vid första anblicken svårt att förstå varför Note 11 Pro bara kostar hälften så mycket som lyxmobilerna.
Åtminstone tills man börjar använda den.
Processorn kommer nämligen inte från översta hyllan, utan snarare lådan med rabattprylar. Snapdragon 695 är en förhållandevis ny 8-kärnig processor med 5G och integrerad grafik. Men snabb är den inte. Vi noterar också att när mobiler med den här processorn nämns på nätet så gäller det lanseringen på den indiska marknaden…
Snabb skärm, långsam grafik
För normal daglig användning är dock processorn tillräckligt snabb. Navigeringen mellan skärmarna med ikoner går precis tillräckligt fort för att inte kännas seg och vardagliga appar körs smidigt. Men när det ska flyttas stora mängder grafik, till exempel att rulla kartan i Google Earth, så blir det ryckigt. Och actionspel är inte kul.
Det är – återigen – helt okej. Redmi Note 11 Pro 5G är en fin vardagstelefon som de flesta av oss kommer att vara nöjda med. Men varför spendera pengar på en snabb 120 Hz-skärm när grafiken inte kan serveras tillräckligt snabbt ens för en 60 Hz-skärm?
Turboladdning
Många mobiler säljs i dag helt utan laddare eller bara med USB-kabel. Tillverkarna förklarar detta med miljöhänsyn – men vi misstänker dem en smula för att vara snåla. Men inte Xiaomi. Även om Redmi Note 11 Pro är billig så ingår det en laddare som är så stor att den nästan ser ut att kunna ladda en Tesla. Det kan den inte, men med 67 watts laddningseffekt kan man ladda batteriet halvfullt på bara en kvart. Och man kommer långt på en halv laddning.
Bra kamera – på nära håll
När man köper en mobiltelefon är kameraupplösningen bland det viktigaste. Och med 108 megapixlar har Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G klassens bästa försäljningsargument. Vilket egentligen är lite märkligt, eftersom en bildupplösning på 12 000 x 9 000 pixlar är många gånger högre än man någonsin använder – till och med för professionell tidningsproduktion. Men det ser bra ut på papperet!
Nödvändigt eller ej, bilderna är skarpa och fina. Med huvudkameran i högsta upplösning kan man ta riktigt vackra landskapsbilder. Men inte så mycket annat. Man skulle kunna tro att den gigantiska upplösningen kan ge en fantastisk digital zoom, men det går bara att zooma in till dubbel storlek (2x).
Zoombilder tas i stället med mycket lägre upplösning. Och även med måttlig zoom blir bilden ett pixelerat mosaikmönster. Redmi Note 11 Pro 5G har 10x digital zoom, men allt över 3x är oanvändbart. Det går bättre med makrobilder och selfies, som är fullt acceptabla.
Benchmarks
Xiaomi har inte snålat in på det som syns på Redmi Note 11 Pro 5G. Men det som döljer sig inuti skalet är inte alls lika imponerande.
Snapdragon 695 är en 2,2 GHz-processor med åtta kärnor, men prestanda är inte på nivå med mer avancerade serier. Geekbench-testet landar på 682 poäng singlecore och 1907 multicore.
PCMark Work-simuleringstestet får 7 791 poäng.
Det är inte på något sätt imponerande. Jämfört med premiummobiler är Redmi Note 11 Pro 5G ungefär hälften så snabb.
När det gäller grafiktunga uppgifter är prestanda ännu lägre. 3DMark Wildlife-testet slutar på 1210. Vilket är långt under exempelvis OnePlus Nord CE 2 5G som kostar lika mycket.
Batteriet är på 5000 milliamperetimmar. Det är ett stort batteri, och tack vare en något anemisk CPU får Redmi Note 11 Pro 5G en batteritid som bara fortsätter och fortsätter. Batteritestet varade i mer än 12 timmar innan batteriet laddades ur. Detta motsvarar ungefär att sätta 100-literstanken från en Jaguar på en moped: man kan köra till Rom på en full tank – men det är varken snabbt eller bekvämt!
Slutsats
Att Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G inte är någon toppmodell framgår direkt när pressmeddelandet påpekar att Snapdragon 695-chipsetet levererar ”en smidig och pålitlig prestanda”. När inte ens PR-folket vågar säga att en telefon är snabb så befinner vi oss ovillkorligen i den långsamma änden av spektrumet.
Du betalar dock inte för högsta prestanda heller. Vad du köper är framför allt en 108- megapixelkamera, 5G och en 120 Hz-skärm i FHD+-upplösning. Tyvärr innebär de inbyggda begränsningarna att kameran och skärmen inte kommer till sin rätt. Redmi Note 11 Pro 5G är ändå ingen dålig mobil. Men prioriteringen av innehållet är inte särskilt praktisk.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser