TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)

OLED-TV i bioformat!

Vi har redan blivit imponerade av bildkvaliteten från Sonys bästa OLED-TV, A90J. Men bilden blir ännu bättre när den är uppblåst i stort format!

Av / 2022-02-11 - 10:22
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)

Ljud & Bild tycker

  • Sonys 83-tums OLED levererar en råläcker, kontrastrik bild i stort format. Ljudet är också imponerande: tydligt, starkt och fylligt från de inbyggda (osynliga) högtalarna.
  • Rent tekniskt är Sony-skärmen fortfarande en 2021-modell, där bara två av de fyra HDMI-ingångarna är HDMI 2.1-kompatibla. OLED-skärmen har ett relativt blankt frontglas.

Sony låg bakom några av de bästa TV-apparaterna vi testade förra året, och överst på prispallen kom toppmodellen XR-A90J som vi utsåg till Årets bästa TV i highend-klassen. Kombinationen av en modern, ljusstark OLED-panel, Sonys smarta bildbehandling och ljudsystemet Acoustic Surface visade sig vara en vinnande kombination.

Den här modellen var faktiskt så framgångsrik att Sony har bestämt sig för att behålla den i produktion ett år till. Närmare bestämt är det jätteversionen i 83 tum, XR-83A90J, som lever vidare och behåller därför sin status som Sonys största (och bästa?) OLED-TV modellåret 2022.

Rent tekniskt är det A95K med QD-OLED-teknik som är Sonys nya toppmodell, men eftersom denna bara finns i ett par förhållandevis kompakta 55- och 65-tumsversioner så lever 83-tummaren A90J vidare för att tillfredsställa de storskärms-frälsta. Och som bekant finns det gott om sådana …

Sony XR-83A90J

När vi testade A90J för första gången 2021 var det 65-tumsversionen vi tog oss an. Den här gången har vi haft en dejt med storebror XR-83A90J! Med undantag för några korta glimtar på mässor och olika utställningar är det faktiskt första gången vi synar en 83-tums OLED i sömmarna.

Sony xr 83a90j
Nytt år, men Sony XR-83A90J består. (Foto: Sony)

83-tumsversionen har mycket gemensamt med de i 55 och 65 tum, bland annat när det gäller design. Men det märks redan när vi tar emot kartongen för test att det är lite av en koloss vi har med att göra. Hela 60 kilo med förpackning och närmare 42 kilo i strumplästen. Det säger sig självt att man bör alliera sig med en god vän (eller AV-installatör) när TV:n ska installeras.

Annons

Fötterna är desamma som på de andra modellerna. På dem vilar TV:n bara ett par millimeter ovanför bänken och står mycket stabilt. Fötterna kan dock monteras i två olika höjder, för att kunna ge plats åt en eventuell soundbar under skärmen. Vi fick till exempel bra plats för en Sonos Arc utan att den täckte bilden. På 83-tumsmodellen kan man även välja om fötterna ska monteras i ytterkant eller närmare mitten. Då får den plats på en hylla som är smalare än själva TV:n (185 centimeter!).

Många kommer naturligtvis att vilja väggmontera Sony-skärmen, då behövs ett väggfäste med VESA-måttet 400 x 400 mm.

Användning och finesser

Bravia A90J kommer laddad med Google TV-användargränssnittet. Den nya Google-plattformen har en ny startmeny, som ger en fullständig översikt över de mest använda apparna, plus TV-kanaler och anslutna enheter.

Google TV ger dig direkta rekommendationer om innehåll, baserat på dina preferenser och vad du har titta på tidigare. Sony-skärmen har även Google Assistant inbyggt, så att du kan prata direkt med TV:n utan att behöva använda fjärrkontrollen.

På baksidan finns fyra HDMI-ingångar, som bland annat stöder 4K-video med 120 bilder per sekund – perfekt för PS5 och Xbox Series X. Däremot är bara två av dem helt HDMI 2.1-kompatibla. Det bör nämnas att flera kommande 2022-modeller levereras med 2.1-stöd på alla fyra. Om du ser framför dig ett gaming-liv med minst spelkonsoler kan detta vara värt att tänka på.

Vi har tidigare uppmätt fördröjningen (input lag) på Sony A90J till cirka 15 millisekunder i spelläge.

Sony premium remote backlit
Sony A90J har den senaste Android-plattformen – även känd som Google TV – där användargränssnittet och startskärmen har fått en märkbar ansiktslyftning. Fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta knappar. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Bravia Core

A90J är utrustad med Bravia Core – Sonys egen streamingtjänst med nyutkomna långfilmer från Sony Pictures Entertainment. De som köper en Bravia A90J får ett tvåårigt abonnemang plus tio så kallade ”Movie Credits” på köpet. Streamingtjänsten erbjuder flera klassiska Sony-titlar, men du måste lösa in en kredit för att titta på en nyare film.

Flera av filmerna finns i 4K HDR-format och Bravia Core utmärker sig genom att kunna streama med en väldigt hög bithastighet (upp till 80 megabit per sekund). Bilden är imponerande skarp och fri från kompressionsbrus. Mer av detta, tack!

Sony Bravia Core

Topptrimmad bildpanel och processor

Sony är kända för sin fina bildbehandling och till 2021-årgången utvecklade de en helt ny videoprocessor som heter Cognitive XR. Den bygger på så kallad kognitiv intelligens – avancerad kunskap om hur människor ser och fokuserar blicken på olika föremål. Processorn delar upp skärmen i flera zoner, hittar den antagna fokuspunkten i bilden – till exempel ett ansikte – och optimerar färger, kontrast och skärpa precis där det behövs.

Sony XR processor
Sonys Cognitive Processor XR använder sig av så kallad kognitiv intelligens, som handlar om att bättre förstå hur människor ser, hör och uppfattar bild och ljud. (Foto: Sony)

Bildkvalitet

Sony A90J har redan imponerat på oss med en stark kontrast, suverän svärta och en speciell förmåga att få fram detaljerna i alla typer av videomaterial. Och det kommer inte som någon större överraskning att 83-tummaren har samma goda egenskaper – fast i XL-format!

Sony PQ intro
Känslan av OLED-bilden blir bara bättre när den blåses upp i stort format! (Foto: Audun Hage)

Med en sådan här TV är du redo för allt som underhållningsvärlden har att erbjuda i form av visuella godsaker. Innehåll i 4K-upplösning kommer förstås mer till sin rätt. Du kan flytta blicken och titta närmare på detaljerna på olika ställen i bilden. De magnifika stridsscenerna i filmer som The Last Duel, Dune och 1947 får en helt annan närvaro än de gör på en 77- eller 65-tummare av liknande kvalitet.

En fartfylld serie som Formula 1: Drive to survive blir också mer verklighetstrogen och äkta. Du tittar inte bara på en dokumentär, du blir en del av den! Du får med minsta lilla detalj, ända ner till Lewis Hamiltons skäggstubb och gnistorna från glödande F1-bromsar.

En sak vi känner igen från 65-tumstestet är den generösa ljusstyrkan. Sony-skärmen har gott om krut i de ljusa partierna, vilket är imponerande för att vara OLED. Det kommer väl till pass när man tittar på TV mitt på dagen, men ger också ett fängslande ”tryck” i innehåll i HDR-kvalitet. Detta gäller i ännu högre grad för 83-tummaren, eftersom den har en betydligt större bildyta.

Färgåtergivningen är också väldigt tjusig, neutral och nyanserad – utan den övermättade och överdrivna bildestetik som kännetecknar en del av konkurrenterna.

En annan sak som slår oss är att ljuslikformigheten är oerhört bra. Hastiga scener med F1 och andra sporter avslöjar enkelt strukturella ojämnheter i bildpanelen, så kallad clouding. Sådan ojämn ljusfördelning kan uppfattas som ännu mer irriterande på en stor skärm, och är något man ofta får leva med på LCD-modeller av varierande kvalitet. Men med Sonys 83-tums OLED märker vi väldigt lite av detta: huvudintrycket är att skärmen bevarar samma höga kvalitet som vi har vant oss vid från tidigare testade modeller.

Blankt frontglas

En sak som vi ändå vill poängtera är att Sony-skärmen (som de flesta OLED-TV-apparater) har ett relativt blankt frontglas. Helt spegelblankt är det inte, men tillräckligt för att andra ljuskällor – som lampor och fönster – enkelt ska kunna fångas upp och reflekteras. Och detta är inte mindre uppenbart på en stor 83-tummare, snarare tvärtom! Det här är något som exempelvis Samsung har löst bättre med sina ljusspridande filter och som vi förväntar oss att få se ett större fokus på 2022.

Om du vill dra full nytta av den mörka svärtan som OLED-tekniken kan åstadkomma så bör du kunna dämpa belysningen och skärma av ljusinsläpp från omgivningen. Du behöver inte ha en kolsvart ”bat cave”, som med en projektor, men ju mörkare desto bättre.

Sony A90J screen reflection
På bilden synd det att Sony-skärmen kan reflektera delar av omgivningen, speciellt när skärmen är mörk. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Ljudkvalitet

XR-83A90J använder sig av Sonys välkända Acoustic Surface-teknik, med inbyggda ”vibratorer” som använder själva OLED-panelen som högtalarmembran. 83-tummaren har ett något mer omfattande ljudsystem, med större ljudelement än de mindre TV-skärmarna.

Ljudkvaliteten är imponerande. Det finns en fin klarhet i diskanten och ända ner i basen, där det finns ordentlig fyllighet och tyngd. Boz Scaggs ”Thanks to you” låter närvarande och intimt, med en fyllig basgitarr och fint ljud från blåsarna. Rösten är tydligt klar och ren.

Fenomenet med att ljudet kommer rakt ut från skärmen har också fördelar när man vill titta på filmer och serier. Det ger en väldigt bra koppling mellan det man ser och hör, och bidrar till ett extra ”snäpp” inlevelse.

XR-83A90J kan naturligtvis utökas med externa ljudsystem också. Om du till exempel väljer något av Sonys ljudsystem kan det använda TV-högtalarna som centerhögtalare i en större surroundanläggning. Detta har vi testat med stor framgång med modeller som HT-A9 och HT-A7000.

Slutsats

Bravia XR-83A90J är en av de största och grymmaste OLED-modellerna som Sony kan leverera 2022. Och en av de dyraste! Priset gör ett märkbart hopp när du går upp i skärmstorlek. I gengäld får du en storskärm med alla de välkända och uppskattade kvaliteterna vi förknippar med de bästa OLED-skärmarna, bland annat en saftig ljusstyrka och en kolsvart svärta som tillsammans resulterar i en urstark kontrast.

De här egenskaperna syns ännu tydligare när de blåses upp på en ordentlig storskärm. Det enda som inte är minst lika bra, eller bättre, med den här XL-versionen är att skärmglaset kan verka lite blankt i ljusa miljöer.

Med hela 70 % större bildyta än 65-tummaren vi har testat tidigare får inlevelsen en rejäl boost! Den här TV:n kan ge dig kalla kårar längs ryggen och chocka dig rejält med de tuffaste filmerna och serierna.

Det inbyggda, osynliga högtalarsystemet fungerar utmärkt även här. Med HDMI 2.1-kompatibla ingångar (fast bara två stycken) är Sony-skärmen också väl rustad för gaming. Och tack vare välfungerande Android-TV och en smart fjärrkontroll har Sony lagt ribban högt för utmanarna som kommer 2022!

 

Kalibrering av Sony XR-83A90J

Sony Bravia XR A90J stöder automatisk kalibrering via PC-programmet Calman Autocal.

Direkt från fabrik hade vårt 83-tums testexemplar en bra, neutral färgbalans, fast med viss förbättringspotential. Mätningarna i SDR (Professional 1) gav en deltaavvikelse på 4,2 i gråskala och 2,4 i färgrymd. Ljusstyrkan är också mycket bra för att vara OLED. Vi uppmätte cirka 1200 nits på 10 % skärmyta (Dynamiskt läge), och 740 nits färdigkalibrerad (Professional 1).

Efter kalibrering fick vi gråskaleavvikelse på 0,3 och färgrymdsavvikelse på 0,7. Vilket är snudd på perfekt. Mätningarna i HDR-läge var också mycket exakta, med under delta 1,0 i gråskala och 0,9 i färgrymd. Det är ungefär så bra som det bara går att få utan att punga ut med hundratusentals kronor för en professionell studiomonitor!

All kalibrering utfördes av Gorm Sørensen på ProCal.

 

Karakter
Sony Bravia XR A90J (XR-83A90J)
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

OLED-triangeldrama i premiumklassen

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

Ljud & Bild