I en vardag när vi allt oftare är uppkopplade, och konsumerar mer musik, film och poddar än någonsin, är det en sak man snabbt märker om man har fel utrustning: bristen på komfort. Det spelar ingen roll hur bra ett par hörlurar eller öronproppar låter om du blir alldeles svettig i öronen efter första låten.
På samma gång befinner man sig ofta i situationer när man faktiskt vill höra omvärlden. Tänk om du vill lyssna på din favoritpodd när du tar en långpromenad i skogen men ändå vill höra ljuden i naturen runt dig? Eller om du tar en runda med hunden och vill kunna kommunicera, men bara måste ha på nyheterna i bakgrunden? Joggingrundan längs stora vägen kan också snabbt bli farlig om du inte hör bilarna runt dig. Och även om många drömmer om att stänga ute sina kollegors tjat och pladder med ett par brusreducerande hörlurar så är det många som har jobb där det faktiskt krävs att man kan prata.
Öppna öronproppar
Det är de här scenarierna som Sony siktar in sig på när de lanserar de öppna öronpropparna LinkBuds. Även om många öronproppar kan släppa in ljudet från omgivningen digitalt med hjälp av mikrofonerna så låter det aldrig lika naturligt som äkta vara, dessutom blir de exakt lika klibbiga efter ett tag som andra öronproppar. Därför anser Sony att det är på tiden att göra en satsning på öppna öronproppar.
Sony själva kallar det för ett helt nytt koncept, även om bland annat Audeze har haft öppna öronproppar länge (LCDI3 och LCDI4). Men LinkBuds är de första trådlösa öppna öronpropparna jag har hört talas om, och de ser inte ut som något annat jag sett tidigare. Med ett munkformat 12 mm-högtalarelement och ett öppet hål rakt in i hörselgången.
Passformen
De flesta öronproppar passar bra direkt när man plockar upp dem ur kartongen, med de mellanstora topparna. Därför blev jag lite förvånad över att inte jag först kunde få någon bra passform. Det finns nämligen inga örontoppar alls, så för att få ringen att sitta kvar i örat är du beroende av att vingen som sitter på passar örats innerkant perfekt. Jag var tvungen att leta fram större vingar från kartongen, men då satt propparna fint också.
Samtalskvalitet
Poängen med öppna öronproppar är att öronen ska kunna andas, så att det är bekvämt att ha dem på sig under en hel dag. Man ska egentligen aldrig behöva ta ur dem, och då är det viktigt att kvaliteten på mobilsamtal och digitala möten är bra. Då måste de inbyggda mikrofonerna fånga upp rösten tydligt, men också dämpa bakgrundsljud.
LinkBuds har intelligent brusreducering för samtal som ska vara särskilt effektiv på att skilja rösten från bakgrundsljud och de gör ett mycket bra jobb. Jag skulle vilja säga att min röst kommer fram tydligare än med WF-1000XM4 och även öronkåporna WH-1000XM4. Detta är med andra ord en av Sonys bästa modeller när det gäller ren samtalskvalitet, och som kan användas i de flesta situationer.
Batteritid
Batteritid är en annan viktig egenskap. Den anges till respektabla – men inte på något sätt revolutionerande – 5,5 timmar i propparna och 12 timmar extra i laddfodralet. Vad som däremot är riktigt imponerande är att Sony har lyckats med detta i ett väldigt litet format. LinkBuds är mycket mindre än andra öronproppar, och med en vikt på 4,1 gram per styck väger de bara hälften av WF-1000XM4. Laddningsfodralet är också pyttelitet, du märker det knappt i fickan.
Röststyrning
Sony-propparna kan styras genom att man knackar på dem, men man behöver faktiskt inte ens träffa dem. Om du duttar med fingret på örat alldeles i närheten av propparna så registreras det ändå. Tyvärr innebär detta också att man lättare gör saker av misstag. Om man till exempel rättar till hur en öronpropp sitter i örat mitt i ett mobilsamtal riskerar man att lägga på luren. Det hände undertecknad ett par gånger.
Om du i stället vill använda rösten för att styra propparna så går det också. Android-användare använder Google Assistant, men Sony länkar inte längre till Google Assistant-appen i iOS. Men ingen fara, då använder du bara Siri.
Ljudkvalitet
Hur bekväma öronpropparna än är så kommer de snabbt att förvisas till en byrålåda om de inte låter bra. Och Sony LinkBuds håller måttet i det viktiga röstregistret. Mellanregistret och diskanten låter så öppet, distinkt och detaljerat att både musik och tal får vingar. Röster låter oansträngda, utan svulstiga pucklar någonstans som maskerar andra tonregister. Jo, bortsett från att de förstärker närvaroområdet kring 3 kHz lite för mycket, för att framhäva rösterna extra. Men det upplevs bättre än man skulle kunna tro. Equalizern i appen kan tyvärr inte justera just den här frekvensen, men 2,5 kHz kan sänkas en smula.
Om man verkligen kan prata om ljudbild i ett par öronproppar eller hörlurar så har Sony en bra dos av detta. Ljudbilden dras ut ordentligt mot sidorna, och det känns som om sångarna svävar mitt framför huvudet på mig. Jag måste säga att Sony-propparna är bland de bättre jag har hört i den här disciplinen. Och hittar du bra 360 Audio-inspelningar på Tidal eller Deezer så ger propparna helt OK tredimensionellt ljud. Det känns aldrig helt äkta, men kan vara kul i vissa fall.
Saknar bas
Svagheten ligger framför allt i basregistret. Rent tonalt är basen bra, och inga toner sticker ut mycket framför andra. Men det finns helt enkelt för lite av den.
Billie Eilishs musik har mycket djupbas i mixen, men det kommer inte fram med LinkBuds. Det låter för tunt. Samma sak händer med all musik, även kontrabasarna i klassisk musik blir för tama. Återigen måste man gå in i appen och ställa in EQ. Enda sättet att ställa in något under 400 Hz är med funktionen som heter Clear Bass. Den höjer eller sänker basen under 100 Hz (låter det som), och den här drar jag faktiskt upp hela vägen upp till +10! Det blir fortfarande inte någon riktig djupbas att tala om, men det är mycket bättre än att inte göra någonting.
Som skapt för poddar
Personligen tycker jag att basen är så tam att jag nog inte tycker att musik ska stå högst upp på önskelistan här. Öronpropparna är däremot strålande för röster, och alltså perfekta för att lyssna på poddar och nyheter. Poddar är ju ett snabbt växande koncept och något som väldigt många lyssnar på. Till skillnad från TV kan poddar avnjutas samtidigt som man gör andra saker: lagar mat, tränar och allt möjligt. Ungefär som musik, men där man tar till sig kunskap i större utsträckning.
Det ska dock sägas att poddar fungerar alldeles utmärkt med ett par ganska billiga öronproppar också, fast de är inte lika bekväma som Sonys. En viktig egenskap om du ska ha dem i öronen hela dagen.
Sony LinkBuds: Slutsats
Sony LinkBuds är ett par väldigt speciella öronproppar. De är nämligen öppna och släpper in ljudet från omgivningen rakt in i örat, tillsammans med musiken eller podden. Tvärtemot öronproppar med aktiv brusreducering! Det kan verka bakvänt, men det är faktiskt legitimt eftersom man ganska ofta befinner sig i situationer när man vill släppa in omgivningen. Och genom att vara öppna cirkuleras luften i hörselgångarna så att man inte blir svettig. Skönt om man vill ha propparna i öronen i många timmar i sträck. Bara inte på flygplan, då behöver man något med brusreducering!
Ljudet är klart och öppet, som skapt för poddar! Samtalskvaliteten är också prima. Men musiken saknar bas och det finns gränser för vad man kan justera i appen. Även om det finns väldigt många förinställningar så ger ingen av dem tillräckligt med bas.
Om du kan leva med det så kan LinkBuds vara mitt i prick.
”LinkBuds är de första trådlösa öppna öronpropparna jag har hört talas om”
Samsung buds Live, kategoriseras väl som öppna in-ear hörlurar? 🙂
Ahh, Glemte Buds Live! Men Sony-ene er enda mer åpne, til mitt forsvar 🙂
Absolutt, det er vanskelig å være mer åpen enn et hull 😉
Bra att ni är ärliga och öppna(!) med lurarnas styrkor och svagheter. Trevligt för de som vill prata, lyssna på poddar och höra omgivningen, utan nämnvärd bas. För mig som har motsatt användning – lyssnar mest på musik, vill stänga ute omgivningen och ha bra bas – finns förstås andra alternativ, tex. Supra Nero-, eller Zero-TX, helst med skumproppar då.
Vem betalade för dem?