TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Lenovo Yoga AIO 7 (27ACH6 F0G70007MT)

Kraftcentral till hemmakontoret

Sluta kura framför laptopen! Lenovos Yoga AIO 7 ger dig bra ergonomi och massor av kraft på hemmakontoret.

Av / 2021-11-07 - 08:00
Lenovo Yoga AIO 7 (27ACH6 F0G70007MT)

Home tycker

  • Läcker 27-tums 4K-skärm. Snabb Ryzen 7-processor. Priset är riktigt bra.
  • Långsamt grafikkort. Skärmen kan vridas men inte justeras. Tangentbord och mus är i ganska torftig kvalitet.

Om du ska jobba långa timmar vid skärmen varje dag på hemmakontoret – eller för den delen på det gammalmodiga delade kontoret – så är en allt-i-ett-dator (AIO) en praktisk och ergonomisk lösning.

Lenovo Yoga AIO 7 är en enhet där allt nödvändigt finns inbyggt. Även mus och tangentbord följer med i kartongen, båda är trådlösa.

Skärmen är, som typiska stationära datorskärmar nu för tiden, på 27 tum. Och det är glädjande att konstatera att Lenovo har satsat på en riktigt bra skärm med ordentlig UHD-upplösning (3820 x 2160 pixlar). Den smala ramen runt skärmen är gjord av metall och allt ser både gediget och läckert ut.

För redigering av skriftrullar?

Skärmen kan snurras 90 grader till stående läge, och bilden ändrar automatiskt riktning när skärmen vrids på plats. Högformatsvisning kan vara användbar när man jobbar med dokument en helsida i taget. På en så stor och högupplöst skärm är 27 tum tillräckligt stort för att ha flera A4-sidor i full storlek bredvid varandra även utan att ställa den på högkant. En 16:9-skärm i stående läge är väldigt hög. Fast om du behöver designa tapetrullar är funktionen perfekt.

 

Annons
Lenovo Yoga AIO 7 vertical
Den annars utmärkta 27-tums 4K-skärmen kan roteras till stående format. Priset för detta är tyvärr att skärmen varken går att luta eller justera i höjdled. (Foto: Lenovo)

Man kan undra lite över varför Lenovo inte har valt en skärm i det lite högre 16:10-formatet, som har blivit så populärt i bärbara datorer i år. Men jag antar att det helt enkelt inte finns något större urval av 27-tumspaneler i det formatet ännu.

Priset man betalare för att kunna snurra på skärmen är att inte kan justeras i höjdled. Personligen hade jag gärna bytt ut snurrbarheten mot en möjlighet att åstadkomma ergonomisk inställning av skärmen.

Av någon anledning är webbkameran inte inbyggd, utan levereras som en lös enhet som klickas på plats i en port längst upp på skärmen.

Läs också Allt du behöver till hemmakontoret – men inte mer än så MSi:s billiga allt-i-ett-PC täcker behoven för jobb hemifrån på ett fint sätt. Men man märker att priset är hårt pressat.

Inbyggd sound-minibar

Vissa allt-i-ett-datorer rymmer all elektronik i skärmen men Lenovo Yogas elektronik befinner sig i den ganska stora, platta sockeln. Den nedre delen är klädd med grått möbeltyg och ser ut som en liten soundbar. Vilket den också är, eftersom det finns ett par stereohögtalare inbyggda. Det är en elegant lösning – och ljudet är mycket bättre än från de mikroskopiska högtalare som sitter i både bärbara datorer och flatskärmar.

 

Lenovo Yoga AIO 1
Den nedersta delen av sockeln är klädd med möbeltyg och fungerar som en soundbar. (Foto: Lenovo)

På sidan och på baksidan hittar man en rad portar och utgångar, bland dem fem gammaldags USB-A och en enda USB-C. Det var länge sedan jag såg så många USB-A-portar på en dator. Men Lenovo räknar förmodligen med att användarna har externa hårddiskar och USB-minnen som behöver få plats. En port är för övrigt upptagen av USB-dongeln till det trådlösa tangentbordet och musen.

Tangentbordet är billigt – men kostar inget extra

Installationen är förhållandevis enkel, eftersom datorn är en enda sammanhängande enhet som helt enkelt bara ska lyftas ur kartongen. Tangentbord och mus ingår, den enda svårigheten är att hitta den trådlösa USB-adaptern, som sitter i musens batterifack, och koppla in den i någon av de lediga USB-portarna.

Musen och tangentbordet ser snygga ut, men bör helst betraktas på avstånd, eftersom man upptäcker hur billiga och plastiga de är när man rör vid dem.

Yoga AIO 7 är naturligtvis främst en stationär dator. Men skärmen kan även användas som en extern skärm till en bärbar dator eller en mobiltelefon.

Benchmarks

Lenovo har valt den mycket lyckade AMD Ryzen 7 5800H-processorn för att dra lasset. Det är ett populärt val som nästan inte kan gå fel. Och det gör det inte heller! Processorn har 16 GB RAM att leka med samt 1 TB SSD-lagringsutrymme. Det ska lösa flaskhalsar som hade kunnat sänka prestanda.

Den åttakärniga 3,2 GHz-processorn får ett GeekBench-testresultat på 8 048 i multicore och 1 373 i singlecore. Det kan bäst översättas som ”seriöst mycket datorkraft för en kontorsmaskin”. Vilket bekräftas av kontorsprogramtestet PCMark 10 som ger 6 425 poäng.

Precis som på flera andra Ryzen-datorer vi har testat i år hanteras grafiken av den integrerade Radeon-grafiken i processorn. Det är en billig lösning som inte lämpar sig för seriöst grafiskt arbete (eller ”oseriöst arbete” i form av 3D-spel), men i en vardaglig hemmakontorsdator går det fint. Den integrerade Radeon-grafikens prestanda är för övrigt varken sämre eller bättre än Intel Iris Xe-grafiken som skulle ha valts om en 11:e generationens Intel Core-processor hade suttit i datorn i stället.

I 3D-grafiktestet 3DMark Time Spy får Lenovo yoga AIO 7 Modern 1 538 poäng, och Fire Strike-testet slutar på 3 884. Det är ödmjukt – men fint för kontorsprogram och för att visa animationerna i Windows 11-gränssnittet.

 

Lenovo Yoga AIO 2
Lenovo Yoga AIO 7 är snygg nog att stå framme, även om vardagsrummet används för jobb hemifrån. (Foto: Lenovo)

Konkurrenter

Rent prismässigt ligger det nära till hands att jämföra Lenovo Yoga AIO 7 med MSI Modern AM271P och 24-tums Apple iMac 2021, som vi båda har testat nyligen. I den jämförelsen ser det riktigt bra ut för Lenovo. iMacen har en jämförbar skärm och en utmärkt processor, men betydligt mindre minne och lagringsutrymme. Vilket dock knappast kommer att få Apple-fans att byta plattform. MSI-datorn får däremot se sig slagen på både datorkraft och skärmkvalitet.

Slutsats

Lenovo Yoga AIO 7 är en ganska så välbyggd allt-i-ett-dator som är tillräckligt snygg för att ha stående framme och tillräckligt stark för att vara ett nöje att arbeta på. Hur oumbärlig en snygg och skarp 4K-skärm är vet man först efter man har provat den. Tangentbordet och musen håller inte samma standard som resten av datorn, men i förhållande till priset på andra allt-i-ett-datorer kan man betrakta dem som en gratis bonus.

Den integrerade Radeon-grafiken gör det omöjligt att arbeta med seriös bildbehandling. Men om man tillhör den lilla grupp som har det behovet så finns det en lite dyrare version med en riktig grafikprocessor och dedikerat video-RAM.

För de här pengarna får man oundvikligen inte allt från de allra översta hyllorna, men Lenovo Yoga AIO 7 är så välproportionerad att den är ett nöje att använda till vardags.

Karakter
Lenovo Yoga AIO 7 (27ACH6 F0G70007MT)
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

70%

Black Week erbjudande

70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)

LB+ Total månad / 185 kr

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

55.50 kr / mån
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

En liten dyrgrip

Vi har testat Netgears nya folkliga WiFi 7-mesh

Tredje gången gillt

Mesh med Wi-Fi 7 för bred och blixtsnabb täckning

Samsung Galaxy Book 4 Edge är bra för studenter och folk på språng

Yoga på det kloka sättet

Modern CPU – gammaldags skärm

Snudd på perfekt nybörjar-PC

Har datorn blivit smartare?

Fin dator, slö skärm

Fyra headsets till din nya kontorsvardag

Personlig assistent med ChatGPT

Ljud & Bild