Förutom mobiltelefoner satsar Motorola på surfplattor och detta är deras första. Xoom har både bra och mindre bra sidor.
Design
Utseendet är den första av flera dåliga sidor. För det första är Xoom väldigt stor och klumpig. Den enklaste versionen väger 708 gram, och det är utan 3G. Den känns visserligen solid, men det får finnas gränser. Skärmen är stor och fullt i klass med iPads och Samsungs. Den är dock känslig för reflexer vilket gjorde oss frustrerade ibland. En annan detalj med skärmen är att man kan se pixlarna. Det beror på att rutnätet i bakgrunden inte alls ligger i bakgrunden utan syns igenom bildpunkterna, vilket är väldigt irriterande.
Bortsett från detta är Xoom en tämligen attraktiv surfplatta som har microUSB-port och som av någon anledning är utrustad med en speciell laddkontakt. Den har också en kortplats för microSD-kort. Det speciella med denna är att den helt enkelt inte fungerar. Det saknas helt enkelt stöd för den. Enligt Motorola är det Androids fel och så fort operativsystemet stöder den så ska allt fungera.
Användning
Xoom kör som sagt Android Honeycomb och Motorola har gjort ytterst få förändringar av det. Här finns webbläsare, e-postprogram och kalender som fungerar helt utmärkt. På det stora hela finns det inte många specialanpassningar från Motorolas sida. Operativsystemet har allt du behöver och Android Market fungerar fint som applikationsbutik. Jämfört med Apples App Store är urvalet inte lika stort, men det blir allt bättre.
Kameran har fem megapixlar och fungerar utmärkt. Att kalla Xoom för fickkamera vore dock att överdriva, vi bär hellre runt på en vanlig kompaktkamera. Kameran på framsidan har två megapixlar och är lite bättre än vad som brukar sitta i surfplattor. Den stora kameran på baksidan kan filma video i 720p och fungerar ganska så bra. Vill du titta på film på Xoom så går det också bra. Ett problem är dock att inte särskilt många format stöds.
Är du intresserad av spel så ingår det hyfsat många från början och det faktum att Xoom är ganska så kraftig gör det till en positiv upplevelse. HD-spelen blir allt fler, så du kommer att få stor glädje av dem.
Slutsats
Xoom är relativt stor och tung och kunde med fördel ha varit lite smidigare. Skärmen plågas av reflexer även i inomhusbelysning och dessutom skiner pixlarna igenom vilket är irriterande. Annars är Motorola-surfplattan en positiv upplevelse. Bilderna som kameran tar är bra och batteritiden är godkänd. Om du inte stör dig på den höga vikten är detta inget dumt alternativ alls.
Också i detta test:
Samsung Galaxy Tab 10.1
Superbt alternativ
Vi hann precis få med Samsungs senaste surfplatta i testet. Detta är den största rivalen till Apples iPad och Samsung måste sägas ha gjort ett bra jobb.
BlackBerry Playbook
Snygg men krånglig
Här är en 7-tums surfplatta till. Och inte nog med det, den kör ett eget operativsystem: Blackberry OS.
HTC Flyer
Liten och lite gammal
HTC Flyer är precis som den första Samsung Galaxy Tab en 7-tumsmodell. Personligen tycker jag att det är i minsta laget, den faller liksom mellan två stolar.
Asus Eee Pad Transformer
Kameleonten
Här är en ny utveckling av surfplattor. Tangentborden har precis hunnit tas bort från skärmarna när någon hittar på ett sätt att sätta tillbaka dem igen.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser