TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Philips OLED856 (65OLED856)

OLED-TV med ”X-faktor”

Philips OLED856 är inte riktigt som andra OLED-skärmar: Det färgsprakande Ambilight-ljuset ger filmupplevelsen en saftig boost!

Av / 2021-11-26 - 16:15
Philips OLED856 (65OLED856)

Ljud & Bild tycker

  • Philips OLED856 har utmärkt bildkvalitet med suverän kontrast och mjuka rörelser. Ambilight-ljuset ger bildupplevelsen en extra piff.
  • Jämfört med de starkaste MiniLED-skärmarna har Philips-skärmen en något begränsad ljusstyrka. Vi hade också lite problem med att få ut Dolby Atmos-ljud från externa videokällor.

Philips har en tradition av att erbjuda en fin blandning av bildkvalitet, ljudkvalitet och modern design i sina TV-modeller: det såg vi bra exempel på under 2020 när de hade flera glänsande och färgsprakande TV-apparater. Nu har alla 2021-modellerna hunnit bli tillgängliga i butikerna och Philips ser ut att fortsätta på samma spår, fast med ett par klara förbättringar.

Nykomlingen OLED856 är en av de mer påkostade OLED-modellerna från Philips i år.

Den är utrustad med femte generationen av videoprocessorn P5, vilket utlovar ännu vassare bildbehandling. OLED856 har även brett stöd för viktiga video- och ljudformat, och har dessutom fått en efterlängtad HDMI 2.1-uppdatering. Och så kan den skryta med fyrsidig Ambilight-belysning, en annan välkänd Philips-kuriositet!

Philips OLED856
OLED856 har inga påkostade B&W-högtalare, som finns i vissa Philips-modeller, men däremot ett utmärkt standardljudsystem. Och vi får inte glömma Ambilight …

Slimmad och lyxig

Philips OLED856 har en slank och elegant design. Den översta delen av skärmen är bara ett par millimeter tunn och betonar att vi har med en toppmodern OLED-panel att göra. Längre ner mot mitten blir skärmen något tjockare för att ge plats åt elektronik och högtalare.

Skärmen har en ny T-formad sockel i spegelblank krom: Själva fästet har ett gångjärn så att du kan vrida TV:n lite åt ​​höger eller vänster. Det är praktiskt om du har flera sittplatser eller om TV:n står i ett hörn eller liknande. Philips har också underlättat för dold kabeldragning genom foten. Den rekommenderar vi att du använder, annars kan Ambilight-effekten kasta ett fult sken över lösa kablar…

Annons

Obs! OLED856 har mycket gemensamt med en annan Philips-modell, OLED806. Dessa två modeller är mer eller mindre identiska när det gäller funktioner och bildkvalitet. De viktigaste skillnaderna är designen: OLED856 har en mittmonterad fot medan OLED806 har två små silverfärgade fötter. OLED856 finns bara i skärmstorlekarna 55 och 65, medan OLED806 även finns i 48- och 77-tumsversioner.

Läs också Här är Philips 2021 OLED-TV (uppdaterad med priser) Årets nya OLED-skärmar får flera uppdateringar, dessutom kommer det en ny 77-tummare med Ambilight!

Omgivningsljus på baksidan

Ambilight är en unik finess som bara finns på Philips TV-apparater. Med hjälp av små lysdioder på baksidan kan TV:n lysa upp väggen i färger som matchar handlingen på skärmen. Det ger en stämningsfull bakgrund som flyttar ut lite av känslan från skärmen och in i rummet. Ambilight kan ge förtrollande bildupplevelser, men också vara mer behaglig att vila ögonen på.

Philips OLED856 Ambilight
Baksidan av Philips-skärmen präglas av Ambilight-lysdioderna, som lyser i samma färger som videoinnehållet. 2021 års modell har även fått en ljuslist på undersidan, så att den kan projicera ljus åt alla fyra håll.

Vi testade nyligen LCD-skärmen PUS8506 och då var det ingen tvekan om att Ambilight gav inlevelsen ett märkbart lyft. Jämfört med den modellen har OLED856 fått en extra rad lysdioder på undersidan och kan alltså sprida ljuset både uppåt, nedåt och åt sidorna från skärmen. Det ger en större visuell effekt, framför allt om du hänger upp TV:n på väggen.

Användning och funktioner

Philips OLED856 är laddad med en ny version av Android-användargränssnittet (10.0). Den här versionen har blivit snabbare och mer TV-vänlig: både direktsända TV-kanaler och streamingtjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max ligger snabbt tillgängliga på startmenyn – under förutsättning att du har abonnemang, förstås. Då får du automatiskt upp rekommenderade filmer och serier baserat på vad du har tittat på tidigare på de olika tjänsterna. Röststyrning via Google Assistant går också, med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

OLED856 stöder HDR-formaten Dolby Vision och HDR10+. Båda dessa videostandarder innehåller en ström av dynamisk metadata, vilket möjliggör större kontrastvariation. På så sätt kan du vara säker på att allt kompatibelt innehåll (oavsett om det kommer från Netflix, Amazon eller HBO Max) kan visas med sin fulla potential. Philips är tillsammans med Panasonic och TCL de enda som erbjuder nästan samtliga HDR-format.

Philips OLED856 backlit remote scaled
Philips OLED856 har en Bluetooth-baserad fjärrkontroll som reagerar snabbt. Lysande knappar är en klar fördel i ”biomörkret”.

HDMI 2.1 på två av ingångarna

Stöd för de senaste HDMI 2.1-finesserna lyste med sin frånvaro i 2020-modellerna, därför är det glädjande att konstatera att Philips nu har fått ordning på detta! Visserligen på bara två av fyra ingångar, till skillnad från exempelvis LG OLED65C1 som stöder detta på alla fyra. Hur som helst, nu finns det stöd för eARC (högupplöst ljudreturkanal) samt eftertraktade gaming-funktioner som VRR FreeSync och G-Sync. Dessa reglerar skärmfrekvensen kontinuerligt (48–120 Hz) för att ge en mjukare spelupplevelse. OLED856 stöder även spel med Dolby Vision HDR-format upp till 60 Hz.

Philips-skärmen har dessutom fått ett eget spelläge med kortare fördröjning, vilket vi uppmätte till cirka 15 millisekunder – runt hälften av förra årets modell OLED805. Du kan också välja att spela med Ambilight aktiverat, då ändrar sig ljuset snabbt och dynamiskt och ger spelupplevelsen en extra krydda.

Bildkvalitet

Den här Philips-modellen är utrustad med en OLED-panel från sydkoreanska LG Display, en likadan som de flesta andra TV-tillverkare använder. Så vitt vi kan bedöma handlar det om en standardpanel och alltså inte den nyare ”Evo”-varianten som används i highend-modeller som LG G1. Videoprocessorer och annan elektronik har däremot uppdaterats från förra årets modell.

Första intrycket är att Philips-skärmen har alla välkända och uppskattade OLED-kvaliteter. Vi påminns omedelbart om hur viktigt det är med en ordentlig svärta: eftersom alla de små pixlarna i OLED-panelen kan tändas och släckas individuellt behövs ingen bakbelysning vilket ger suverän kontrast. Alla färger och grå nyanser kan tecknas mot en helt svart bakgrund och det ger ett fantastiskt djup i bilden.

Frågan är om Philips OLED856 kan erbjuda något extra, utöver vad vi redan har sett från andra OLED-konkurrenter? Svaret är ja, och det är framför allt tack vare två finesser: P5-processorn och Ambilight.

Under testperioden jämförde vi Philips-skärmen mot rivalen Sony A80J och det finns utan tvekan fler likheter än skillnader mellan de två. Båda har utmärkt svärta och kontrast, precis som man kan förvänta sig av OLED. Vi märker dock att Philips-skärmen har en liten fördel i rörelseskärpa.

Philips är inte kända för att spara på krutet när det gäller bildbehandling och den kraftfulla P5 AI-videoprocessorn lyckas framhäva kontrast och detaljer och göra rörelserna mer sömlösa, utan att det känns överdrivet.

OLED856 har också flera bra bildinställningar från fabrik: här kan man välja allt från det superneutrala Filmmaker Mode, där all överflödig bildbehandling är avstängd, till Lively-läget där P5 AI-processorn ger full gas på bildbehandlingen. Sony-modellen har inte lika många valmöjligheter och verkar vara mer inriktad på filmtittande.

Philips har även ett äss i rockärmen i form av Ambilight. Det färgade ljuset på väggen runt skärmen gör definitivt upplevelsen av filmer och serier – för att inte tala om musikvideor och naturshower – häftigare. En liknande upplevelse får du inte hos Sony eller andra tillverkare, om du inte tar till externa lösningar som HDMI Sync Box och Ambient Light Strip, och inte ens då blir det lika bra som den integrerade lösningen Philips erbjuder.

 

Philips OLED856 PQ True Story Kevin Hart scaled 1 Philips OLED856 black level scaled 1 Philips OLED856 Filmmaker mode scaled 1
<
>
OLED856 ser riktigt läcker ut med modernt HDR-videoinnehåll. Tack vare stöd för Dolby Vision kan den servera de senaste serierna från Netflix, Disney och HBO Max i högsta kvalitet. Dessutom är det ingen tvekan om att Ambilight bidrar till en mer levande bildupplevelse. Här med Netflix-serien ”True Story”.

 

En liten kommentar om ljusstyrka

OLED-skärmar är kända för att ha bottenlös svärta och praktiskt taget oändlig kontrast. Däremot är ljusstyrkan fortfarande en smula begränsad jämfört med de starkaste LCD-skärmarna. Detta kan vara en faktor när du väljer en TV som passar ditt rum och dina tittarvanor.

En typisk OLED-skärm kan ge upp till 700–800 nits på en liten del av skärmen (10 %), men klarar bara 100–200 nits över hela skärmen. Som jämförelse kan en ljusstark LED-LCD-skärm klara upp till 1000 nits på helskärm.

Precis som de flesta OLED-TV-apparater har Philips-skärmen en suverän kontrast i mörka scener, där den formligen glöder av ljusa HDR-effekter som solljus, eldslågor och explosioner. Däremot kan den kännas lite tam när vi tittar på blandat TV-innehåll i ett helt upplyst rum. Speciellt jämfört med de senaste MiniLED-skärmarna (Samsung QN95A, LG QNED99 etc) kan man sakna lite extra ljusstyrka i vissa typer av innehåll. OLED passar till exempel bättre för TV- och filmmys på kvällen än för vintersport på dagen.

Ljudkvalitet

OLED856 får klara sig utan den påkostade B&W-soundbar-högtalaren med Atmos-surroundljud som man hittar under storebror OLED936. Här är det i stället mer konventionella, undermonterade högtalare som gäller – som tur är låter det inbyggda systemet förvånansvärt bra. TV:n kan spela högt och tydligt, med bra röståtergivning. Det finns även en separat bashögtalare på baksidan som bidrar till ett snyggt och fylligt ljud.

Många kommer förmodligen ändå att vilja koppla in en separat soundbar förr eller senare. Då är det bra att veta att Philips-skärmen stöder Dolby Atmos-ljudbehandling och kan skicka ut ljudet via eARC-utgången. Vi testade ljudet med en JBL Bar 5.0 MultiBeam och kunde bekräfta att Philips-skärmen skickar ut Dolby Atmos-ljudsignaler från inbyggda appar som Netflix.

Vi hade däremot problem med att hämta ut samma Atmos-ljud från externa videokällor. Vi testade med en Apple TV 4K, som skickade ut korrekta Dolby Vision-videosignaler till TV:n, men av någon anledning misslyckades TV:n med att skicka vidare Dolby Atmos/Dolby Digital+-ljudsignaler till högtalaren. Inte ens efter diverse ”djupdykningar” i ljudinställningarna lyckades vi få ut Atmos-ljudet via Apple TV och HDMI – trots att interna appar alltså fungerade fint.

Vi noterar också att vissa Philips-användare har rapporterat liknande ljudproblem med OLED856/OLED806 med externa videokällor och ljudsystem. Vi hoppas därför att Philips kan lösa detta med en firmware-uppdatering snart!

Slutsats

Philips OLED856 är en OLED-TV med många fina kvaliteter. Designen är läcker, med en mörkkromad fot som till och med går att vrida på. Android-användargränssnittet är användarvänligt och fjärrkontrollen har bakgrundsbelysta knappar. Bildkvaliteten är felfri, med suverän kontrast och nyanserade färger som vi är vana vid från OLED – även om den förmodligen lämpar sig bäst för att titta på TV på kvällen, snarare än i ett upplyst rum. Philips kryddar dessutom bildupplevelsen med ett färgstarkt Ambilight-ljus på fyra sidor. Sist men inte minst har OLED856 uppdaterats med flera HDMI-funktioner som gör detta till en mer gaming-vänlig TV än föregångarna. Helt klart värt en rekommendation!

Karakter
Philips OLED856 (65OLED856)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

1 reaktion på ”Philips OLED856 (65OLED856)”

  1. Philips har tyvärr en hel del mjukvaruproblem (och har haft det tidigare också). Min OLED806 TAPPAR frekvent ljudet vid HDMI/eArc till Samsung Q960A,även med interna appar. Har läst om samma erfarenhet med soundbars från Sonos och Bose. Riktigt trist och Philips support har som vanligt aldrig hört talas om problemet (trots att det är fullt med rapporter om detta på olika TV-forum).

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Highend-TV till bra pris

Potent premium-skärm

Weiss DAC501: Ingenjörskonst och musikglädje

Stor, javisst – men är den bra?

Storslam från Sony

Vilken Frame-TV är bäst?

Prisvärd TV-underhållning

Philips häftigaste TV hittills?

Now that’s entertainment!

Gör den gamla TV:n smartare

Gigantisk Samsung-TV

Fortfarande en av de bästa

Ljud & Bild