Den gamla VT20-serien är nu historia och ersätts av VT30 och den billigare GT30 som vi testar här. Vi har tidigare kritiserat Panasonic för att tappa lite mark till de koreanska märkena när det gäller design, men i år har TV-apparaterna fått en efterlängtad ansiktslyftning. GT-serien ser verkligen läcker ut! TX-P50GT30 har en kombination av blank svart och borstat stål i ramen, och en grå rand runt bildpanelen. Men den kanske mest märkbara förändringen är att själva ramen runt skärmen har blivit smalare och tunnare. GT30 får nästan betraktas som en design-TV om man jämför med de äldre, klumpiga varianterna, inklusive förra årets toppmodell VT20. Skillnaden mellan GT30 och VT30 är rent utseendemässigt framför allt att toppmodellen har en heltäckande glasfront. För att få tillräckligt bra avkylning har Panasonic utrustat TV:n med en liten fläkt. Den är så gott som ljudlös men går att höra om TV-ljudet stängs av. Däremot kunde vi inte höra något transformatorljud från plasmapanelen.
Anslutningar och finesser
TX-P50GT30 ställer upp med en hel del när det gäller anslutningar. Förutom MPEG4-mottagare har den parabolkontakt och är godkänd av Canal Digital. Är du kund hos dem kan du alltså stoppa kortet direkt i skärmen med hjälp av en passande kortmodul. Inspelning och paus av program är inte heller något problem om du kopplar in en USB-hårddisk på baksidan.
Panasonic har både Ethernet och trådlöst nätverk (Wi-Fi kräver att du pluggar i en extern dongel). Via internet får du tillgång till Panasonics portal Viera Connect. Precis som i LG:s motsvarighet finns tjänster som YouTube och Facebook, men dessutom får du tillgång till praktiska funktioner som Skype och internetradio. Viera Connect känns lite mer genomarbetat och laddar marginellt snabbare än LG-skärmen. Viera Connect saknar däremot en egen webbläsare som LG har.
Bildkvalitet i 2D
Panasonic har varit ganska så förutsägbara de senaste åren när det gäller bildkvalitet i sina skärmar. Varje år får toppmodellerna aningen bättre kontrast och svärta, medan modellen under som regel får samma prestanda som förra årets toppmodell. Därför hade vi inte räknat med att GT30 skulle vara bättre än VT20. Men på vissa områden är den faktiskt klart bättre än den gamla toppmodellen, som kostade närmare 30 000 kronor när den kom 2010.
GT30 har alla de välbekanta och uppskattade kvaliteter som vi förknippar med plasma: väldigt jämna och naturliga färger och en djup svärta. Men Panasonic har uppenbarligen lyckats hitta lite extra krut i sina paneler, för GT30 har också en märkbart bättre ljusstyrka. Faktiskt så pass mycket att avståndet upp till de mer ljusstarka LED-skärmarna har blivit väsentligt mindre. Detta är den första plasman som vi med handen på hjärtat kan säga är tillräckligt ljusstark för att den ska fungera i rejält ljusa lokaler. GT30 har också ett väldigt effektivt frontfilter som förhindrar ljusinsläpp utan att det orsakar för mycket reflektioner.
Svärtan är mycket, mycket bra. Inte bara är de helt mörka partierna becksvarta, det är också tydligt att detaljnivån i mörkgrå partier är markant förbättrade. Med GT30 ser man fler detaljer tack vare skärmens goda detaljnivå.
Bildkvalitet i 3D
Allt detta är fördelar när Panasonic-skärmen ska visa 3D-filmer som Avatar från sin bästa sida. Vi har goda erfarenheter från fjolårsmodellen VT20 på detta område och GT20 bevarar det fina intrycket av plasma till 3D. Naturscenerna från planeten Pandora har ett imponerande djup och framför allt en suverän bildskärpa. Närbilderna när vi introduceras för Ney-Tiri är helt grymma när det gäller mängden detaljer. Här går det att se smånyanser som vi missade när vi såg filmen på bio.
Att TX-P50GT30 är ett par tum större än LG-konkurrenten utgör ingen praktisk skillnad. Däremot har Panasonic-skärmen en aningen mer exakt djupkänsla, i kombination med en bättre skärpa i varje lager. Det är tack vare den aktiva 3D-tekniken som visar full-HD-upplösning för varje öga. Nackdelen med de aktiva glasögonen är att de stjäl mycket ljus. Detta i kombination med plasmapanelen, som trots ytterligare förbättringar har lite begränsad ljusstyrka, tar bort mycket av intensiteten från bilden i normalt belysta rum.
Slutsats
TX-P50GT30:s samlade egenskaper gör den till en 3DTV för alla som vill ha maximal bildkvalitet, men den är också en fenomenalt bra TV med vanligt 2D-material, och ett märkbart lyft i förhållande till förra generationen. Du måste däremot vara beredd att följa ett par förhållningsregler om 3D-känslan ska bli optimal: även om ljusstyrkan är förbättrad i den nya generationen så kräver skärmen dämpad belysning för att göra sitt bästa i 3D.
Också i detta test:
Sammanfatning
3D för olika ändamål
De två 3D-teknikerna har sina för- och nackdelar, men den passiva tekniken måste sägas fungera förvånansvärt väl.
LG 47LW650
Enklaste sättet att få 3D
Tack vare markant billigare och bekvämare 3D-glasögon är 47LW650 det enklaste sättet hittills att få kul med 3D hemma.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser