Det låter enkelt. Sätt ihop en bra stereo för trettiotusen. Ungefär. För en sådan summa borde det inte vara några problem att sätta ihop en drömanläggning som passar alla.
Men det visade sig vara svårare än vi trodde. Urvalet är så stort att till och med vi som jobbar med hifi hade lite trubbel med att bestämma oss för vilka komponenter som skulle finnas med. För att inte tala om vilka kombinationer vi skulle välja. Så småningom slutade det med tre kompletta anläggningar för lite drygt 30 000 kronor, alla med olika kombinationer av signalkälla, förstärkare och högtalare.
Som vanligt gällde det att hitta en stereo som har så bra ljud som möjligt för pengarna. En anläggning för vanligt folk, åtminstone dem som kan tänka sig att lägga sådana summor på en musikanläggning. Utan kablar och stativ, sådant får man komplettera med efter man har valt ut drömanläggningen. Vårt tips är att prata med säljarna i butiken och fråga dem vilket slags kablar som passar de olika komponenterna.
Streaming
Gemensamt för de tre anläggningarna är att de är anslutna till internet eller ett trådlöst nätverk så att de kan streama musik från datorn. Och det finns ett skäl till att vi har tagit med den här funktionen. Det har nämligen blivit allt vanligare att ha musiken liggande på en av husets datorer, eller att spela den trådlöst från Spotify, iTunes eller andra tjänster. Därför är alla testets tre anläggningar anslutna till trådlöst nätverk.
En av dem skiljer sig dock från de övriga. Lasses har en Mac Mini som signalkälla. Den fungerar som mediecenter och CD-spelare, och är inkopplad till en D/A-omvandlare för att ljudkvaliteten till förstärkaren ska blir så hög som möjligt. Eftersom datorn även är ansluten till internet kan man strömma musik från olika webbtjänster utan att behöva någon extra dator.
Audun har valt en liten anläggning, med en trådlös Airport Express-basstation som är kopplad till en D/A-omvandlare från Hegel, som i sin tur fungerar som förförstärkare till ett par aktiva Dynaudio-högtalare.
Geir streamar musiken från en bärbar dator, eller en iPhone med AirPlay, till en trådlös nätverksspelare från Marantz. Den fungerar som ett nav och till denna kan man koppla fler digitala ljudkällor.
Digitalt ljud
De tre anläggningarna får betraktas som hypermoderna eftersom de är anslutna trådlöst till en dator som fungerar som ljudkälla. Men för att ljudet ska bli så bra som möjligt har alla tre en bättre signalbehandling än vad en dator har. Samtliga har en digitalomvandlare som arbetar mer exakt med den känsliga ljudsignalen och ser till att ljudet blir optimalt.
Vi har satt ihop tre alternativ som gör det enklare att uppfylla drömmen om perfekt ljud.
- Wi-Fi-basstation Airport Express 930 kr
- D/A-omvandlare Hegel HD20 12 000 kr
- Högtalare Dynaudio Focus 110A 18 400 kr
Lasse 38 000 kr
- Mediecenter Mac Mini 7 000 kr
- D/A-omvandlare Musical Fidelity V-DAC 3 000 kr
- Förstärkare Yamaha A-S1000 12 000 kr
- Högtalare PSB Imagine T 16 000 kr
Geir 30 000 kr
- Nätverksspelare Marantz NA7004 8 000 kr
- Förstärkare Marantz PM-KI Pearl Lite 12 000 kr
- Högtalare Monitor Audio Silver RX6 10 000 kr
Sammanfattning
Något för varje smak
De tre anläggningarna är visserligen olika, men en sak de har gemensamt är att de låter överraskande bra. Utvecklingen har verkligen gått framåt de senaste åren!
Auduns anläggning
Kompakt lyx
Även om man har en begränsad budget är det fullt möjligt att köpa riktigt bra ljudkomponenter. Titta bara på den här mini-High End-anläggningen.
Lasses anläggning
Modern mix
Utmaningen är alltid densamma: att hitta den perfekta kombinationen när man sätter ihop en stereo där ljudkvaliteten sitter i högsätet.
Geirs anläggning
Flexibel och musikalisk
Min anläggning är byggd runt en nätverks-spelare som har många funktioner. Ljudet är snyggt och prydligt.