Även i år var Galaxy Unpacked (förhoppningsvis för sista gången) ett helt virtuellt evenemang på grund av corona-pandemin, men Samsung kunde ändå avslöja massor av spännande produkter på årets första stora lansering.
Den absoluta höjdpunkten var inte överraskande en ny version av det koreanska märkets flaggskeppsmobil Galaxy S Ultra, som den här gången heter Samsung Galaxy S22 Ultra.
Mer anmärkningsvärt är att den nya toppmobilen lika gärna kunde ha hetat Galaxy Note 22 Ultra, eftersom den i själva verket är ett slags fusion av Samsungs Galaxy S- och Galaxy Note-serier, där tonvikten ligger på S-seriens kamerafunktioner och Note-seriernas satsning på produktivitet.
Samsung hade annars mer eller mindre officiellt lagt Galaxy Note-serien på hyllan till förmån för deras nya satsning på hopfällbara mobiler som Galaxy Z Fold 3 och Galaxy Z Flip 3.
Såväl Galaxy Z Fold 3 som förra årets Galaxy S21 Ultra stöder dock både S-Pen och ett par av de viktigaste funktionerna från Note-serien. Och bland annat det koreanska affärsmediet ET News skrev redan förra året att kommande Galaxy S22 Ultra skulle marknadsföras som en Note-efterträdare. Den skulle inte bara få ännu mer Note-specifika funktioner och integrerad S-Pen, utan också en mer Note-liknande design.
Här är Galaxy S22 Ultra efterträdaren till Galaxy Note
Och det påståendet visade sig stämma, för det är precis vad Samsung just har lanserat. Med sin platta och kantiga form har nya Samsung Galaxy S22 Ultra mer gemensamt med tidigare Note-modeller som Galaxy Note 10+ och Galaxy Note 20 Ultra än vad den har med de två första Galaxy S Ultra-modellerna.
Den finns dessutom i fyra färger – Phantom Black, Phantom White, Green och Burgundy – varav speciellt den sistnämnda ett par gånger har varit en karaktäristisk ”Note-färg”.
Och till skillnad från sin föregångare, förra årets S21 Ultra, kommer Galaxy S22 Ultra mycket riktigt med helt integrerad S-Pen.
S-Pen ingår alltså när man köper mobilen, plus att det finns ett litet fack för den digitala pennan inuti själva mobilen, där den stoppas in i ett litet hål i botten.
Alla de välkända S-Pen-funktionerna stöds, pennan kan till exempel användas som fjärrutlösare till kameran eller som fjärrkontroll för att styra presentationer – och framför allt har den viktigaste funktionen, nämligen möjligheten att skriva och göra anteckningar med pennan direkt på skärmen, förbättrats markant.
S-Pen till Galaxy Note 20 hade en fördröjning (latens) på 9 ms, vilket Samsung nu har reducerat till 2,8 ms. De hävdar stolt att den ultrakorta fördröjningen samt förbättrad artificiell intelligens (som ska kunna förutsäga var pennan ska placeras på skärmen innan användaren ens vet det själv) ska göra skrivupplevelsen hundraprocentigt naturlig. Det här är naturligtvis något vi ser fram emot att testa i praktiken.
Samsungs egen antecknings-app, Samsung Notes, har också förbättrats så att den nu kan känna igen handstilar på 88 språk och konvertera de skrivna orden till digital text.
Samsung Galaxy S22 Ultra stöder även den helt nya funktionen Collaboration View, som skapar en koppling mellan användarens Galaxy S22-mobil (funktionen stöds av hela den nya S22-serien) och en surfplatta från den nya Galaxy Tab S8-serien. När uppkopplingen väl är upprättad kan mobilen användas som ett slags pekplatta, som man kan navigera i menyer och välja eller justera olika funktioner med, samtidigt som man till exempel ritar på surfplattans skärm med sin S-Pen.
Kamera med artificiell intelligens
Samsung använder för övrigt inte bara artificiell intelligens (AI) för att förutsäga hur användaren skriver med sin S-Pen på skärmen. Den nya och uppdaterade kameran i Galaxy S22 Ultra har en uppsjö av nya funktioner som alla har det gemensamt att de utnyttjar en hel del artificiell intelligens för att ta så bra bilder och videor som möjligt.
Detta gäller bland annat den nya AI-baserade autofokusen som påstås göra bilderna knivskarpa när man fotograferar, samt ”Night Solution” som också använder artificiell intelligens – i det här fallet för att optimera bilder tagna på natten eller i svagt ljus så att de får en högre upplösning med mer skärpa och fler detaljer.
Detta gäller även bilder tagna i porträttläge, vilket även stöds av den frontkameran. Med andra ord kan man alltså ta knivskarpa selfies med bokeh-effekt på kvällen och natten med sin Galaxy S22 Ultra, lovar Samsung, som dessutom försäkrar att den artificiella intelligensen ser till att bokeh-effekten blir mer exakt och korrekt – även med ”svåra” motiv som till exempel när man fotograferar en person med långt hår framför ett träd med massor av löv och små grenar.
När det gäller video används AI bland annat med den så kallade AFR-funktionen (Auto Frame Rate) som anpassar bildhastigheten i videoinspelningar efter omgivningen, ljuset, med mera.
Den AI-baserade Auto Framing-funktionen anpassar bilden så att alla personer kommer med om man filmar en grupp, och med Tracking Shot kan man välja en viss person i motivet som kameran sedan fokuserar på och följer automatiskt om personen flyttar på sig.
Samma kameraspecifikationer
Det ska också sägas att praktiskt taget alla kameranyheter i Galaxy S22 Ultra har att göra med mjukvara och artificiell intelligens.
På papperet har den nya toppmobilen nämligen precis samma kamerakonfiguration som sin föregångare. Det vill säga två separata teleobjektiv på 10 megapixlar vardera, där det ena har 3x optisk zoom och det andra 10x optisk zoom. Dessutom finns vanligt vidvinkelobjektiv med vansinniga 108 megapixlar (f/1,8 med optisk bildstabilisering) och 12-bitars HDR, samt ett ultravidvinkelobjektiv med 12 megapixlar (f/2,2). Frontkameran är på 40 megapixlar, vilket den var i Galaxy S21 Ultra också.
Det bör dock nämnas att själva sensorn i huvudkameran har förbättrats genom att varje pixel enligt Samsung numera är 1,23 gånger större än förra året. Dessutom kan kameran ta bilder i RAW-format och har till och med en så kallad ExpertRaw-app som kan exportera upp till 16-bitars RAW-filer.
Många av de nämnda AI-baserade funktioner går dessutom att använda via andra appar. Till exempel kan man använda ”Night Solution” när man tar bilder i Snapchat och andra chatt-appar.
Galaxy S22 Ultra har naturligtvis 100x digital Space Zoom så att man kan ta suddiga bilder av månen. Samt alla andra kamerafunktioner som Samsung har lanserat i tidigare Ultra-modeller i Galaxy S-serien.
Övriga konfigurationer
Om man tar en titt övriga specifikationer så kan Samsung Galaxy S22 Ultra vid första anblicken likna sin föregångare lite väl mycket, men i själva verket har Samsung uppgraderat överallt.
Precis som på Galaxy S21 Ultra är skärmen av typen Dynamic AMOLED 2X, är 6,8 tum stor och har QHD+-upplösning. Men där föregångaren hade en dynamisk uppdateringsfrekvens mellan 10 Hz och 120 Hz klarar Galaxy S22 Ultra att sänka frekvensen ända ner till 1 Hz, till exempel om man tittar länge på ett fotografi som inte behöver uppdateras alls.
Skärmens maximala ljusstyrka (peak brightness) är imponerande 1750 nits.
Både skärmen och baksidan av mobilen skyddas av Gorilla Glass Victus+, medan resten av mobilen är gjord av så kallad armor aluminium, precis som Samsung Galaxy Z Flip 3 och Fold 3.
Alltihop drivs av Samsungs egen nya 4 nm Exynos 2200-processor. Mobilen finns i olika konfigurationer med antingen 8 eller 12 GB RAM, medan det inbyggda lagringsutrymmet går från 128 GB hela vägen upp till 1 TB. Dessutom har den 5G, Wi-Fi 6E och Bluetooth 5.2, samt levereras med Android 12 och Samsungs eget One UI i version 4.1.
Batteriet på 5000 mAh går att ladda med upp till 45 watts snabbladdning och 15 watts trådlös laddning. Observera dock att laddaren måste köpas till separat.
Galaxy S22 Ultra: Pris och tillgänglighet
Samsung Galaxy S22 Ultra finns i butik från och med 25 februari. Den billigaste modellen med 8 GB RAM och 128 GB inbyggt lagringsutrymme kostar 14 000 kronor.